Кабинетът с амбициозен нов COVID план: мерките ще са по области и ще се обявяват дни по-рано

Кабинетът с амбициозен нов COVID план: мерките ще са по области и ще се обявяват дни по-рано

© Георги КожухаровОграничителните мерки срещу разпространението на коронавируса ще бъдат налагани не на национално ниво, а по области, като строгостта им ще зависи от броя на тежко болните от COVID-19, които се нуждаят от интензивно лечение в болниците, и ще се измерва по четиристепенна скала. Учениците от 1 до 4-ти клас ще са на училище до последния възможен момент, а при усложняване на ситуацията по-големите ще се редуват през седмица в класните стаи и онлайн. До затваряне на бизнесите ще се стигне, само ако са запълнени над 80 на сто от леглата за интензивна грижа и има риск здравната система да не може да поеме за всички заболели. Мерките ще бъдат обявявани с аванс от няколко дни, за да може семействата и бизнесите да се подготвят.


Това предвижда приетият днес нов правителствен план за управление на COVID кризата. На него властите ще разчитат, за да овладеят поредна вълна на зараза - този път от Омикрон варианта на коронавируса, която се очаква да засегне България в пълна сила във втората половина на януари.


На базата на натрупаните досега данни от Единната информационна система ще се прави математическо моделиране и опит за прогнозиране за това как ще протече новата вълна на COVID-19, за да се определят ограниченията навреме. Те ще се налагат от местните здравни власти, като за всеки етап има предварително определени задължителни мерки, които ще влизат в сила.
Планът беше представен от премиера Кирил Петков и министрите на здравеопазването и образованието - Асена Сербезова и Николай Денков, преди да е публикуван.


Групи от области с общи интензивните легла


Както властите вчера анонсираха, основният индикатор, на базата на който ще се взимат решения за налагане на ограничителни мерки, ще са свободните интензивни легла за лечение от COVID-19. Те обаче ще бъдат измервани не поотделно за всяка област, а за групи от области, за да се компенсира по-малката възможност за лечение на определени места. "България е разделена на шест клъстера от области и мерките, които ще засягат тези клъстери, ще бъдат функция на сбора на интензивните легла в тях", обясни премиерът Кирил Петков, който се включи в представянето онлайн, тъй като все още е под карантина. По думите му така ще се избегне продължителното затваряне на области, в които има малко места в болниците.


Картата на клъстерите с болнични легла за интензивно лечение, показана от премиера

© Министерство на здравеопазването

Картата на клъстерите с болнични легла за интензивно лечение, показана от премиера


И премиерът, и министрите обясниха, че следенето на заболеваемостта като основен индикатор е изоставено зарази спецификите на новия Омикрон вариант на коронавируса, който се очаква да бъде доминиращ в новата вълна - той се предава много по-лесно и заразява много хора, но се прекарва по-леко и по-рядко има нужда от болнично лечение. Заетостта на леглата за интензивно лечение като критерий прави процеса лесно управляем и лесно прогнозируем, каза Петков.


Той уточни, че картата с уголемените шест области ще бъде обновявана всекидневно и по нея ясно ще може да се види къде се налага затягане на мерки. За момента най-високо натоварване на болниците се вижда в централния северен клъстер, в който влизат областите Русе, Габрово, Велико Търново и Силистра.


В този момент нищо няма да бъде затваряно, но сме на дни от идването на COVID вълната и трябва да сме готови


Кирил Петков,

министър-председател


Според премиерът създаденият от учени от Българската академия на науките математически модел позволява да се правят точни прогнози за развитието на ситуацията за пет дни напред. Асена Сербезова уточни, че вероятно при ускоряване на вълната от коронавирус сроковете ще се скъсят, но се разчита информацията, че се налага затягане на мерки, да може да се оповестява поне три дни по-рано.


От засилен контрол до пълно затваряне


Планът предвижда четири нива на натоварване на здравната система в клъстерите от области и оттам - на строгост на ограничителните мерки:

  • При запълване на 50% от интензивните легла остават действащите сега мерки (носене на маски на закрито, спазване на дистанция, изискване за "зелен" сертификат за публични места и тестване в училище), но се засилва контролът по спазване им
  • При запълване на 60% от интензивните легла бизнесът и училищата работят нормално, но с препоръки за дистанционна работа по възможност, ограничаване на извънкласните занимания на децата (без занималните в училищата)
  • При запълване на 70% от интензивните легла започва затягане на мерките, публичните обекти ще работят с до 50% от капацитета си заедно с изискването за "зелен" сертификат. Учениците до 4 клас остават в училище, тези от 5 до 12 клас започват да се редуват по една седмица в клас и онлайн.
  • При запълване на 80% от интензивните легла - почти пълно затваряне на обществения живот, ще работят само магазините и центровете за обслужване от първа необходимост (магазини за хранителни стоки, аптеките, офисите на застрахователите и мобилните оператори и др). Учениците минават онлайн, детските градини остават отворени.
Какви мерки ще се прилагат в училищата в четирите етапа четете тук.


На 4-ия етап сертификатите за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест няма да важат, обясни Асена Сербезова.


Решението за налагане на ограничения ще се взима от здравните власти по области, на национално ниво ще се определят само специфични мерки като режима на граничен контрол, обясни министърът. Всеки етап ще върви със задължителен пакет мерки, които ще влизат в сила при достигането на съответния праг от запълване на интензивните легла.


По думите на здравния министър планът ще има задължителен характер, за разлика от аналогичните документи на кабинета "Борисов 3" и на второто служебно правителство, мерките от които бяха прилагани избирателно от властите.


Колко са COVID леглата в България


Наличните болнични легла в страната към днешна дата са 7835, като от тях 916 са предназначени за интензивна грижа, съобщи Асена Сербезова. По нейни данни в момента са заети 4460 легла за неусложнени случаи и 584 интензивни. Свободните са съответно 3375 и 332.


Министърът направи изричната уговорка, че бройката се променя постоянно заради динамичната ситуация в страната. Уточни, че по области се водят разговори с директорите на болници за възможностите да се увеличат леглата, което е свързано и с необходимият медицински персонал за обслужването на пациентите. По нейните думи максималният брой интензивни легла при съществуващите досега възможности на системата е 1268, от които специализираните за деца са 62Нова мярка за затворени бизнеси


При представянето на новия COVID план премиерът потвърди, че правителството ще продължи да прилага съществуващите до момента мерки в подкрепа на бизнесите, които претърпяват загуби заради въвежданите ограничения. Сред тях са програмите за възстановяване, финансирани от Фонда на фондовете и от Българската банка за развитие, за подкрепа и допълнителни насърчителни схеми в туризма, запазването на 9-процентния ДДС за ресторантьорския бизнес и поемането на осигуровки на служителите (известна като Мярка 60/40)


Правителството обяви и нова мярка, наречена "Етап 4". Тя ще се прилага за напълно затворени микро и малки предприятия и предвижда безвъзмездна помощ на стойност 20% от средните нетни приходи на бизнеса за 2021 г. (до 100 хил лв.).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK