Смъртността в България е рекордно висока за последните 100 години

Смъртността в България е рекордно висока за последните 100 години

© Георги КожухаровНивата на починали в България за последната година е рекордно висок, показват обобщени данни от Националния статистически институт (НСИ), заяви в студиото на "Нова телевизия" икономистът Петър Ганев. Данните за 2021 г. са предварителни и на база седмични данни на НСИ. Все още не са официални, като има голяма вероятност да има лека корекция нагоре, посочи Ганев. Нивото на смъртност доближава рекорда от 1918 г., последната година от Първата световна война и времето на испанския грип в Европа.


Смъртността в България е рекордно висока за последните 100 години

© НСИ


Общо 147 727 души са починали през 2021 г. За сравнение, през 1918 г. починалите са били 151 525 души. Това е рекордна смъртност за последните 100 години у нас, каза Ганев и втората най-голяма смъртност (като абсолютен брой) в историята на страната. Тук могат да се видят по години починалите на 1000 души спрямо абсолютния брой на населението в страната.
По думите му в годините преди пандемията в България умират около 107 хил. души годишно. т.е има увеличение на смъртността с около 40 хил. през 2021 г. и с малко под 20 хил. през 2020 г. "Разбира се, това не е само заради коронавирусната пандемия, но когато погледнем седмичните данни, те съвпадат с вълните. Така че е много ясно за какво се отнася тази свръхсмъртност", заяви икономистът.


Той направи уточнението, че преди 100 години населението е било по-малко, но данните спрямо населението пак са най-високи за последните 100 години. Има около 22-ма починали на всеки 1000 души, каза Ганев.


По думите му подобни данни се наблюдават и в други европейски страни. "И там се вижда, че завишението на смъртността следва COVID вълните. Другите страни обаче успяха да ги овладеят, а ние - не", заяви Ганев.


Към момента в България има около 2 милиона ваксинирани или около 30% от населението. "Това е половината от целта към 31 август. За да овладеем кризата, ни трябва агресивна ваксинационна кампания", подчерта Ганев.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK