Здравното министерство опроверга Атанас Мангъров за починалите ваксинирани срещу COVID-19

Здравното министерство опроверга Атанас Мангъров за починалите ваксинирани срещу COVID-19

© Надежда Чипева, КапиталВ съобщение до медиите Министерството на здравеопазването опроверга теза на инфекциониста доц. Атанас Мангъров за починалите ваксинирани срещу COVID-19. "В страната ни няма нито един случай на доказана причинно-следствена връзка между поставена ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход", съобщава ведомството заради твърденията на Мангъров в неделя (16 януари) по "Нова телевизия", че има "564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани".


"В България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход", съобщава здравното министерство. Посочва, че нежеланите лекарствени реакции се следят от Изпълнителната агенция по лекарствата и макар към институцията от декември по-миналата година да са подадени общо девет сигнала за "подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу COVID-19, нито един от случаите това не е било доказано".


Според данни на здравното министерство за изминалите 14 дни над 93% от починалите с COVID-19 са били неваксинирани. От подадените около 3900 сигнала към агенцията по лекарствата за нежелани реакции след ваксиниране срещу коронавируса, около 10% "отговарят на критериите за сериозност".


"Дали медицинската значимост на наблюдаваната реакция се определя като сериозна, се преценява след обстоен анализ", посочва здравното министерство.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK