Кирил Петков: От невнимателното боравене с информация от Цацаров е произтекла заплаха

Министерски съвет, Кирил Петков

© Велко Ангелов

Министерски съвет, Кирил ПетковЗнам каква заплаха е произтекла от невнимателното използване на класифицирана информация от председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, но повече не мога да кажа, защото и това е класифицирана информация. С тези думи премиерът Кирил Петков коментира в интервю за Би Ти Ви отнемането на достъпа до секретни данни на настоящия ръководител на КПОКОНПИ. Цацаров е с отнет достъп от петък, а ден по-рано обяви, че ще подаде оставка.


Кирил Петков не скри, че е бил изненадан от близостта във времето на тези две събития, но не коментира дали подозира изтичане на информация от службите. Премиерът подчерта, че важният сигнал в случая е този, че вече няма недосегаеми.


"Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) демонстрира действия по правилата, независимо кой е замесен", подчерта Петков. Той отрече обвиненията за натиск върху работата на агенцията. "ДАНС докладва на мен, но в оперативната работа не се меся. ДАНС са направили най-доброто, което може да се направи. Не става въпрос за лично отмъщение. Освен това това не е последна инстанция и Сотир Цацаров може да обжалва решението", посочи още Кирил Петков. Премиерът допълни, че от ДАНС трябва да решат дали да сезират прокуратурата по казуса.
В отговор на въпрос Петков подчерта, че преди да се говори за името на новия ръководител на КПКОНПИ, трябва да се приеме законът, който ще реформира работата на агенцията. Премиерът допълни, че в понеделник се свиква междукоалиционен съвет, който ще обсъди проектозакона.


Може би Гешев не е свободен да подаде оставка


Кирил Петков отрече да оказва натиск и върху Иван Гешев да си подаде оставка. "Откакто съм на поста, дори не съм се чувал с него", подчерта той. Петков припомни липсата на реакция по многото сигнали, които като министър на икономиката е дал на прокуратурата. Премиерът изрази съмнения, че Иван Гешев не си дава сметка, че не се справя добре като главен прокурор. "Другият вариант е просто да не може да си даде оставката заради фактори, които не го правят свободен да вземе това решение", допълни Кирил Петков.


Както е известно, в петък депутатите от управляващата коалиция поискаха от Иван Гешев да си подаде оставката, като посочиха и мотиви за нея. По-рано днес в Би Ти Ви министърът на правосъдието Надежда Йорданова посочи, че все още се събира нужната информация за нарушения на главния прокурор. Тя ще бъде дадена на Висшия съдебен съвет, за да реши той дали да отстрани Гешев от поста.


Темата македонско малцинство в България дори няма да се обсъжда


По повод бъдещето на преговорите със Северна Македония премиерът посочи, че е време политиците да спрат с едностранчиви декларации и да запретнат ръкави. На критиките, че той е решил да отиде в Скопие, а не е изчакал инициативата да дойде от Северна Македония, Петков отговори: "Хората, които се чувстват силни, трябва да са по-активните."


Премиерът посочи и няколко задължителни условия, които трябва да се изпълнят, за да получи Северна Македония зелена светлина от България за членството си в ЕС. "По време на консултативния съвет всички се обединихме около тезата, че влизането на Северна Македония в ЕС със съобразена позиция на България е най-доброто, което може да се случи. Искаме обаче гаранции за нулева толерантност към дискриминацията към българите", каза Кирил Петков. Той подчерта също, че по темата "македонско малцинство в България" дори няма да се водят разговори. В отговор на въпрос премиерът каза, че никога не е водил разговори с представители на САЩ по темата.


Токът няма да поскъпне шоково след мораториума


Попитан за мораториума върху цената на тока, Петков каза, че той вероятно ще отпадне преди предварително обявеният срок - март месец. Условие за това е да се приемат промените в закона, които да направят Комисията за енергийно и водно регулиране истински регулатор. Премиерът смята, че текстовете може да имат завършен вид до две седмици. Кирил Петков подчерта, че след отмяната на мораториума шокови сметки за ток няма да има.


По темата COVID-19 премиерът изрази задоволство от новия план на правителството за управление на пандемията. Той е функция на нещо реално - броят на заетите интензивни легла. Този модел изнася назад във времето затваряне на държавата, но когато се стигнат стойностите, няма как да не се действа, обобщи Кирил Петков.


Противниците на мерките имат две седмици да ни убедят


Той разкри, че първият му разговор, след като е излязъл от карантина, е бил с депутати от "Възраждане" и доц. Атанас Мангъров. Петков поясни, че критици и привърженици на мерките ще се съберат в работна група, която ще работи две седмици. Според премиера е крайно време по темата да спорят специалистите. "Тази комисия отваря врата за диалог. Трябва да влезе в ниво на аргументация. Диалогът е важно да се случва, за да няма капсулиране", уточни премиерът.


Кирил Петков не изключи възможността да се приемат и тези на противниците на т.нар. зелен сертификат, но подчерта, че финалното решение ще е негово и на здравния министър, защото те носят отговорност.


По повод протеста на "Възраждане" пред парламента Кирил Петков изрази мнение, че няма смисъл да се сигнализира прокуратурата за това кой и как е организирал хората и е платил превоза. По повод изказването на депутата от "Продължаваме промяната" Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, нарекъл протестиращите "фашисти", един от лидерите на формацията коментира: "Радвам се, че в нашата парламентарна група всички хора имат глави на раменете си и могат да правят изказвания, които смятат, че са най-добри. Никой не ми звъни, за да ме пита какво да каже или какво да не каже."


Събираме информация за финансирането на медиите


По повод телефонното обаждане на PR-а на "Продължаваме промяната" в телевизионно предаване и изразено несъгласие със задаваните въпроси в него Кирил Петков подчерта, че властта не трябва да търси сметка на никого в медиите. "Искам всички медии да се чувстват свободни. И искам да събера цялата информация за финансирането на медиите", посочи Петков. Той допълни, че такива данни вече се събират и ще бъдат публично съобщени.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK