Кратки новини

Кратки новини

© Дневник"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Лекарският съюз сезира прокуратурата за агресия срещу лекар

Кратки новини

© Лили Тоушек

Българският лекарски съюз сезира прокуратурата и настоява за незабавни действия от страна на компетентните органи заради упражнената вербална и физическа агресия срещу д-р Ивайло Иванов в кабинета му в с. Ново село, Русенско.


От клипове, публикувани в социални мрежи, се вижда как двама души влизат в кабинета на общопрактикуващия лекар, започват да го снимат, задавайки му въпроси и в присъствието на медицинската сестра се стига до физическа агресия, придружена от непрекъсната вербална атака и отказ да се напусне кабинета, съобщава съюзът.


Клипът е излъчен в мрежите от Венцислав Ангелов с прякор Чикагото. По-късно БНТ съобщи, че той е задържан след като заедно със съпругата на починал човек, за когото смятат, че причината за това е ваксината, е бил задържан за 24 часа.


От видеото се разбира, че лекарят е ваксинирал срещу коронавирус пациент с операция на сърцето.


Съюзът напомня, че на телефон 02/ 9 07 07 07 могат да бъдат подавани сигнали за упражнена агресия над лекари и специалисти по здравни грижи.

Синдикат към вътрешното министерство поиска спешна среща с Кирил Петков

Кратки новини

© Георги Кожухаров


Синдикалната федерация на служителите в MВР поиска спешна среща с премиера Кирил Петков заради "действия, насочени към планиране на изваждането на определени структури от състава на министерството, някои от които будят безпокойство".


Пред БНР Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите във вътрешното министерство посочва като пример изваждането на структури като Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и Дирекция "Национална система тел. 112".


"През тия дълги години ние неколкократно се сблъсквахме и бяхме потърпевши от опити за реформиране на министерството на парче без съответния анализ, без съответния диалог", коментира той.


До момента недоволните полицаи уточняват, че нито една синдикална организация в МВР не е уведомена за планирането на подобни реформи.


"Нещата се развиват на тъмно. Ние не сме информирани по никакъв начин. Не просто не участваме, ние нямаме официална информация за това какво и защо се случва. И в "Миграция", и в някои други структури на МВР, разбира се, че има напрежение и няма как да го няма", казва още Попов.


От федерацията обявяват, че ако такава среща не се състои, поетите от нея ангажименти ще се считат за недействителни.


"Като изразява увереността си в добрите намерения на управляващата коалиция по отношение на реформирането на МВР и за пореден път заявява подкрепата си за начина, по който е договорено то да се извърши, синдикатът очаква, че управляващата коалиция ще вземе бързи и адекватни мерки за решаване на възникналите проблеми, без да се налагат други действия от страна на федерацията", пише в съобщение във "Фейсбук" страницата на синдиката.

Антикорупционната комисия проверява поредна община с кмет от ГЕРБ

Кратки новини

© Надежда Чипева, Капитал


Днес (17 януари), служители на Антикорупционната комисия са започнали проверка в Община Лом по постъпила информация за неправомерни действия от лица, заемащи висши публични длъжности, при възлагане на обществени поръчки. Това съобщават от комисията, чийто председател Сотир Цацаров междувременно подаде оставка.


Проверяват се две обществени поръчки, финансирани по Оперативни програми "Околна среда 2014-2020" на МОСВ и "Развитие на селските райони 2014-2020" на Държавен фонд "Земеделие", на обща стойност 3 448 510, 50 лв. Те са за проектиране на компостиращи инсталации (за разделно сметосъбиране) и за саниране на сгради в кметствата с. Сталийска махала, с. Замфир и с. Долно Линево, съобщават от комисията.


Изискват се документи и се снемат обяснения от ръководството на Община Лом и длъжностни лица в общинската администрация, от служители на фирмите-изпълнители на обществените поръчки, както и от служители на
Главна инспекция по труда, установили на място обстоятелства около изпълнението на поръчките.


Проверява се информацията, че фирмите, избрани формално за изпълнители, не извършват възложените им дейности, а те се изпълняват реално от дружества, собственост на заместник-кмета на града Валентин
Евтимов. Установено е, че на същите дружества, негова собственост, в предходни периоди са възлагани поръчки и договори от страна на Община Лом. По този начин чрез формално избраните изпълнители, приходите от извършените дейности достигат до дружествата със собственик посочения заместник-кмет.


Кмет на Лом е Георги Георгиев от ГЕРБ, като това става поредна община, управлявана от партията на Бойко Борисов, в която Антикорупционната комисия прави проверка за различни нарушения напоследък след Враца, Варна, Стара Загора и Луковит.

Литър гориво може да достигне 3 лева

Кратки новини

© Цветелина Белутова, Капитал


Литър дизел или бензин може да достигне 3 лева. За това предупреди пред Би Ти Ви Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация, като уточни, че се надява да не се достига до тази "психологическа бариера".


"Тенденцията е по-скоро към увеличаване цената на горивата, въпреки че през последната седмица на практика няма промяна. Това спокойствие обаче е измамно", уточни Делчев.


По думите му всички фактори сочат в посока на увеличаване на цената на горивата и основно цената на суровия петрол, която върви стремглаво нагоре.

Високите сметки доведоха до режим на тока в няколко населени места

Кратки новини

© Николай Дойчинов


В два града в Североизточна България и околните села се въвежда режим на тока заради високите сметки, които се оказват непосилни за местните общини, съобщава "Нова телевизия". В община Вълчи дол въвеждат сериозната мярка заради тройно покачване на сметките. От полунощ до 5:30 ч. ще бъде спиран токът в града, а в част от околните села електричество няма да има от 21:30 ч. до 5:30 ч.


Такава мярка вече повече от седмица се прилага в община Дългопол, а други населени места също я обмислят.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK