"Репортери без граници" иска защитата на журналистите от съдебен тормоз да се уреди в закон

Светлин Михайлов в момента е съдия в Апелативния съд, който трябва да разгледа жалбата срещу осъдителното решение, с което сайтът "Медиапул" и журналист оттам бяха осъдени

© Асен Тонев

Светлин Михайлов в момента е съдия в Апелативния съд, който трябва да разгледа жалбата срещу осъдителното решение, с което сайтът "Медиапул" и журналист оттам бяха осъдениНовото правителство на България трябва да приеме законодателство, което да защитава медиите от съдебни дела и преследване. Това се разбира от позиция на международната организация "Репортери без граници", с която се осъжда съдебният тормоз над разследващия журналист Борис Митов и сайта "Биволъ".


"Малко преди Коледа Софийският градски съд осъди Стояна Георгиева, редактор на сайта "Медиапул", и Борис Митов, един от бившите репортери на сайта, да платят непосилната сума от 67 000 лева (34 000 евро) обезщетение за "клеветнически твърдения" в четири статии през февруари 2018 г. за тогавашния председател на съда Светлин Михайлов, който по това време е кандидат за нов мандат", пише в позицията на "Репортери без граници".


Според защитата на Митов и Георгиева в статиите просто се споменава за значителното имуществено състояние на Михайлов и за някои от по-спорните му решения, които вече са били предмет на няколко разследвания в медиите и са добре известни на широката общественост.
По казуса от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) призовава ДАНС, МВР, Инспектората на ВСС, прокуратурата да публикуват всички материали, които те имат за ищеца Светлин Михайлов, който сега е съдия в Софийския апелативен съд, пред който може да бъде обжалвано осъдителното решение на СГС. От организацията смятат, че решението е репресия.


"Тази осъдителна присъда може да създаде опасен прецедент за свободата на печата в България. Непропорционалният размер на обезщетението, което журналистите бяха осъдени да платят, може да има смразяващ ефект върху медиите


Павол Шалай,

ръководител на отдела на "Репортери без граници" за Европейския съюз и Балканите, цитиран в позицията.


В позицията на "Репортери без граници" обръщат внимание, че има и основания за безпристрастността на съдията, постановил присъдата - Даниела Попова.


"Тя го поема само два месеца преди да постанови окончателното си решение, заменяйки друг съдия, който се е занимавал с делото в продължение на почти една година. В нейното решение, което, изглежда, е взето набързо, не се споменава фактът, че ищецът е публична личност и освен това е бивш председател на съда. В него не се уточнява кои части от статиите тя счита за "неприлични, вулгарни и цинични" и се въздържа от какъвто и да било коментар на възраженията на защитата, които тя систематично отхвърля по време на заседанията. Също така стана ясно, че през юли 2021 г. Попова е избрана за председател на Българската асоциация на съдиите (БАС) - проправителствена организация, в която членува и Михайлов. Тези обезпокоителни факти навеждат на мисълта, че личните интереси на жалбоподателката може би са били предпочетени пред свободата на изразяване на журналистите от "Медиапул", твърдят от "Репортери без граници".


"Тази осъдителна присъда може да създаде опасен прецедент за свободата на печата в България. Непропорционалният размер на обезщетението, което журналистите бяха осъдени да платят, може да има смразяващ ефект върху медиите, които отразяват въпроси от обществен интерес", казва Павол Шалай, ръководител на отдела на "Репортери без граници" за Европейския съюз и Балканите, цитиран в позицията.


От организацията настояват Софийският апелативен съд да отмени осъдителното решение и призовават правителството "да приеме конкретни разпоредби, така че злоупотребяващите съдебни дела да не могат повече да запушват устата на свободата на печата в България".


България заема последно място - 112-о, в Европейския съюз по свобода на медиите в класацията на "Репортери без граници".


В позицията на организацията се припомня, че през декември инвестиционната компания "Еврохолд" заведе дело за клевета срещу сайта "Биволъ", който публикува няколко материала за твърдяни спорни методи за набиране на средства. "Делото е едва в начална фаза, но зашеметяващият размер на исканото обезщетение - равностойността на 500 000 евро - би представлявал екзистенциална заплаха за тази медия, ако искът бъде уважен. Адвокатът на "Биволъ" Александър Кашъмов казва, че това е безпрецедентна сума в сравнение с българските стандарти и създава "условия за цензура", които са пълно нарушение на "европейските стандарти за свобода на изразяване", пише още в позицията.


От "Еврохолд" разпространиха позиция на сайта на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в началото на годината, в която твърдят, че "предявеният иск не е самоцел и следва обичайния алгоритъм, когато репутацията на една компания е накърнена от публично разпространени клеветнически и непроверени твърдения в една медия". От компанията твърдят, че не са били потърсени за мнение и не им е било дадено право на отговор.


От организацията призовават новата управляваща коалиция да се противопостави на честото използване на SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation), които имат за цел да ограничат свободата на изразяване, като въвлекат медии или отделни лица в скъпоструващи съдебни производства, които те рядко могат да си позволят.


"Новото правителство трябва да приеме конкретните препоръки, предложени от "Репортери без граници" през март 2021 г., за да защити свободата на печата в България. Те включват насърчаване на гражданите, бизнесмените и публичните власти да подават жалбите си до Комисията по медийна етика в страната, така че да се създаде ефективна алтернатива на исковете за клевета, които често имат за цел да сплашат журналистите", пишат от организацията.


От там настояват правителството "да насърчи приемането на силно национално и европейско законодателство, което да допълни тези препоръки, за да защити журналистите от SLAPP".

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Ало Репортетите, нещо няма ли да кажете и за PR - те без граница?

 2. 2 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Да приемат анти SLAPP закони.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  Убеден съм, че можехте да намерите и по добра снимка.

  Еретик
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Любопитно

  Соросоидното законодателство, най-доброто законодателство.
  Защитава всички наши хора от тормоз, демек не могат да ги съдят...

 5. 5 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Ще, ще. Но първо някой трябва да им ги напише. Пардон, първо да анализира. През това време обаче може да ги изненадат и въобще да не стигнат до писането.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  Аз съм силно раздвоен по темата.

  От една страна олигарх може да прискрипе по-дребна медия чрез съдебни искове.
  От друга - като си ги знаем вече в какво се превърнаха медиите - едно такова привилигероващо законодателство ще ги превърне в безконтролна бухалка.
  не на последно място - тези вопли и призиви силно ми намирисват на чорапките на Гьобелс ...

  Та според мен ключа от палатката е в съда. Там, ако е читаво, щетите биха били минимизирани.
  Пък и светът досега е оцелял и при старото положение, без специални закони.
  Прецедентите, от които се оплакват медиите днес, не са нищо ново. От време оно силните и богатите са газили отварящите си устата.
  Но и от време оно силните и богатите са били срутвани от словото.

  Та така ...

 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  Искам закон за лична отговорност и наказание при фейк нюз. 112-то място на словото, масово фалшиви новини с користни цели и няма наказани - журналистите са част от статуквото.

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3306 Любопитно

  Ей, като става дума за медии и журналисти... днес са изгонили Дърева от "Дума".
  За това какво ще кажете?

  Еретик
 9. 9 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2715 Весело

  До коментар [#6] от "xm...":

  А да питам дали от време оно е имало платени лакеи, хвалячи, пропагандатори и новинари? За един прЕател питам.

 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":

  Ми да, иначе Прокопиев се оплака, че го съдят като издател.
  Ама после пак същият човек, пак като издател и съответно и журналист, осъди Бареков и му взе 200 000 лв. за причинен тормоз.
  Е не може и как беше... и душата в Рая.

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Весело

  До коментар [#6] от "xm...":А да питам дали от време оно е имало платени лакеи, хвалячи, пропагандатори и новинари? За един прЕател питам.
  —цитат от коментар 9 на Deaddark


  Разбира се!
  Че Древна Елада ли не щеш, че Египет - непреходният пример с "победата" на Рамзес Велики над хетите ли не щеш, че Цезаровите писания до Рим ли не щеш ...

  Ами думичката "клакьор" от къде идва?
  И още от Шумер и Акад "хвалячи" да искаш!

 12. 12 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1378 Любопитно

  Добре, за Медиапул нямам против, ама защо не се споменава и Труд в списъка на защитата на журналисти от тормоз? Или за едни майка, а за други – мащеха, а? Как става така?

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Весело

  До коментар [#6] от "xm...":Ми да, иначе Прокопиев се оплака, че го съдят като издател.Ама после пак същият човек, пак като издател и съответно и журналист, осъди Бареков и му взе 200 000 лв. за причинен тормоз.Е не може и как беше... и душата в Рая.
  —цитат от коментар 10 на НеКой


  Що да не може?
  Виждаш, че може!
  От една страна затваряме "спецсъда" - от друга същите искат "спецзакон".
  И все, защото това било изискването на Прогреса!

 14. 14 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  У нас почти няма журналисти, всичко е на хранилка и обслужва нечии интереси - на Пеевски и Доган, на Прокопиев, на ГЕРБ и т.н.

 15. 15 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Искат да могата клеветят и лъжат безнаказано и срещу заплащане.

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  А защита от "репортерите" без граници в нахалството и фалшивите новини?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#12] от "Santos":

  И с какво са ги "репресират" труд?
  С това, че трябва да си плащат наема ли?

  Ай ходи да се ... някъде

 18. 18 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2979 Любопитно

  И бабикяновата фабрика за фалшиви новини ли защитавате? Трябва да има и граница все пак, независимо, че сте "репортери без граница".

 19. 19 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1378 Любопитно

  До коментар [#12] от "Santos":И с какво са ги "репресират" труд?С това, че трябва да си плащат наема ли?Ай ходи да се ... някъде
  —цитат от коментар 17 на hellwitch


  Минеков, ти ли си?

 20. 20 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1695 Весело

  "Репортери без граници" иска защитата на журналистите от съдебен тормоз да се уреди в закон===========добре де, ама от съдебен тормоз точно от съда ли ?.........съда ли ги тормози тея хора?....... ами да го закриваме тоя съд тогава.........

 21. 21 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Все си мисля, че редакцията трябва да се съди и собственика на медията...... журналиста е просто наемник......

 22. 22 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6163 Весело

  Снимката е като взета от произведение на "Марвел"...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 23. 23 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Любопитно

  Асандж ви подкрепя с две ръце, сега в България, скоро и в САЩ...

 24. 24 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Бе той и асандж го раздаваше журналист, ама му го нажулиха. Та не пикайте срещу вятъра. Може да се правите, че пикаете против вятъра, но никога не се връзвайте, че имате права.

 25. 25 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1695 Весело

  Базираната във Франция организация се финансира основно от фондация “Отворено общество”, подопечна на финансовия спекулант, милиардерът мизантроп Джордж Сорос; USAID - американската агенция за международно развитие и други, по думите на бившия генерален секретар и основател на “Репортери без граници” - Робер Менар американски организации, "тясно свързани с външната политика на САЩ https://trud.bg/лицемерие-и-откровени-лъжи-в-класации/

 26. 26 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1695 Весело

  До коментар [#25] от "MPetr":

  "Репортери без граници" дали са обективни и безпристрастни винаги, как мислите?

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  И Медиапул сигурно ще осъди България и ще платим обещетение. А този тулуп на снимката нищо няма да плати, съдийката, дето се произнесе,също.

 28. 28 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  До коментар [#26] от "MPetr":

  Някак си ми се прокрадва идеята че другарите журналисти искат да са над закона.
  А това създава привилегии.
  Съответно дискриминация спрямо останалите,

  Panta rhei....
 29. 29 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Ааааа, туй ли е било цялата врътка? Да няма съдебни дела, а нещата да се потулват в някаква неясна "Комисия по етика"?

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 30. 30 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6192 Любопитно

  "Малко преди Коледа Софийският градски съд осъди Стояна Георгиева, редактор на сайта "Медиапул", и Борис Митов, един от бившите репортери на сайта, да платят непосилната сума от 67 000 лева (34 000 евро) обезщетение за "клеветнически твърдения" в четири статии ...
  ___________________________________________________________________

  Клевети в 4 статии?

  Такъв закон няма как да има, всеки журналист трябва сам да внимава, какво пише в статиите си! Всяка информация се проверява от 2 независими източника, за клевета журналистите ги съдят по цял свят!

  ДБ: Време е да спечелим България
 31. 31 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6192 Любопитно

  Искам закон за лична отговорност и наказание при фейк нюз. 112-то място на словото, масово фалшиви новини с користни цели и няма наказани - журналистите са част от статуквото.
  —цитат от коментар 7 на Deaddark


  Точно това място е реалната оценка на Репортери без граница за качеството на българската журналистика!

  Ние в България независими медии нямаме, почти всеки олигарх се е обзавел с някаква медия, вестник, сайт или телевизия!

  И те продуцират "новини" според редакционната си политика.

  ДБ: Време е да спечелим България
 32. 32 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1695 Весело
 33. 33 Профил на Alex Delford
  Alex Delford
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Ей, като става дума за медии и журналисти... днес са изгонили Дърева от "Дума".За това какво ще кажете?
  —цитат от коментар 8 на Костадин Иванов


  Не са я изгонили за кофти журналистика ами щото много и миришел потника.

  Cortez
 34. 34 Профил на Alex Delford
  Alex Delford
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Абе тя и Елена Йончева се бараше на "джорналиска" ама накрая се оказа че всъщност прала кинти и барала на аванта от държавната БНТ, сега се крие в Европейския парламент с депутатски имунитет благодарение на гламавите комунистически пенсионери от БСП, активно се опитва да прокарва антикорупционни ялови закони които да обезсмислят сегашни действащи и ефективни. На скоро обаче и беше напомнено обаче от госпожа Кьовеши че разследването срещу нея ще бъде подновено от Европейската прокуратура след изтичането и на мандата като Евро-депутат.

  Cortez
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK