Събираме още данни, за да поискаме отстраняването на Гешев, обяви министърът на правосъдието

Събираме още данни, за да поискаме отстраняването на Гешев, обяви министърът на правосъдието

© Георги КожухаровИма конкретни сигнали за нарушения на главния прокурор Иван Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му, каза днес пред Би Ти Ви министърът на правосъдието Надежда Йорданова. Тя допълни, че сигналите са от различен характер, но подробности към момента не могат да бъдат дадени, защото са свързани с класифицирана информация.


В петък депутатите от управляващата коалиция поискаха от парламентарната трибуна оставката на Иван Гешев. Отговорът на прокуратурата беше, че това е грубо нарушение на независимостта на властите и PR акция. В интервю за Би Ти Ви днес премиерът Кирил Петков допусна, че може би Иван Гешев няма свободата да си подаде оставката.


По повод избора на Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд Йорданова каза, че това е едно от най-добрите събития в правосъдната система от много години. "Този избор ми даде надежда, че в България магистратското съсловие е готово да съдейства да работи за това да се случи правосъдната реформа и да има по-добро усещане за справедливост в страната. Беше избран един магистрат с безспорни професионални качества, с изключително висок морал", поясни министърът.


По повод отнемането на достъпа до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров Йорданова коментира, че това е показало, че в България вече има ефективен контрол върху това кой има достъп до секретна информация и как се борави с нея. Тя е убедена, че процедурата е била задействана справедливо. Йорданова уточни, че нито отнемането на допуска, нито оставката на Цацаров ще спрат работата по реформирането на КПКОНПИ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK