Зам.-кмет по транспорта: Скоростта в част от центъра на София става 30 км/ч

Кристиан Кръстев, зам.-кмет по транспорта на Столичната община

© Надежда Чипева, Капитал

Кристиан Кръстев, зам.-кмет по транспорта на Столичната общинаВ част от центъра на София през февруари скоростта на движение ще се ограничи до 30 км/ч. Първо тази "Зона 30" ще важи в карето между булевардите "Пенчо Славейков", "Прага", "Скобелев" и "Витоша", поясни зам.-кметът но транспорта Кристиан Кръстев. Вече е готов и проектът за следващата зона, която ще е между бул. "Христо Ботев", ул. "Алабин", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Ангел Кънчев".


"Ограничаването на скоростта за движение в центъра на столицата ще повиши пътната безопасност и ще стимулира споделеното ползване на зоните", заяви Кръстев.


"Зона 30" ще бъде обозначена с поставянето на съответните пътни знаци, бележещи началото и края на зоната. Очаква се това да стимулира и по-широкото използване на алтернативни методи за придвижване, коментираха от Столичната община.


В момента "Зона 30" вече действа в целия център на Бургас, както и в кварталите Сарафово и Крайморие. "Тази мярка може да се разглежда като вариант на въвеждането на нискоемисионна зона в морския град, тъй като един от ефектите е намаляването на замърсяването на въздуха с отработени газиве на автомобилите, поради липсата на резки спирания и потегляние в резултат на успокоеното движение на автомобилите", обясниха от община Бургас за "Дневник".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK