Здравната инспекция карантинира ръководството на страната от 11 януари въпреки теста на Минчев от 10-и

Данчо Пенчев (вдясно)

© Велко Ангелов

Данчо Пенчев (вдясно)Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) счита 11 януари за начална дата за карантина за ръководството на държавата, съобщи нейният директор Данчо Пенчев пред Би Ти Ви. За експертите на инспекцията това е датата на първоначално събитие и от нея започват да оперират със срокове и действия. На тази дата председателят на Народното събрание Никола Минчев е подал 28 контактни човека, след като на 10 януари е с положителен тест за COVID-19, направен след участието му в Консултативния съвет за национална сигурност в президентството. Пенчев заяви, че ще провери сигнал на зрител на телевизията, че с положителен тест за COVID-19 също от 10 януари, контактни лица са карантинирани за 10 дни. В аналогичният случай с хората, заемащи най-важните длъжности в държавата, те са с карантина от 7 дни.


Вчера (11 януари) здравното министерство публикува заповед, с която съкращава изолацията на заразените с COVID-19 на 10 дни, а карантината на контактните - на 7 дни. Към момента на положителния тест на Минчев обаче важеше заповед със срокове съответно 10 и 14 дни.


В заповедта на здравния министър, след променения срок, вече е записано:

Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19 подлежат на 7-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай, като се поставят под карантина в дома или на друго място, на което лицето е посочило, че ще пребивава с предписание по образец съгласно Приложение № 5 на директора на съответната регионална здравна инспекция или на оправомощено от него длъжностно лице.

Пред "Дневник" председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов, който присъства на КСНС, заяви, че вчера са го карантинирали от РЗИ за 10 дни, а по-късно са му се обадили да променят срока на 7 дни.
В заповедта на здравния министър Асена Сербезова от вчера е посочено, че издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок. Въпреки това днес Пенчев посочи, че чака указания от здравното министерство и е възможно със задна дата да променя срокове на карантина за хората, тъй като очаква да има много обаждания.


Карантинираното ръководство на държавата, сред което е президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев, вътрешният министър Бойко Рашков, министърът на отбраната Стефан Янев, председателите на парламентарните групи, ще може да се възползва и от друга промяна в правилата за карантина - директорът на съответната регионална здравна инспекция може да я съкращава за контактен с поставена бустерна доза ваксина срещу COVID-19. Условието е човекът да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа. На това условие отговаря президентът Румен Радев.


На 26 октомври 2020 г. Данчо Пенчев подаде оставка като директор на СРЗИ. Тогава общественото внимание се фокусира върху работата на РЗИ заради поставянето под карантина и предсрочното й прекратяване за президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Според важащата в този период наредба на здравния министър всяко лице, контактно на потвърден случай на COVID-19, подлежи на 10-дневна карантина, считано от последния контакт с потвърдения случай. Условие, на което отговаряха и Радев, и Борисов. Карантината и на двамата обаче бе прекратена преждевременно от РЗИ, като Пенчев сподели пред "Дневник", че решението за Румен Радев е лично негово. Ден след края на карантината на Борисов се оказа, че той е заразен с коронавирус и потенциално е заразил други хора във времето, в което еднолично бе прекратена тя. По-малко от месец по-късно Пенчев бе върнат като директор на СРЗИ.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK