"Ще разчитам на заразното добро": министърът на културата представи приоритетите си

Екипът на Министерството на културата начело с министър Атанас Атанасов представи плановете си за работа за настоящия управленски период.

© Юлия Лазарова

Екипът на Министерството на културата начело с министър Атанас Атанасов представи плановете си за работа за настоящия управленски период.Достъпът до култура, качественият културен обмен на международно ниво и опазването на културното наследство - това са трите основни задачи, които новият екип на Министерството на културата начело с министър Атанас Атанасов са си поставили като приоритет за бъдещата работа на ведомството. Те ще бъдат осъществени като част от съставянето на национална стратегия за култура, върху която се работи от близо 20 години, но без да бъдат постигнати конкретни резултати и върху която бе поставен акцент и по време на експертните разговори по политики в преговорния процес по съставянето на правителство.


"За да не се трудим напразно, ние в Министерство на културата, трябва да решим към каква добродетел се стремим като общество. Една от най-важните цели ще бъде не просто да напишем една стратегия, а да включим културните дейци, обществото, бизнеса, общините, така че това да даде нова посока за развитието на българската култура", заяви зам.-министърът на културата Юрий Вълковски, който преди това обяви, че ще бъде и координатор на процеса по изработването на подобна стратегия. В биографията му, изпратена до медиите, се посочва, че той е участвал в написването на Стратегия за развитие на културата в София за периода 2013 - 2023 г.


Министър Атанас Атанасов заяви, че вярва в богатството на българската култура и е убеден, че "освен нашето славно минало и красиви традиции ние имаме потенциал да се гордеем с едно светло и истински обещаващо бъдеще", в което България да заеме своето място на световната културна карта.
"Това, на което ще разчитам аз, е най-вече заразното добро. Ще разчитам и на здравия разум, както и на силата на всеки един от нас да превъзмогне собственото си его в името на по-голямата обща кауза. Вярвам, че с такава енергия няма как да не променим контекста, който в момента е леко мрачен", заяви Атанасов и даде за пример упадъка на смисъла да си човек на изкуството, омаловажаването на творческите професии и COVID кризата.


"Процесът никак няма да е лек. Ще изисква смяна на гледни точки, много висока професионална експертиза, баланс между решителност и търпение, прозорливост, но най-вече поглед към един много по-далечен и широк хоризонт", допълни Атанасов.


Той представи заместниците си и техните ресори. Най-много са поверени на Весела Кондакова, която бе зам.-министър в служебния кабинет на Велислав Минеков. Тя присъства и на експертните разговори в сектор култура по време на преговорите за съставяне на правителство от страна на "Продължаваме промяната".


Преди да стане известно, че именно 31-годишният Атанас Атанасов ще бъде новият министър на културата, представители на независимия културен сектор издигнаха кандидатурата ѝ за принципал на ведомството. В новия кабинет Кондакова ще отговаря за сценичните изкуства, авторското право, киносектора, фонд "13 века България" и Националния дворец на културата. "Като човека с малко по-голям опит ще посветя уменията си да съдействам за това българската култура да върви напред и да бъде приоритет на държавата", заяви Кондакова.


Зам.-министър Юрий Вълковски ще отговаря за библиотеките и читалищата, за нематериалното културно наследство, за програмите и проектите, както и за международното културно сътрудничество, включително на това с Република Северна Македония, което трябва да включва общ културен календар и обмен, обяви Вълковски. В обхвата на неговите отговорности ще бъде Национален фонд "Култура". Вълковски заяви, че ще изгради работата си върху три принципа - включване и колективно усилие, прозрачност и разглеждане на културата в нейната цялост.


На зам.-министър Бойко Кадинов е поверен ресор "недвижимо културно наследство". Той обяви, че ще инициира промени в Закона за културното наследство, който ще е базиран на европейските нормативни актове и практика. Кадинов направи заявка за реформи, свързани с авторското право, както и изработването на Закон за архитектурата и на нов Закон за меценатството.


Кадинов подчерта, че сектор "Култура" трябва да бъде укрепен. "Ще воювам много, разчитам и на колегите, за да можем, независимо от трудните времена, да ангажираме експерти, които да работят. Искаме да превърнем културното ни наследство от място, на което гледаме като на гардероб с нафталин, в средство на съвременна културна индустрия", каза той.


Попитан от "Дневник" дали ще продължи действията на служебния министър на културата Велислав Минеков по изваждане на партия ГЕРБ от централата ѝ, намираща се в НДК, Атанасов заяви, че в момента тече юридически анализ на казуса и когато нещата са изяснени, ще се процедира по закон.


На въпрос за бюджета на Министерството на културата Атанасов отговори, че "със сигурност ще се иска повишаване на бюджета, но нека говорим с цифри и конкретика, когато всичко е ясно".


Поставен беше и въпросът за превръщането на Халите в супермаркет. Бойко Кадинов заяви, че проектът ще бъде разгледан, но призова да не се гледа винаги негативно на инвеститорите.


Кой е министърът на културата четете тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK