През януари общо 1 млн. пенсионери са получили със 17 млн. лв. по-малко

Ивайло Иванов, управител на Националния осигурителен институт

© Анелия Николова

Ивайло Иванов, управител на Националния осигурителен институтПрез януари около половината пенсионери са получили по-малко, отколкото през декември, а разликата в двете общи суми е 17 млн. лв. Никой от пенсионерите не е бил ощетен при преизчисляването на пенсиите към 25 декември, а хората, получили по-малко пари за януари 2022 г., отколкото за декември, ще бъдат компенсирани през февруари. Това беше съобщено от управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов на заседание на парламентарната комисия по труда и социалната политика.


Комисията заседава по темата след като, считано от 25 декември, всички пенсии бяха преизчислени като 1 година осигурителен стаж беше умножена с индекс 1.35 вместо 1.2, прилаган дотогава. (Повече за преизчислението четете тук) Едновременно обаче ковид добавката към пенсиите - 120 лв. за всеки, независимо от стажа и размера на пенсията, беше намалена на 60 лв. Така мнозина пенсионери установиха, че са получили по-малки суми, отколкото са очаквали, а правителството се ангажира да ги компенсира, като компенсациите за януари ще бъдат получени през февруари, заедно с февруарските.


Иванов каза, че общо 1.068 млн. пенсионери (тоест около половината) са получили по-малко, отколкото през декември, ако в сметката се включи и ковид-добавката.
За 668 хил. души увеличението е под 60 лв. Общо109 хил. души с непълен осигурителен стаж, които получават 85% от минималната пенсия, са получили с 50 ст. по-малко. Хората, които получават социална пенсия за старост ( от 25 декември - 170 лв. при 148.71 лв. преди това) са получили 230 лв. (170+60) вместо 268 лв. (148+120), каза Иванов. По-нисък януарски размер са получили и хората с инвалидни пенсии, сочат данните на НОИ.

Общата разлика в изплатените през януари средства спрямо декември е 17 млн. лв., каза Иванов.


На заседанието беше разяснено, че пенсионерите не са ощетени, въпреки че в разпорежданията, които са получили, не личи индексация за 2018 и 2019 г. Зам.- министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров напомни, че през тези години не е прилагано т. нар. швейцарско правило, а пенсиите са били осъвременени с по-благоприятната за пенсионерите по-висока тежест на всяка година стаж (повишение от 1.1 на 1.2, от 25 декември 2021 г. тази тежест вече е 1.35.


"Социалното осигуряване не познава термина "ощетяване", винаги се прилага по-благоприятният към ползвателя режим", коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.


Потвърди го и зам.-председателят на комисията Хасан Адемов: "ДПС има критични бележки [към НОИ] по друг повод, но по този въпрос нещата са перфектни".


До юни на 2022 г. ще бъде направен детайлен анализ на пенсионната система, ще бъдат заложени устойчиви механизми, така че политиците минимално да могат да се намесват в тази система, а работещите да знаят, че плащайки осигуровки, ще получат адекватни пенсии, обобщи председателят на комисията Искрен Арабаджиев. .


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK