Сайтовете на "Дневник" и "Капитал" са обект на атаки, прокуратурата се самосезира

Сайтовете на "Дневник" и "Капитал" са обект на атаки, прокуратурата се самосезира

© NAСайтовете на "Дневник" и "Капитал" са обект на непрекъснати атаки от типа DdoS през последните почти 24 часа, затова достъпът до тях беше забавен или невъзможен в различни моменти от деня. ИТ екипът на компанията работи по проблема и възстановяването на нормален достъп на потребителите.


Този тип атаки (DdoS - distributed denial-of-service - от англ. език отказ от услуга) се изразяват в генерирането едновременно на много фалшиви заявки за достъп към определен уеб адрес, които на практика блокират сървъра и сайтът не се зарежда. Затова се определят като зловредни и хакерски. През последните месеци подобни атаки по официална информация имаше срещу сайтове за административни услуги (като напр. системата за ковид сертификатите), както и други медии.


В края на деня (13 януари) Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че се е самосезирала за хакерската атака срещу сайтовете на "Капитал" и "Дневник".
"Прокурор незабавно е разпоредил извършването на проверка по наличната информация, съдържаща данни за престъпление от общ характер, във връзка с DDoS атака срещу интернет страниците на двете медии, довела до затруднения в работата и на достъпа на потребителите до тях", съобщават от държавното обвинение.


Проверката е възложена на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", като след приключване материалите следва да бъдат докладвани в Софийска градска прокуратура за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.


Разследването е възложено на ГДБОП и се води за усложнена престъпна дейност, като са дадени указания за извършването на конкретни действия по събиране и проверка на доказателства, посочват още от прокуратурата.


От прокуратурата припомнят и че на 9 декември беше образувано досъдебно производство за компютърно престъпление по сигнал от "Труд Медиа" ЕООД във връзка с две DDoS атаки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK