Строителството на изкуствен остров в морето край Варна стигна до спецпрокуратурата

Извършените до момента строителни работи за 1.7 млн. лв. по изгражданетох на изкуствения остров, чийто първи етап е на обща стойност 5.8 млн. лв.

© Дневник

Извършените до момента строителни работи за 1.7 млн. лв. по изгражданетох на изкуствения остров, чийто първи етап е на обща стойност 5.8 млн. лв.Министерството на вътрешните работи е предало на Специализираната прокуратура данни от проверка на процедурата, по която в залива пред курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна се изгражда изкуствен остров. Това съобщава министърът на вътрешните работи Бойко Рашков в отговор на въпрос, зададен от народния представител Ивайло Мирчев ("Демократична България"). Материалите от проверката са изпратени на Специализираната прокуратура с мнение за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление от длъжностни лица в община Варна и областна администрация - Варна.


В хода на проверката, извършена от Министерството на вътрешните работи е било установено, че според становище на Гражданска защита от 2018 г. крайбрежната буна, чийто ремонт сега трябва да прерасне в изграждане на изкуствен остров, е било ремонтирано през 80-те и 90-те години, в резултат на което се намира "в добро състояние и изпълнява функциите си".


Трите етапа на проекта за изкуствен остров. Изградена до момента е само част от първия (в зелено).

© Дневник

Трите етапа на проекта за изкуствен остров. Изградена до момента е само част от първия (в зелено).
Освен това според същото становище на Гражданска защита "в генералната схема за брегозащита на българското черноморско крайбрежие се препоръчва в участъка от н. Каваклар до н. Св. Георги да бъдат изграждани


единствено съоръжения за "дистанционна защита


способстващи за прехвърляне на част от наносите от дълбочина в плитководната брегова зона и за поемане на част от вълновата енергия".


Защо й е на държавата ненужен изкуствен остров - тук.
Как от тайни за над 400 млн. лв. изкуствен остров ще се появи и във Варненското езеро - тук.


Проектът за строежа на изкуствен остров в морето пред курорта "Св. св. Константин и Елена" няма нищо общо с тази препоръка. Независимо от това за първия етап от строителството на точно такова съоръжение държавата е отпуснала близо 6 млн. лв.


Строителната табела на на брега до мястото на строителството на изкуствения остров

© Дневник

Строителната табела на на брега до мястото на строителството на изкуствения остров


Пак според проверката, извършена от МВР, районната екоинспекция във Варна издала предписание във връзка с реализацията на проекта


да не се извършва оценка за влиянието му върху околната среда


Инвестиционният проект за строителството на острова е на областна администрация - Варна, която е подписала с община Варна споразумение в качеството й на инвеститор за възлагане на обществена поръчка за строежа на брегоукрепителното съоръжение.


Средствата за реализацията му са осигурени с постановление на последния кабинет на ГЕРБ в последните седмици от живота му - на 18 февруари м.г. То е за отпускане от държавния резерв на допълнително финансиране в размер на близо 5.8 млн. лв. "за непредвидени или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия".


Според проверката, извършена от МВР обаче липсва мотивирано становище на областна администрация - Варна, според което средствата е трябвало да бъдат отпуснати именно от перото за


"непредвидени или неотложни разходи"


за 202 I г. според Закона за държавния резерв. Не са убили установени и обстоятелства, обясняващи защо Министерският съвет е постановил трансфер по бюджета на община Варна, а не на областната администрация.


Как разходът за изкуствен остров се превръща в "неотложен " - тук.


Странен според МВР е и фактът от проверката по проекта за изкуствения остров, че споразумението между областната и общинската администрации за възлагане на обществена поръчка за изграждането му е от 30 март м.г. и е сключено едва след осигуреното от Министерски съвет финансиране, което е отпуснато на община Варна.


Заливът на т.нар. Малък плаж в курорта Св. Св. Константин и Елена

© Дневник

Заливът на т.нар. Малък плаж в курорта Св. Св. Константин и Елена


Строителството е било възложено на акционерното дружество "Ескана", като стойността на сключения договор е 4.7 млн. лв. като срокът за изпълнение на строителните работи е до 31 януари 2023 г.


"По данни от дирекция "Финанси и бюджет" при община Варна към 31 август м.г. от общата сума на финансирането са били изразходвани 1.7 млн. лв., представляващи авансово плащане на 30% от целия договор за строително-монтажни работи, е записано в отговорите на Бойко Рашков на депутатското питане. За това около месец по-рано е била издадена фактура. Но въпреки, че парите са били преведени, до средата на септември м.г. все още


не са били извършени никакви строителни дейности


Текстовете от Наказателния кодекс, на които се е позовал министърът на вътрешните работи, в искането си за образуване на досъдебно производство срещу виновните длъжностни лица от община Варна и областна администрация се отнасят за случаи на превишена власт от страна на длъжностни лица с цел да бъде набавена облага . За това е предвидено наказание лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK