Окончателно: От днес за днес властите съкратиха сроковете за COVID карантина и изолация

Окончателно: От днес за днес властите съкратиха сроковете за COVID карантина и изолация

© Цветелина Белутова, КапиталСлед като в понеделник (10 януари) ръководството на държавата се оказа контактно на заразения с коронавирус председател на Народното събрание Никола Минчев, Министерството на здравеопазването промени правилата за задължителна изолация и карантина. Намеренията за това бяха обявени още миналата седмица, но промяната им в един ден за същия остава интересно съвпадение.


Според новите правила в заповедта:

  • Задължителната изолация на положителните за SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) е 10 дни вместо досегашните 14 дни.
  • Отпада задължителната домашна изолация след изписване от болница.
  • Карантината на контактните на потвърдените случаи на COVID-19 е 7 дни вместо досегашните 10, като срокът започва да тече от деня на последния контакт.
  • Хората, които са контактни на заразени с коронавирус и имат бустерна доза ваксина срещу COVID-19, са под карантина за четири дни. Условието е три дни след контакта (72 часа) да си направят PCR тест, отрицателния резултат от който да изпратят по имейл на регионалната здравна инспекция (РЗИ).
В заповедта не се посочва дали изолацията е по-кратка и при хора с бустерна доза ваксина, които са заразени с коронавируса, а не само контактни на заразени.


С голяма степен на сигурност ръководството на държавата ще се възползва от новите правила. Решаващо за продължителността на карантината се оказва, както обяви по-рано главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, кога РЗИ са се свързали със засегнатите: ако е преди публикуването на заповедта, карантината е по старите правила. Ако обаждането е след публикуването на заповедта, е по новите.
Главният държавен здравен инспектор твърди, че от динамичната ситуация ще могат да се възползват не само хората от властта, но и обществото като цяло. За това четете тук


"Дневник" следи в реално време акцентите от развитието на COVID епидемията, които може да прочетете тук
За организацията на властта, след като голяма част от ръководството на държавата се оказа засегнато от коронавируса, четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK