Драгалевският лифт ще бъде възстановен до "Бай Кръстю", но за Княжевския не се знае

Главният архитект на София Здравко Здравков

© Велко Ангелов

Главният архитект на София Здравко ЗдравковКняжевският лифт няма скоро да заработи, защото трябват 13 млн.евро, а не обслужвал скиорите и собственикът му няма интерес. Това обясни главният архитект на София Здравко Здравков по БНТ. Възстановяването на лифта е предизборно обещание на кмета Йорданка Фандъкова и общината търси начини да мотивира собственика "Витоша ски".


"Ако не го възстанови, ние ще го направим за наша сметка и после ще си търсим средствата", закани се арх. Здравков.


"Собственикът твърди, че не може да го възстанови в съществуващите стъпки, но проучване на експерти показа, че това е възможно. "Витоша ски" очаква промяна в Плана за управление на парк "Витоша", защото Княжевския лифт е само за туристи, не и за скиори, а трябва голямата инвестиция за възстановяването му.
За Драгалевския лифт бъдещето е по-оптимистично, тъй като вече има изготвен идеен проект за реконструкция до междинната станция "Бай Кръстю".


"Днес ще издам виза за реконструкцията му и пробемът е на път да се реши", обяви арх.Здравков. Ремонтът е доста по-евтин, отколкото на Княжевския и ще бъде подпомогнат от утвърдената компания за въжени линии "Допелмайер".


Здравков е издал заповед за премахване на автокъща "Капитолия" в Борисовата градина, но собственикът я е обжалвал в съда. Същото е станало и с ресторант "Веселото село", добави той.


Днес ще започне второто обществено обсъждане на проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина. С него общината ще получи възможност чрез процедури за отчуждаване да изкупи някои частни имоти, предимно в лесопарковата част (между "Алея Яворов" и парк-хотел "Москва"). Той не спомена къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър, които са апортирани от общината в смесено дружество с фирми, свързани с Румен Гайтански-Вълка.


В преработения вариант на проекта за ПУП са отпаднали някои планирани строителства в Борисовата градина - на Климатичното училище, възстановяването на ресторант "Тенекиите", замислената нова композиционна ос на парка покрай бул. "Драган Цанков", посочи главният архитект на София.


Той за пореден път обясни, че стадион "Българска армия" ще се реконструира така, че да се получи "едно ново модерно съоръжение в рамките на съществуващите конструкции". Цената щяла да е около 40 млн.евро за 15-20-хиляден стадион, посочи Здравков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK