На живо

Коронавирусът в България: плановият прием в болниците в Пловдив се преустановява

Коронавирусът в България: плановият прием в болниците в Пловдив се преустановява

© Надежда Чипева, Капитал"Дневник" следи на живо данните за разпространението на коронавируса и новините по темата.
От четвъртък се преустановява плановият прием в болниците в Пловдив и региона. Това реши на днешното си заседание Областният оперативния щаб, цитиран от БНР. Заразените с коронавирус в Пловдивска област са 961 души на 100 000 население.


Спирането на плановия прием в 19-те лечебни заведения в областта цели да се подсигури медицински персонал за COVID отделенията. На този етап няма недостиг. Не се налага и разкриването на допълнителни легла, като в момента заетостта им е около 50%, поясни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Сийка Димчева.


Не се отменят масовите мероприятия, но ще бъде засилен контролът.

Всичките 10 интензивни COVID легла в Силистренската болница са заети, съобщи директорът на на лечебното заведение Васил Славов пред БТА. Болницата има апаратура за разкриване на допълнителни легла, но няма достатъчно медицински персонал, който да ги обслужва. Най-остра е нуждата от медицински сестри.


От болницата съобщават, че през последните месеци на миналата година рязко се е увеличил броят на децата, приети в болница с коронавирусна инфекция. В момента около една трета от леглата в Детското отделение са заети от пациенти с COVID-19. От петък в болницата е спряна всякаква планова дейност.

Няма доказан случай на смърт след ваксина

Коронавирусът в България: плановият прием в болниците в Пловдив се преустановява

© Лили Тоушек


В България няма нито един случай на доказана причинно-следствена връзка между поставена ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход, съобщиха днес от Министерството на здравеопазването. Информацията е разпространена по повод твърдението на доц. Атанас Мангъров от неделя, че 564 души в страната са починали, защото са ваксинирани. За причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID 19 и смъртен изход следят изпълнителната агенция по лекарствата.


Съмнения е имало в общо 9 случая, като в нито един от тях това не е било доказано. От МЗ уточняват, че само за последните 14 дни 93.12% от починалите от COVID-19 не са били ваксинирани.


Към 17 януари общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност.


Още по темата тук

Само пет области не са в най-тревожната COVID зона

С изключение на пет области, цялата България е в най-тревожната - т. нар. тъмночервена COVID зона, където заболеваемостта е над 500 нови заразени на 100 хил. население за период от 14 дни. В две области (Благоевград и София-град) показателите на разпространението на коронавирусната инфекция са над тройно по-високи от посочените в скалата максимални прагове, със съответно 1919 и 1713 официално регистрирани нови заразени на 100 хил. население.


Подробности тук


Коронавирусът в България: плановият прием в болниците в Пловдив се преустановява

Лекарският съюз предлага друг показател да е ключов за мерките

Ако се наблюдава само заетостта на интензивните легла, няма да ограничим навреме инфекцията, така председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров коментира новият план на правителството за управление на пандемията. За него най-добрият показател да следене е натоварването на кабинетите в първичната помощ. "Болните първо минават през личен лекар, преди да се влошат и да стигнат до интензивните легла", аргументира се Маджаров.
Коронавирусът в България: плановият прием в болниците в Пловдив се преустановява

© Надежда Чипева, Капитал


Според него, лекар, който разпространява фалшиви новини, не може да бъде наречен лекар. Маджаров визира доц. Атанас Мангъров, който по думите му продължавал да разпространява невярна информация и да вярва в конспиративни теории.

Министърът на образованието предлага ваканция от 29 януари до 6 февруари

Отрасловият съвет по образование ще реши в петък кои да са почивните дни между двата срока, каза днес министърът на образованието Николай Денков. Той предлага почивните дни да се общо 9, от които четири са събота и неделя. Денков смята, че е най-удачно да се почива от 29 януари до 6 февруари включително. Министърът допълни, че идеята за ваканция се подкрепя от работодателските организации и един от учителските синдикати.
Коронавирусът в България: плановият прием в болниците в Пловдив се преустановява

© Георги Кожухаров


По последни данни на Министерство на образованието в момента средно в страната заразени или под карантина са 3.6% от учителите, 2.3% от непедагогическия персонал, 2.58% от учениците. Данните за различните региони обаче варират, като има разлики в пъти, кази министър Денков. Според него разработеният механизм за карантиниране на паралелки и училища е добър.

Ще се върви към съкращаване на валидността на зеления сертификат

Ще се върви към съкращаване на валидността на зеления сертификат за преболедувалите, но това няма да стане до февруари, каза днес пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него няма да се бърза, за да не се изнервят хората. Кунчев обаче подчерта, че ще се върви в посока съкращаване на валидността, която е в сила в цяла Западна Европа.
Коронавирусът в България: плановият прием в болниците в Пловдив се преустановява

© Юлия Лазарова

Доц. Кунчев: все още сме далеч от нивата на заразата в Западна Европа

Все още България и Румъния са в най-светлите тонове, що се отнася до заразата с COVID-19, но до две-три седмици и ние ще се присъединим към тенденцията в Западна Европа, където заразени са над 3000 на 100 000 души. При нас този показател е 1144 на 100 хил., каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред БНТ. "Омикрон е първият вариант на вируса, който успява "да заобиколи ваксините", но при бустерна доза защитата е до 85%, което не е малко", добави той. Експертът изрази надежда , че пред летния сезон и заболеваемостта на този вариант на COVID-19 ще влезе в едно русло, което не е опасно.
Коронавирусът в България: плановият прием в болниците в Пловдив се преустановява

© Юлия Лазарова


Спада интересът за ваксиниране при децата, но те трябва да се имунизират, защото пак се пълнят детските отделения, е мнението на Кунчев. За пореден път той подчерта, че България е една от страните, в която има най-голям избор на ваксини. "Това, с което разполагаме и като разнообразие, и като количества е достатъчно. Въпросът е дали искаме да се ваксинираме", обобщи той.


Ангел Кунчев посочи, че ще се прекроят шестте области, за които се отчита заетостта на леглата. "Ние заимствахме от регионите от шестте области на база икономическо развитие, но те не отговарят на болничното разпределение", е неговото мнение.

Пожарът е под контрол, но като разчитаме много на мерките, което не ни е силната страна. Ако продължаваме да показваме агресивна безпросветност ще си платим цената.


доц. Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор

Учители искат първият срок да завърши онлайн

Министърът на образованието Николай Денков днес и утре да издаде заповед учениците от гимназиален етап да приключат първия срок онлайн, като то бъде последвано от ваканция от няколко дни, това мнение изрази председателя на синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. Учителите капнаха, 50% от педагогическите колективи, особено в гимназиален етап са болни или под карантина", аргументира се тя. Според нея след края на коледната ваканция всяка седмица от COVID-19 умират 5-6 учители. Днес в 10 часа министър Денков дава пресконференция, на която ще се съобщят подробности за обучението при задаващ се пик на петата вълна от COVID-19. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че здравните власти на места имат право да въвеждат промени в начина на обучение, според реалната ситуация.
Коронавирусът в България: плановият прием в болниците в Пловдив се преустановява

© Скрийншот БНТ

COVID-19 може да доведе до безплодие при мъжете, предупреди лекар

Коронавирусът може да засегне половата система при млади мъже, които боледуват в момента или са преболедували COVID-19, каза днес пред Би Ти Ви акад. проф. д-р Чавдар Славов, началник на Клиниката по урология в ИСУЛ. Според него вече има и редица публикации в световните научни списания, които предупреждават за този страничен ефект на заразяването. Смята се още, че усложненията в мъжката полова система не зависят от това дали пациентът е прекарал леко или тежко заболяването.


Коронавирусът в България: плановият прием в болниците в Пловдив се преустановява

© Скрийншот от Би Ти Ви


"Най-силната възраст при мъжете за създаване на поколение е между 20 и 50 години. Именно тази популация обаче беше най-засегната от Делта варианта, а сега и от Омикрон, поясни акад. Славов. Той уточни, че все още не може да се каже дали тези изменения са преходни, или могат да останат завинаги. Той подчерта, че няма данни за проблеми с потентността и възможността да имат деца при ваксинирани мъже.

Отчетени са почти 10 хил. заразени

9965 са новите случаи, които отчита Единният информационен портал за последното денонощие. Това е най-висок брой от началото на пандемията, но както обикновено във вторник се натрупват и изследвания, взети през уикенда. Над 22% от направените 44 772 теста са положителни. Починалите са 160.


Всички данни и тенденции вижте тук

Коронавирусът в България: плановият прием в болниците в Пловдив се преустановява

© Георги Кожухаров


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK