Велислава Дърева е освободена от в. "Дума"

Велислава Дърева е част от инициативните комитети, издигнали Румен Радев за президент

© Надежда Чипева, Капитал

Велислава Дърева е част от инициативните комитети, издигнали Румен Радев за президентДългогодишният журналист от вестника на БСП "Дума" Велислава Дърева обяви през профила си във "Фейсбук", че вече не е част от изданието. Ден по-рано друга журналистка от медията, Велиана Христова, също оповести през социалната мрежа, че договорът й е бил прекратен, като по думите й основание за това е, че е сред авторите и подписалите критично писмо срещу ръководство на партията.


Дърева пише: "От днес, 14 януари, и аз не съм част от екипа на ДУМА. Просто са махнали моето име от карето на вестника. Тез храбреци, гаулайтерите на Вождесата, даже не посмяха да ми го кажат лично. Поне по телефона. Безкрайни са чудесата корнелиански! Уволняват те подло, бандитски, иззад ъгъла! Без аргументи, без мотиви, без обяснения. Дерзайте, корнелианци! Репресиите продължават! #МачкайКорни!"


Христова написа: "Властта в БСП ме отстрани от в. "Дума" (уволни), тъй като 30 души от редакцията написахме писмо опровержение срещу множество лъжи, изречени за вестника на пленум на НС на БСП от Корнелия Нинова, а аз като председател на синдикалната организация на СБЖ в редакцията го изпратих до членовете на НС на БСП. Оказва се, че да напишеш писмо с истини до орган на партията е престъпление."
В писмото, изпратено до пленума на БСП, подписано и от Велиана Христова, се оборват критики на председателя на БСП в оставка и настоящ министър на икономиката Корнелия Нинова към изданието, като: че вестникът е изключително критичен към ръководството, че издръжката му струвала 40 000 лв. на месец, че в него работели 60 души, че година и половина журналистите не ходели на работа.


От БСП отрекоха, че освобождаването на Христова е свързано с писмото. Според информация на пресцентъра на левицата журналистката била навършила пенсионна възраст и работела само на авторски договор, изтекъл още през 2020 г. Христова е председател и на Съюза на българските журналисти в "Дума". В нейна подкрепа започна онлайн петиция, която до момента е събрала няколкостотин подписа.


От прекратяването на договора й се възмути вицепрезидентът Илияна Йотова, която написа във фейсбук, че "Дума" е успял да оцелее дори и по времето на Иван Костов. "Защо настоящото ръководство на вестника посяга на едно от тези имена - Велиана Христова/Veliana Hristova?! Ляв човек по ум и сърце, утвърден журналист, заслужил уважението дори на тези, които са попадали под безмилостните удари на критичното ѝ перо! Отговорността носи всеки сам! Надявам се решението да бъде преосмислено!", написа Йотова.След новината за отстраняването на Дърева реагираха и български евродепутати от БСП, които изказаха загриженост и нарекоха отношението на БСП към изданието недопустимо. Позицията е подписана от четирима от общо петима евродепутати социалисти - Петър Витанов, Сергей Станишев, Елена Йончева и Иво Христов (не е подписано само от Цветелина Пенкова).

"Проблемът бе повдигнат от журналистите в левия вестник с писмо от 2 декември, подписано от 30 души. В него те говорят за цензура, тормоз и експерименти, които разрушават вестника. Броени дни преди предстоящия конгрес ръководството на БСП отстрани три от най-авторитетните пера на левия вестник: Велислава Дърева, Велиана Христова и Георги Георгиев - журналисти, които с позицията си от години създават облика на всекидневника. "Дума" съхрани духа и каузите на левицата в трудните времена на прехода. Вестникът на Продев винаги е бил еталон за честна, ценностна публицистика", пишат евродепутатите.


Според тях вестник "Дума" никога не е принадлежал на ръководството, още по-малко на лидера на БСП, а на социалистите и левите хора в България. Досега никое ръководство на БСП не е посягало на редакционната свобода на журналистите в левия вестник. С тези си действия то подрива дългогодишния пакт на доверие между журналистите и читателите на "Дума".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK