"Ето къде си" в "Млякото на мечтите": визуален артист и поетеса представят България на Венецианското биенале

Темата за несъвършенствата в архитектурата също присъства в проекта на Михаил Михайлов и Ирина Баткова.

© michailmichailov.bg

Темата за несъвършенствата в архитектурата също присъства в проекта на Михаил Михайлов и Ирина Баткова.Темата за човешкото съществуване, връзката между хората и несъвършенствата на архитектурата са трите теми, залегнали в проекта "Ето къде си" на Михаил Михайлов и Ирина Баткова, който ще представи България на 59-ото Венецианско биенале за съвременно изкуство. То ще се проведе от 23 април до 27 ноември 2022 г., след като бе отложено с една година заради пандемията от коронавирус.


Българското участие ще бъде представено в експозиционното пространство "Спацио Рава" (Spazio Rava), което се намира в централната част на Венеция, в квартал "Сан Поло" на Канал Гранде, в близост до моста "Риалто".

© labiennale.org

Българското участие ще бъде представено в експозиционното пространство "Спацио Рава" (Spazio Rava), което се намира в централната част на Венеция, в квартал "Сан Поло" на Канал Гранде, в близост до моста "Риалто".


За втори път българското национално участие в биеналето е резултат от конкурс, организиран от Министерството на културата, който се проведе между 29 ноември и 29 декември. Проектът бе избран от 7-членно жури с председател изкуствоведа проф. д-р Галина Лардева-Минкова в конкуренция с още 16 предложения. Останалите членове на комисията са били проф. д-р Красимир Русев - художник и преподавател във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", Весела Ножарова - изкуствовед и куратор във фондация "Кредо Бонум",
д-р Боряна Вълчанова - уредник и куратор в Националната галерия, Ния Табакова - старши експерт в Държавен културен институт към Министерството на външните работи, Владия Михайлова - главен куратор в Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала", Десислава Дикова - представител на Министерството на културата, съобщава културното ведомство.
На пресконференция, на която бе представен проектът и авторите му, Боряна Вълчанова определи като героизъм работата на всички участници заради краткото време, за което е трябвало да се подготвят, и подчерта, че решението кой да бъде победител е било взето почти единодушно. По думите ѝ комисията е заключила, че проектът "Ето къде си" е много добре съобразен с изложбеното пространство и кореспондира отлично с темата на биеналето.


Тази година тя е "Млякото на мечтите" и е взета от книга на британско-мексиканската художничка-сюрреалистка Леонора Карингтън (1917 - 2011), чиито истории описват магическия свят, в който животът непрекъснато се преосмисля през призмата на въображението. Макар че темата на международния кураторски проект на Венецианското биенале не е задължителна за националните участия, те често се съобразяват с нея.


И победителят е...


Михаил Михайлов и Ирина Баткова са познати имена за българската и европейската художествена сцена, казва за тях официалният комисар на българското участие на 59-ото Венецианско биенале Яра Бубнова. Михайлов пък обяснява, че това е първата им по-значима съвместна работа, въпреки че и преди са си сътрудничили по различни проекти. За участието им във Венецианското биенале ги събрал философският им подход към изкуството, който този път се фокусира върху пресъздаването на идеята за следите, които хората оставят след себе си, и връзката между човешките съзнания.


Общото съзнание също присъства като тема в проекта.

© michailmichailov.bg

Общото съзнание също присъства като тема в проекта.


Михайлов е роден през 1978 г. във Велико Търново, където завършва факултета по визуални изкуства, а по-късно се премества във Виена, за да следва история на изкуството във Виенския университет (2002-2007). Между 2007 и 2021 г. работи основно в Париж и австрийската столица. Има над 100 участия и проекти, както и 14 самостоятелни изложби в различни градове по света. Една от последните му изложби - Self-Brainwashing, бе през лятото на 2021 г. в София, в "Галерия +359", известна като Водната кула в Лозенец.


Ирина Баткова е куратор и писател. Била уредник в Софийската градска художествена галерия и директор на още няколко галерии. В момента е артистичен директор на "Галерия +359", София. Основател на платформата за съвременно изкуство Art Project Depot. Нейни проекти са представяни в Künstlerhaus, Виена, "Йеребатан сарнъджъ", "Акбанк арт център" и Gaia Gallery, Истанбул, Държавен музей за ориенталско изкуство, Москва, и др. Автор е на пет книги с поезия и проза. В периода 1991-1992 участва в създаването на софийския офис на радио Свободна Европа и става негов пръв програмен директор.


Нов опит след две поредни спорни участия


Създадено през 1895 г., Венецианското биенале е една от най-старите международни платформи за изкуство. Освен основната кураторска изложба, в която по покана се включват отделни художници, в биеналето има и национален принцип на участие. Всяка държава има свой павилион и управлява собственото си представяне. Повечето национални участия на България до момента са спорадични, като между 1964 и 2019 са само три и са осъществени без финансиране от държавата.


Последните две представяния на страната - през 2011 и 2019 г. - предизвикаха недоволство сред художествените среди и станаха повод за шеги в социалните мрежи. През 2011 г. проблем се оказа неясната процедура на избор на участниците в биеналето. Тогава в сайта на събитието се появи информация, че България ще бъде представена от художниците Павел Койчев, Греди Асса, Хубен Черкелов и куратора Джордж Лукас, без да е ясно как, кога, от кого и по каква процедура е бил избран този куратор.


През 2019 г. пък българският проект доби популярност като "чашите от Икеа". Инсталацията "Как живеем" на художниците Рада Букова и Лазар Лютаков, с куратор Вера Млечевска, бе първото българско участие, резултат от отворен национален конкурс, организиран от Министерството на културата. То обаче предизвика много критики и спорове, особено както заради самия са замисъл, така и след като бе разпространена информацията, че е струвало на държавата половин милион лева.


Тази година стойността на проекта възлиза на 60 хил. лв., а сумата за наем на пространството, където ще бъде представен, е 80 хил. евро, което означава, че дотук разходите за участието на България на Венецианското биенале стигат докъм 220 хил. лева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK