Конституционният съд решава може ли министърът да иска отстраняване на главния прокурор

През лятото на миналата година Висшият съдебен съвет отказа да разглежда въпроса с поисканото от Янаки Стоилов отстраняване на главния прокурор, като един от мотивите беше, че министърът на правосъдието няма правомощие по конституция да прави такова искане.

© Юлия Лазарова

През лятото на миналата година Висшият съдебен съвет отказа да разглежда въпроса с поисканото от Янаки Стоилов отстраняване на главния прокурор, като един от мотивите беше, че министърът на правосъдието няма правомощие по конституция да прави такова искане.Конституционният съд обсъжда на днешното си заседание въпроса има ли право министърът на правосъдието да поиска освобождаването на главния прокурор. До казуса се стигна, след като през лятото на миналата година служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов сезира Конституционния съд по въпроса след решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 22 юли да отхвърли като недопустимо искането му за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Очаква се делото да бъде решено и решението да бъде публикувано на 8 февруари.


Един от спорните въпроси по време на дебата по оставката на Гешев бе има ли законодателна възможност, която да допуска подобно искане. Малко след като обсъждането мина, министърът обяви, че ще обжалва пред Върховния административен съд отказа на ВСС да разгледа като недопустимо искането му за отстраняване на Гешев.


Точната формулировка на въпроса гласи: "В правомощията на министъра на правосъдието по чл. 130в, т. 3 от конституцията включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал.3, т. 5 от конституцията?"
Питането се отнася за случаи на тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения и действия, които уронват престижа на съдебната власт. По неофициална информация на "Дневник" съдът ще се произнесе в полза на министъра на правосъдието и с решението, че той има правомощия да внася искане във ВСС за отстраняване на "тримата големи".


Малко след като ВСС отказа да започне процедура по предсрочно освобождаване на главния прокурор, Янаки Стоилов оспори този отказ пред Върховния административен съд. Това дело обаче е спряно, тъй като магистратите изчакват произнасянето на Конституционния съд.


Към момента в КС са постъпили различни становища и мнения по въпроса, като по-голямата част застъпват тезата, че министърът на правосъдието има такова правомощие по конституция. Такава е позицията на Върховния касационен съд, на министъра на правосъдието, на Съюза на съдиите в България, както и на съюза на юристите и на проф. Васил Мръчков. Президентът също е на мнение, че такава конституционна възможност има.


Главният прокурор, Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите обаче смятат точно обратното - според тях искането за отстраняване на "тримата големи" в съдебната власт, сред които е и главният прокурор, не влиза в правомощията на правосъдния министър.


Междувременно в края на октомври миналата година президентът назначи Янаки Стоилов за конституционен съдия. Очаква се решението да бъде обявено публично на 8 февруари, а ако то е в полза на министъра на правосъдието, настоящият министър Надежда Йорданова, която многократно е призовавала за оставката на Гешев, може отново да внесе искане във ВСС за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.


Веднага след произнасянето и делото във Върховния административен съд по искането на Янаки Стоилов за отмяна на решението на ВСС ще може да бъде възобновено и съдът да излезе с окончателен съдебен акт.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK