Карта на деня: Почти цялата страна е в най-тревожната COVID зона

Карта на деня: Почти цялата страна е в най-тревожната COVID зона

© Юлия ЛазароваС изключение на пет области цялата България е в най-тревожната - т.нар. тъмночервена COVID зона, където заболеваемостта е над 500 нови заразени на 100 хил. население за период от 14 дни. В две области (Благоевград и София-град) показателите на разпространението на коронавирусната инфекция са над тройно по-високи от посочените в скалата максимални прагове, със съответно 1919 и 1713 официално регистрирани нови заразени на 100 хил. население.Това сочи седмичният анализ на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), базиран на данните от Единния информационен портал за коронавируса до неделя (16 януари). Сравнение с данните от миналата седмица сочи, че през изминалите седем дни нови единайсет области са преминали от т.нар. червена зона (със заболеваемост между 250 и 500 души на 100 хил. население) към тъмночервената.
Според данните следващите най-тежко засегнати области, след Благоевград и София-град, са Перник, Бургас, София-област и Варна.


Според новия приет от правителството план заболеваемостта не е най-ключовият показател за вземането на решения за COVID ограниченията. Вместо това се следи заетостта на интензивните болничните легла за пациентите с най-тежки усложнения. (Пълен текст на плана вижте тук.)


Карта на деня: Почти цялата страна е в най-тревожната COVID зона

© Правителствена информационна пресслужба


По критерия заетост на интензивните легла най-тежка е ситуацията в Северен централен регион (където са включени областите Силистра, Разград, Русе, Велико Търново и Габрово.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK