Сдружението на общините иска 670 млн.лева помощ от държавата

Силвия Георгиева

© Надежда Чипева, Капитал

Силвия ГеоргиеваОбщините се нуждаят от държавна помощ в размер на 670 млн.лева за 2022 г. Това са изчисленията на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), заяви неговият изпълнитетелен директор Силвия Георгиева пред БНР. Искането е тази сума да залегне в държавния бюджет. През 2020 г. общините са получили общо 164 млн.лева от държавата, което е четири пъти по-малко.


Георгиева е имала среща в Министерството на финансите миналия петък, където е обосновала по-високите искания с рязкото повишаване на цените на електроенергията и природния газ.


"Първата среща в Министерството на финансите беше в петък и протече конструктивно. Обнадеждени сме, че ще имаме ръст във всички стандарти и субсидии, които общините получават от държавата, за да се покрият тези разлики в цените на електроенергията и природния газ", каза Георгиева.
Общините заплащат електроенергията като небитови клиенти, както бизнеса. "За нас за извършване на общинските услуги не важат никакви изключения, не сме на регулирания пазар, а на свободния. Всички сметки за ток, за отопление, осветление и водата в детските градини, училищата, в болниците и за всички социални услуги се плащат по цени, както бизнесът.


Георгиева уточни, че общините получават държавни компенсации като небитови клиенти. Без помощ от държавата, особено в големите градове с електротранспорт, както и за уличното осветление във всички общини, много трудно ще се справим през тази година, подчерта тя.


Предстоят нови срещи в Министерството на финансите, където ще се обсъдят параметрите на помощта за общинските бюджети в рамките на държавния за 2022 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK