Подробният план за Борисовата градина забранява строежите, но не съвсем

Къпалнята "Мария Луиза" е в руини.

© Георги Кожухаров

Къпалнята "Мария Луиза" е в руини.Новото строителство в Борисовата градина се забранява изцяло според новият, поправен проект за Подробен устройствен план. Отпада изграждането на Горско климатично училище, на музей на зелената памет, на спортна зала на мястото на гара "Пионер", както и пешеходният подлез на бул. "Драган Цанков" при стадион "Юнак". Това обяви проф.арх. Атанас Ковачев, автор на проекта за ПУП на Борисовата градина на второто обществено обсъждане. Първото беше през юни 2019 г. и даде над 30 препоръки, част от които са включени в новия вариант.


Надлези, наречени екодукти, ще има над бул. "Драган Цанков" (при подхода към "Веселото село") и над бул. "Симеоновско шосе" при гара "Пионер", подчерта проф. Ковачев. При езерото "Ариана" ще се премахне понтонното съоръжение, както и ресторантът върху него. Ще се възстанови старата бирария на островчето в нейния автентичен вид. Автокъща "Капитолия" и заведението "Веселото село" е заложено да бъдат премахнати.


Гражданите, участващи в онлайн обсъждането, се очертаха в две групи по интереси - едната само за стадион "Българска армия", паркингите и търговските обекти в парка. Другата - за зелената система, алейната и велосипедната мрежа и местата за отдих.
За първата група арх. Здравков за пореден път изрече формулата - цялостна реконструкция на стадиона на ЦСКА в сегашния обхват и параметри. Подготвя се сериозно строителство там като в близост се разрешава и изграждането на голям подземен паркинг на четири нива на мястото на автокъща "Капитолия" за 420 коли. По ул. "Кирил Видински" ще могат да паркират още 140, при националния стадион - 180, в подземния паркинг на метростанцията - 189 места.


Отделно по просеката на бившата трамвайна линия от Семинарията до руското посолство ще могат да паркират 104 коли, при гара "Пионер още Общо ще има 1129 паркоместа около Борисовата градина, посочи проф. Ковачев.


Втората група по интереси, в която бяха архитекти, озеленители, политици и експерти от районните администрации, изказаха одобрението си на втория проект на ПУП-а. "Отпаднала е голяма част от предвиденото в първия вариант ново строителство и затова този проект е по-добър", отбеляза Войслав Тодоров, бивш общински съветник и активист на "Изправи се,БГ!" Но веднага остро запита защо няма нито дума за бъдещето на къпалнята "Мария Луиза".


Проф. Ковачев и арх. Здравков се съгласиха, че тя трябва да заработи. Проектантът твърдо обяви, че шестте басейна на всяка цена трябва да се възстановят. "София няма река, няма море, имаше една къпалня, която в детството ни се наричаше плаж "Република" и се посещаваше от всички софиянци", сантиментално си спомни Ковачев. Но прям отговор с решение на проблема с къпалнята, вкарана от общината в съвместно дружество с частни фирми първо на ВИС-2, сега на Румен Гайтански-Вълка, не последва.


Преместваеми търговски обекти почти няма да има никъде в парка, зарече се Ковачев. На питане на гражданка за градинката със слончето, негов колега от екипа, изготвил проекта, обясни, че там ще има една кабина за охраната и един павилион за закуски и безалкохолни напитки.


Защо Летния театър не бъде изкупен обратно от Столичната община, предложи кметът на район "Лозенец" Константин Павлов. Той е открил доста несъответствия в картата за собствеността в парка. Летният театър е записан в проекта за ПУП със смесена собственост - частна и общинска. "А тя е изцяло частна и затова питам - има ли предвидени пари в бюджета на общината за отчуждаване", обърна се той към главния архитект на София Здравко Здравков.


Входът на Летния театър.

© Надежда Чипева

Входът на Летния театър.


Да, Летния театър трябва да стане публична собственост, съгласи се и проф.Ковачев, а Здравков поясни, че пари се отпускат след гласуване в Столичния общински съвет, но преди това трябва да се приеме ПУП-а.


Допуска ли проекта ново строителство на сгради, както и паркинги в парка, засягащи тревни площи и трайна растителност, запита Марта Георгиева, общински съветник от "Демократична България". И сама си отговори - разбра се, че допуска. Тя се опасява, че за подземния паркинг на мястото на "Капитолия", за който е планиран двулентов път, ще се изсекат ли дървета. "Само три", обеща Ковачев.


"Трябва да има ясна етажност на всички разрешени места за строителство, за да няма после своеволни изпълнения", предупреди арх. Венета Кавалджиева. Гергана Пирозова, активист на групата "Да спасим Борисовата градина", посочи, че се отреждат детски градини в места, където собствеността на терена не е ясна и това крие рискове. Проектантът веднага се съгласи с нея.


Паркът ще бъде парцелиран на големи урегулирани имоти (УПИ), за да има по-голяма защита от бъдещи намеси и опити за изменение на предназначенията. "В територията на парка, включена в район "Средец", която е централната, историческата част, ще има четири УПИ - един за резервата заедно с "Трите дансинга", Обсерваторията и терена на бившето климатично училищае. Други два - за парк и още един за метростанцията и подземния паркинг. Частите от парка, попадащи в районите "Изгрев" и "Лозенец", ще имат по шест УПИ-та и още едно за Духовната семинария.


Писмени становища, мнения или предложения на граждани по проекта за ПУП могат да бъдат депозирани до 4 февруари в районите "Средец", "Изгрев" и "Лозенец". Заключителната дискусия на общественото обсъждане ще е на 17 февруари.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK