Сотир Цацаров официално подаде оставка

Сотир Цацаров

© Надежда Чипева

Сотир ЦацаровПредседателят на комисията за предотвратяване на конлфикт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров официално е внесъл оставката си в парламента, съобщи БТА.


В края на миналата седмица Цацаров обяви намерението да подаде оставка пред "24 часа", като тогава заяви, че ще поиска да бъде освободен след първи март. От съобщението не става известно от кога той напуска антикорупционната комисия.


На следващия ден - петък, 14 януари премиерът Кирил Петков съобщи,че допускът на Цацаров до държавни тайни е отнет след проверка на ДАНС, която е констатирала, че той е неблагонадежден.
"Сега" пише, позовавайки се на информация на кабинета на Цацаров, че оставката ще е от първи март. Това означава, че дотогава Цацаров ще е оглавява комисията, но в оставка.


Вчера бившият председател на Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова заяви пред "Нова телевизия", че с отнет достъп Цацаров не може да изпълнява своите задължения. В петък бившият главен прокурор обяви, че е издал заповед един от другите членове на комисията да се занимава с информация с гриф "строго секретно".'


Премиерът Кирил Петков обяви пред Би Ти Ви, че допускът на Цацаров е отнет заради невнимателното му използване със секретна информация, от което е произтекла заплаха. Той не пожела да даде повече информация, защото темата е класифицирана информация.


Във версията на Цацаров до отнемането на допуска се е стигнало след натиск към ДАНС от премиера Петков и от вътрешния министър Бойко Рашков, който търсил лична разправа и отмъщение спрямо бившия главен прокурор.


Досега е известно (само от позицията на Цацаров), че отнемането на достъпа е по чл. 59, ал. 1 т. 2 от Закона за защита на класифицираната информация, според който "лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация".


В позицията, изпратена до медиите, Цацаров твърди още, че до отнемането на достъпа му до секретна информация се е стигнало заради случая "ЦУМгейт" от 2017 г.. Става дума за срещата му с издателя на "Сега" Сашо Дончев в кабинета на бизнесмена и партиен функционер от БСП Георги Гергов в ЦУМ, на която според издателя му е оказан натиск за редакционната политика.


Не става известно в какво точно се състои сигналът и защо по него се работи сега. Според позицията на Цацаров подобна проверка е имало срещу него и през август миналата година, когато обаче не е било констатирано, че допускът на председателя на антикорупционната комисия трябва да бъде отнеман. Не става известно и как Цацаров има тази информация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK