Искането за оставката на Гешев беше посрещнато с аплодисменти, прокуратурата видя погазване на правото

Главният прокурор Иван Гешев

© Юлия Лазарова

Главният прокурор Иван ГешевВ декларация, прочетена преди началото на парламентарния ден, от управляващата коалиция поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев заради липсата на ефективни разследвания и системни слабости в работата на държавното обвинение. По-малко от 20 минути след това ръководството на държавното обвинение се възмути от действията на народните представители и обяви, че те погазват върховенството на правото.


Позицията на управляващите (видео в края на статията), която не е неочаквана, беше посрещна с аплодисменти и ставане от страна на депутатите от четирите партии ("Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България"). ГЕРБ и ДПС не ръкопляскаха и не станаха, а от коментарите им извън залата се разбра, че те не подкрепят подобна декларация. Според Хамид Хамид от движението искането на оставка става по процедура, а не чрез декларация. Тома Биков от ГЕРБ обяви, че съдебна реформа се прави чрез законопроекти, а не през декларации.


Позицията на прокуратурата: Искането за оставка цели да отклони вниманието от други проблеми


За прокуратурата декларацията на управляващата коалиция е "крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт". Оттам изтъкват сериозността на посегателството с факта, че декларацията е прочетена от трибуната на българския парламент, както и че декларацията има "изцяло политически характер".
Според държавното обвинение искането на оставка на главния прокурор е "опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани".


"Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България. Политическата декларация напълно потвърждава многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните - членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото", пише в декларацията.


Въпреки че позицията е от името на ръководството на държавното обвинение, преди избора на председател на Върховния касационен съд (ВКС) главният прокурор Иван Гешев е заявил, че не е запознат с декларацията на управляващата коалиция. Цитиран от БНТ, той казва, че "днес не е ден за политически коментари".


В края на миналата седмица стана известно, че от държавното обвинение са се оплакали в писмо до Европейската комисия, евродепутати и посланици в София за това, че няколко поредни правителства и политически сили нарушават разделението на властите, опитват да оказват натиск върху държавното обвинение, което засяга и личната сфера на обвинителите и накърнява върховенството на правото.


Смяната на главния прокурор Иван Гешев и на председателя на антикорупционната комисия са заложени в коалиционното споразумение на управляващата коалиция. В четвъртък, 13 януари, бившият главен прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще подаде до дни оставка като председател на антикорупционната комисия. Позицията на Гешев е, че щом политиците искат оставката му, значи си върши добре работата.


Декларация, посрещната със ставане на крака и аплодисменти

След като председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров прочете, че се иска оставката на Иван Гешев, мнозинството от депутати стана на крака и ръкопляска

© Велко Ангелов

След като председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров прочете, че се иска оставката на Иван Гешев, мнозинството от депутати стана на крака и ръкопляска


В декларация от парламентарната трибуна в петък сутрин управляващите политически формации "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" призоваха главния прокурор Иван Гешев да подаде оставка, като по този начин "поеме отговорност за своите действия и даде възможност на българската прокуратура да осъществява пълноценно конституционните си функции в защита на публичния интерес, върховенството на правото и правата и свободите на гражданите".
Декларация бе прочетена от председателя на групата на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров след заседание на председателския съвет преди началото на пленарния ден и посрещната с аплодисменти и ставане на крака в пленарната зала (основно от партиите от управляващата коалиция, ДПС определи ставането като "цирк").


В нея като мотиви за искането се посочват констатации на институции на Европейския съюз, липсата на ефективни разследвания срещу корупцията по високите етажи на властта, дълбоки и системни слабости в работата на главния прокурор, отношенията му с политически лидери, бездействие по случаи, довели до налагане на санкции по закона "Магнитски", незаконното нахлуване в президентството, избирателното активиране на ръководството на прокуратурата в съответствие с политическата конюнктура при управлението на Бойко Борисов и други.

Единствената реакция в пленарната зала бе от групата на "Възраждане", откъдето определиха декларацията като демагогия и призоваха управляващите не за молби за оставка на Иван Гешев, а за законови промени, каквито предложили. Също се чуха аплодисменти.


В кулоарите Хамид Хамид от ДПС, попитан дали подкрепят декларацията, заяви, че има процедура, по която да се иска оставката на главния прокурор. "Какво беше това ставане? Това беше цирк, беше палячовщина. Всеки може да си иска каквото си иска. Това не е по процедура. Има регламентирана процедура в закона за съдебната власт как се иска оставка, от кога и как се прави и къде се гласува. Това няма как да стане от парламента с декларация от парламента. Това е нищо, това е просто една молбичка, както каза колегата от "Възраждане", каза още Хамид.


Тома Биков от ГЕРБ коментира, че "съдебна реформа не се прави с декларации, а със законопроекти". Такива до момента не сме видели. Склонни сме да участваме в разговор за такава реформа, ако тя решава системни проблеми. Но няма да подкрепим изявления от типа "да махнем едни хора и да сложим наши хора".
Според Биков декларацията на управляващите е била зле написана.


Станислав Балабанов от "Има такъв народ" коментира, че ако Гешев не си подаде оставката, то управляващите ще направят всичко необходимо за реформа на съдебната система. Подобно становище изрази и Атанас Славов от "Демократична България", който заяви, че ако Гешев не си подаде оставката, предстои смяна на състава на Висшия съдебен съвет, както и ново искане за отстраняването на главния прокурор, отправено от министъра на правосъдието. За последното се чака решението на Конституционния съд, който образува дело по искане служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов дали министър има право на такова искане.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK