На живо

Коронавирусът в България: карта ще прогнозира положението по области за 5 дни

null

© Дневник

nullДневник" следи на живо данните за разпространението на коронавируса и новините по темата.
Новите мерки ще бъдат определяни от интензивните легла, това е най-критичният фактор на здравната система - това каза в началото на пресконференцията в Министерския съвет премиерът Кирил Петков, на която той, заедно с министрите на здравеопазването и образованието Асена Сербезова и Николай Денков, представят новият Национален оперативен план за справяне с COVID-19.


"Към този момент все още нищо няма да затваряме. Но страната ни е на прага на новата COVID вълна и затова решихме да представим плана още днес", каза Петков.


България ще бъде разделена на 6 клъстера като области, а картата ще бъде представяна всеки ден и ще показва каква е обстановката и прогнозата за следващите 5 дни. Целта е семействата, особено тези с малки деца, както и бизнесите да бъдат навреме предупредени и да се подготвят.


Какви са мерките за учениците можете да видите тук.


Сербезова: Смисълът на зеления сертификат е, че неваксинираните пренасят заболяването

Коронавирусът в България: карта ще прогнозира положението по области за 5 дни

© Цветелина Белутова, Капитал


Министърът на здравеопазването Асена Сербезова потвърди, че заетостта на интензивните COVID легла ще е един от показателите, който ще се следи в новия национален здравен план, който правителството ще представи в Министерския съвет по-късно днес. В отговор на депутатски въпрос в парламентарната здравна комисия министърът уточни, че и сега заетостта на интензивните легла се следи на ниво област. В някои е 43%, в някои 75%, каза Сербезова и добави, че всеки ден трябва да се генерират такива данни и на областно ниво.


Новият план ще определя стратегическа рамка при рачличните (четири на брой) нива на заболеваемост и ще включва не само заетостта на болничните легла, каза здравният министър. По думите й са създадени и математически формули, за да има предвидимост от няколко дни и да се приложат навременно мерките.


Само 8 души с бустерна доза са починали


Тя уточни, че 24% от заразените са били ваксинирани и повтори, че ваксините не пазят от заразяване и ваксинираните също могат да са приносители на заразяването, но че е факт и, че 90% от хората в интезивни отделения за неваксинирани. От над 31 хил. починали само 8 са с бустер, а повечето от тях са над 80-годишна възраст, посочи Србезова в отговор на депутат от партия "Възраждане".


На уточнението, че от партията питат за смисъла на зеления сертификат, Сербезова заяви: "Смисълът на зеления сертификат е доказателство, че към дадения момент неваксинираните хора пренасят заболяването".


"Има много примери за дискриминация в нашето общество, но изискването за зелен сертификат не е едно от тях" - това написа по-рано днес Сербезова в профила си във "Фейсбук".Депутатът от ДПС Хасан Адемов попита какви действия ще предприеме здравното министерство, за да се предотвратят опашките пред ваксинационите кабинети. В отговор Сербезова посочи, че те са вследствие на засиления интерес към ваксинацията след мерките на новата ваксинац кампания, като са поставени 100 хил. дози за 3 дни. Министерството все пак предвижда осигуряване на мобилни екипи включително по домовете, както и разкриване на нови пунктове и увеличаване на работново време на съществуващите. Сербезова посочи, че ведомството е в тясна връзка с общините, а основният проблем са по-труднодостъпните места, както и недостигът на персонал за новите пунктове.


България продължава да е на едно от последните места по ваксинация срещу коронавирусната инфекция в Европейския съюз - с около 30 на сто, добави министър Сербезова.


Световната здравна организация: Случващото се в България е истинска трагедия

Коронавирусът в България: карта ще прогнозира положението по области за 5 дни

© Надежда Чипева, Капитал


Представителят на Световната здравна организация (СЗО) в България Скендер Сила определи като трагедия високата смъртност в България заради COVID-19, която не бива да се случва. "Това, което се случва в България в момента, е истинска трагедия. Във втората година на пандемията, през 2021 г. са загубени повече от 23 хиляди човешки живота, това е тройно повече от първата година на пандемията. Не трябваше да позволите това да се случи, защото вече имаше висококачествени ваксини, които бяха доставени в България", заяви той в интервю за БНТ. Призова всички българи да се ваксинират.


Статистиката е много ясна - страните с добър ваксинационен режим се представят много по-добре, целта на ваксините е да се спасят човешки живот, заяви той. България е на второ място по смъртни случаи, за съжаление толкова много животи са загубени поради липсата на доверие и комуникация, смята д-р Сила. Той обясни, че бустерната доза предоставя повече от 80% намаляване на риска от хоспитализация при заразяване.


На въпрос дали ще се стигне до въвеждане на задължителна ваксинация, представителят на Световната здравна организация обясни, че е в непрекъснат контакт със здравния министър Асена Сербезова и се обсъждат всякакви подходи. Работи се по стратегия за убеждаване на българите за ваксинация, което според него, трябва да е доброволен акт. "Установихме, че около 12% от българското население е категорично против ваксините. Останалите са по-скоро колебаещи се, така че ние трябва да им предоставим необходимата информация", заяви д-р Сила.


Той отхвърли твърденията, че вариантът Омикрон ще доведе до самоограничаване на пандемията. Експертите от Световната здравна организация препоръчват да се работи по ново поколение ваксини в три направления - моновалентна срещу Омикрон, поливалентна, съставена от няколко елемента, и дългосрочно да се работи върху т.нар. панкоронавирусна ваксина, която ще обхваща различни щамове от различни групи коронавируси. След няколко месеца може би ще имаме ново поколение ваксини, обясни д-р Сила.

Смъртността в България е рекордно висока за последните 100 години

Коронавирусът в България: карта ще прогнозира положението по области за 5 дни


Общо 147 727 души са починали през 2021 г. За сравнение, през 1918 г. починалите са били 151 525 души. Това е рекордна смъртност за последните 100 години у нас, каза в ефира на "Нова телевизия" Икономистът Петър Ганев и втората най-голяма смъртност (като абсолютен брой) в историята на страната.


По думите му в годините преди пандемията в България умират около 107 хил. души годишно. т.е има увеличение на смъртността с около 40 хил. през 2021 г. и с малко под 20 хил. през 2020 г. "Разбира се, това не е само заради коронавирусната пандемия, но когато погледнем седмичните данни, те съвпадат с вълните. Така че е много ясно за какво се отнася тази свръхсмъртност", заяви икономистът.


По думите му подобни данни се наблюдават и в други европейски страни. "И там се вижда, че завишението на смъртността следва COVID вълните. Другите страни обаче успяха да ги овладеят, а ние - не", заяви Ганев.
Към момента в България има около 2 милиона ваксинирани или около 30% от населението. "Това е половината от целта към 31 август. За да овладеем кризата, ни трябва агресивна ваксинационна кампания", подчерта Ганев.


Подробности вижте тук.

Парламентът обсъжда компенсации за бизнеса заради цените на тока


Парламентът отхвърли внесеното от ГЕРБ проекторешение за въвеждане на компенсаторен механизъм за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. Бившите управляващи смятат, че правителството бави решението на този въпрос. Те предложиха министърът на енергетиката и министърът на финансите да изготвят механизъм за компенсиране на небитовите крайни клиенти с до 75% от разликата между прогнозната пазарна цена, определена от КЕВР на 1 юли 2021 г. и средномесечната цена на "пазар ден напред" на енергийната борса. Предложението беше компенсаторният механизъм да се въведе със задна дата - от 1 декември 2021 г.

Председателят на парламента влезе в поредица от обяснения за теста си срещу COVID-19

Коронавирусът в България: карта ще прогнозира положението по области за 5 дни

© Юлия Лазарова


Председателят на Народното събрание Никола Минчев, който в понеделник (10 януари) се оказа заразен с коронавирус, влезе в поредица от обяснения заради внушения на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов и депутата от ГЕРБ-СДС и бившия министър на здравеопазването Костадин Ангелов.


С обновена публикация в профила си във "Фейсбук" Минчев посочва, че резултатът му е разпечатан от официалната информационна система за коронавируса.Костадин Ангелов повдига въпроси, кой е направил теста на председателя на Народното събрание късно вечерта в понеделник и как е възможно резултат от PCR изследването да е излязъл толкова бързо, но и сам отбеляза пред журналисти в Народното събрание: "Има апарати, които го правят много бързо, такива апарати има на много малко в София".


В отговор пресслужбата на Народното събрание разпространи информация, че тестът на Минчев в направен от болница "Лозенец" (известна като правителствена". Първо е направен бърз антигенен тест, за потвърждаването на резултата от който е направено PCR изследване.


"Тестовете са верифицирани в сертифицирана денонощна лаборатория на болница "Лозенец", се твърди в съобщението.


Пресвслужбата на парламента разпространи и снимките на теста на Минчев с призив да се прави разлика между дата на отпечатване на документ и дата на извършване на теста.


Коронавирусът в България: карта ще прогнозира положението по области за 5 дни

© НС


Коронавирусът в България: карта ще прогнозира положението по области за 5 дни

© НС

Властта обсъжда създаването на сайт за нежелани реакции от ваксините

Коронавирусът в България: карта ще прогнозира положението по области за 5 дни

© Лили Тоушек


Обсъжда се създаването на български сайт за съобщаване на нежелани реакции от ваксините - това съобщи пред БНР председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Антон Тонев. "Хората имат право да се съмняват. Това, че не се говори за страничните ефекти, е един минус. Ние смятаме да направим кампания, да говорим с хора, които заявяват, че имат нежелани лекарствени ефекти", каза той.


По думите му в новия здравен план, който правителството ще обяви тази седмица, има някои промени от провежданата политика до момента. "Вземането на решения досега в България строго следваше европейската политика и решенията на Европейската комисия, ние в голяма степен просто ги повтаряхме и обяснявахме какво се прави в Европа. Като лекар мога да заявя, че резултатите, които се постигат при контрол върху COVID кризата, не зависят само от суха статистика", поясни Антон Тонев. По думите му в Западна Европа могат да стъпят върху по-малък брой критерии поради сравнително еднаквите здравни системи, а за здравни системи като в България се налага да се добавят допълнителни фактори.

За момента няма взето решение за отпадане на сертификатите за антитела, уточни той.

Ваксината е предпазила голям процент от хората от тежко боледуване, отбеляза още Тонев. "За ваксината нямаме доказателство, че пази от ново заразяване, но има много доказателства, че ваксината и имунитетът след преболедуване предпазват от ново тежко преболедуване", посочи той.

Нови 5703 случая на коронавирус са регистрирани за последните 24 часа, като над 72 на сто от заболелите не са били ваксинирани. Това показват данните от Единния информационен портал. Новите случаи са установени при 29 813 теста. Така над 19 на сто от всички проби са положителни. Най-много случаи са регистрирани в големите градове. Начело е София с 1666 новозаболели,


Висок остава и броят на починалите. Битката със заразата са загубили 77 души през изминалото денонощие, от които 92.21 на сто не са били ваксинирани. С това общият брой на жертвите на пандемията у нас достигна 31 838 души.


Официалната статистиката за ситуацията около разпространението на заразата в България в последното денонощие може да видите тук.

Няколко области затягат мерките

Коронавирусът в България: карта ще прогнозира положението по области за 5 дни

© Велко Ангелов


В 4 области взеха решение за затягане на противоепидемичните мерките, съобщава БНТ. В Благоевград и Кюстендил се спират плановите операции и плановият прием в болниците.


В Смолян пък спират масовите мероприятия и събиранията на закрито в нощни барове и заведения. Община Пловдив реши да ограничи достъпа на външни лица до сградите си. При специален режим ще работят звената за административно обслужване.


Кризисният щаб в Бургас ще заседава дали от понеделник училищата да преминат към онлайн обучение, тъй като областта е на първо място по карантинирани ученици.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK