ДПС ще предложи промени в конституцията

Заседание на 47 народно събрание, парламент Йордан Цонев ДПС

© Юлия Лазарова

Заседание на 47 народно събрание, парламент Йордан Цонев ДПСКонституционни промени, антикорупционно законодателство, публични финанси и социални мерки - това са темите, по които Движението за права и свободи (ДПС) подготвя законодателната си програма, съобщи зам.-председателят на партията Йордан Цонев.


Цонев каза, че конституционните промени ще включват "изискванията и препоръките на европейските партньори" без да е по-конкретен, като допълни, че по тях се работи с експерти. По думите му, когато проектът бъде готов, ще бъде представен на останалите парламентарни групи, които, "ако поискат, ще го подпишат".


Водеща препоръка на Европейската комисия и на Венецианската комисия от години е за създаване на механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор при данни за престъпление. В края на 2021 г. комитетът на министрите на Съвета на Европа отново призова за спешни мерки за намаляване на влиянието на главния прокурор върху Висшия съдебен съвет, който трябва да бъде избран през 2022 г. Тогава комитетът настоя властите да приемат законодателни или, ако е необходимо, конституционни изменения, за да отговорят изцяло на Междинната резолюция от 2019 г. и на последващите решения, така че да се гарантира независимостта на магистрата, който ръководи разследването спрямо главния прокурор, и на хората, участващи като разследващи, както и да се осигури участието на достатъчен брой разследващи.
За промяна на конституцията са нужни 160 гласа от общо 240 народни представители. При подкрепа от 180 депутати процедурата приключва по-бързо.


Останалите законодателни промени, които предвижда ДПС, засягат антикорупционното законодателство, обяви Цонев. Той даде за пример внесения вече от групата законопроект за премахване на инвестиционното гражданство или т.нар. "златни паспорти", който бил синхронизиран с изискванията "на нашите европейски и натовски партньори". Цонев посочи, че се готвят и изменения в Закона за обществените поръчки, с които да се премахне т.нар. ин хаус процедура, прилагана широко при управлението на ГЕРБ в пътното строителство.


"Разбрахме от изпълнителната власт, че в предни мандати са осъществявани поръчки по процедурата ин хаус, която била разрешена от ЕС, но тук в България през нея се осъществявали корупционни практики. Тъй като виждаме, че правителството е заето с други работи, ние ще му помагаме и нашият проект ще премахне възможността за ин хаус процедури", каза Цонев.


От движението готвят промени в Закона за публичните финанси, които да подсигуряват прозрачност и публичност в разходите на изпълнителната власт. "Ако трябва да го кажем на разговорен език, да затворим опцията "разходи през джипката"", уточни зам.-шефът на парламентарната група на ДПС.


Останалите законодателни промени ще касаят насърчаване на инвестициите, както и социални мерки, които ще са с кризисен характер.


Цонев обяви, че ДПС ще внесе промени в закона за горите, "за да спре всяка власт, която да дойде на власт, да използва дървата за огрев като бухалка за политически натиск и изборни технологии". Вероятно става дума за сигналите на МВР, че преди изборите на избиратели са предлагани дърва за огрев, за да гласуват за определена политическа сила.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK