Атанас Атанасов ще предложи прокуратурата да не може да прилага специални разузнавателни средства

Атанас Атанасов ще предложи прокуратурата да не може да прилага специални разузнавателни средства

© Юлия ЛазароваДепутатът от "Демократична България" и зам.-председател на парламента Атанас Атанасов обяви, че ще предложи прокуратурата да бъде извадена от органите, които имат право да прилагат специални разузнавателни средства (СРС). Пред БНТ той обясни, че държавното обвинение е получило това правомощие по време на управлението на Бойко Борисов. По думите му това право е "абсурдно".


Атанасов припомни решението на Европейския съд за правата на човека от миналата седмица, в което за втори път България беше посочена като страна, в която се злоупотребява със СРС. Той попита какво е свършила прокуратурата по въпроса с подслушването на протестиращите през 2020 г.


"Всички данни са скрити в чекмеджетата ѝ", посочи Атанасов. Според него трябва да се промени законът за прилагането на СРС, като посочи, че има готов законопроект, който тепърва ще представи.
Той коментира и решението на председателя на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров да подаде оставка от поста. Това стана ден преди да се разбере, че му е отнет достъпа до класифицирана информация.


"Това е бягане пред вятъра, понеже е разбрал, че ще му бъде отнето това право и затова е решил да подаде предварително оставка. Бил е информиран за проверката, все пак е разпитван от служители на ДАНС", добави Атанасов, като уточни, че Цацаров е трябвало да напусне поста още след ЦУМ-гейт, но политическата ситуация била такава, че не можело да се предприеме подобно действие.


Той каза още, че антикорупционната комисия е била създадена само за да се намери работно място на Цацаров след края на мандата му като главен прокурор. По думите му КПКОНПИ не е свършила никаква работа и затова прокуратурата трябва да се занимава с установяването на корупционни схеми и незаконни доходи, но заради бездействието ѝ се е търсел паралелен механизъм за разследване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK