Над една трета от автомобилите ще получат забрана да влизат в центъра на София

Над една трета от автомобилите ще получат забрана да влизат в центъра на София

© Георги ПауновскиНад една трета от автомобилите, регистрирани в България, ще получат забрана за влизане в центъра на София, когато в столицата бъде въведена зона с ниски емисии, съобщи Би Ти Ви на база данните на Министерството на транспорта от техническите прегледи от въвеждането на екосертификатите през лятото до края на годината. Както е известно те класифицират леките и лекотововарните автомобили в пет категории на база емисиите. На първо време ограничение ще има за най-замърсяващите превозни средства - тези от първа категория.


Според информацията на министерството на транспорта в тази група са 37% от миналите технически преглед автомобили - 480 529 от проверени 1 404 252 коли. За София обаче делът е по-малък, около 20%, тъй като автопаркът е по-нов.


Все още обхватът на нискоемисионната зона в столицата не е решен, като има два варианта. Едната обхваща идеалния център на града, в която влиза сегашната разширена синя зона за паркиране, а другата е с по-широк обхват - бул. "Сливница" - Сточна гара - бул. "Данаил Николаев" - бул."Ситняково" - бул."Пейо Яворов" - бул."Никола Вапцаров" - бул."Черни връх" - бул."Хенрих Ибсен" - бул. Петко Тодоров" - бул."Иван Гешов" - бул."Константин Величков". Нискоемисионната зона се предвижда да бъде въведена през следващия зимен сезон.
Карта на двете зони: с червено е оградена малката, а със синьо - голямата. Цветните точки указват къде има видеокамери.

© Столична община, Bulgaria on Air

Карта на двете зони: с червено е оградена малката, а със синьо - голямата. Цветните точки указват къде има видеокамери.


Дизелите с екостандарт до Евро 4 са виновни за 86% от фините прахови частици и 56% от азотния оксид във въздуха на София, пише в международен доклад за ефекта от въвеждането на зона с ниски емисии в столицата.
От Столичната община обясниха, че нискоемисионната зона ще бъде контролирана със 180 камери, които са част от управлението на трафика на града и които ще могат да разчитат номерата на автомобилите. Идеята е да се стартира с по-малката зона.


Вчера заместник-кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев обяви, че в част от центъра на София през февруари скоростта на движение ще се ограничи до 30 км/ч. Първо тази "Зона 30" ще важи в карето между булевардите "Пенчо Славейков", "Прага", "Скобелев" и "Витоша". Вече е готов и проектът за следващата зона, която ще е между бул. "Христо Ботев", ул. "Алабин", бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Ангел Кънчев". Това също е мярка за намаляване на вредните емисии. Освен, че липсата на излишни форсирания намалява отделяните от колите вредни вещества, се очаква това да стимулира и по-широкото използване на алтернативни методи за придвижване - пеш, с велосипед или с градския транспорт.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK