Кандидат-политик, бивш затворник и фен на Орешарски: кой се сби с лекар заради ваксина срещу COVID-19

Кандидат-политик, бивш затворник и фен на Орешарски: кой се сби с лекар заради ваксина срещу COVID-19

© Лили ТоушекМъж и жена влизат в лекарски кабинет с обяснението, че не могат да изчакат. Той се представя като председател на политическа партия. Започват въпроси какво се е случило с Димо. Жената приглася, наричайки ваксината срещу COVID-19 отрова. След като лекарят на няколко пъти ги призовава да напуснат кабинета, двамата мъже се сбиват. Цялото посещение се снима с мобилен телефон от мъжа и жената, които впоследствие викат полиция, а междувременно засипват с редица обиди и обвинения лекаря. По-късно мъжът, участвал в сбиването с медика, е арестуван.


Така изглежда поредната и най-сериозна публично известна антиваксърска проява срещу лекар от началото на епидемията от COVID-19 в страната. Случи се вчера в русенското Ново село, а участникът, представил се за политически лидер, е Венцислав Ангелов, по прякор Чикагото.


Кой е той


Епидемията от COVID-19 e поредната тема, която Ангелов, изявяващ се най-вече в социалните мрежи, използва за своя трибуна. Той е администратор на няколко групи във "Фейсбук", които са пълни с антиваксърски послания. Участва и в протеста на партия "Възраждане" срещу противоепидемичните мерки на 12 януари пред Народното събрание. Ангелов е познат с присъдите си, свързани с наркотици, и подкрепата си за правителството на Пламен Орешарски в т.нар. контрапротести от 2013 г., когато хиляди българи протестират срещу правителството на БСП и ДПС заради предложението Делян Пеевски да стане шеф на Държавна агенция "Национална сигурност", припомня "Свободна Европа". През 2016 г. в разгара на изборите за местна власт той се оказва кандидат за кмет с влязла в сила присъда за трафик на наркотици. Окончателната присъда от 3.5 г. затвор беше произнесена седмица след началото на предизборната кампания, съобщава БНТ. Едва през 2018 г. е задържан в Германия и екстрадиран, за да излежи присъдата си. През 2019 г. Окръжният съд в Плевен решава предсрочно да освободи Ангелов от затвора в Белене.
На парламентарните избори на 4 април тази година той бe ĸaндидaт зa нapoдeн пpeдcтaвитeл oт pyceнcĸaтa лиcтa на Българско национално обединение (БНО). За вота чрез тази формация участват и представители на получилата отказ да се регистрира партия "Българско лято" на укриващия се в Дубай бизнесмен с 19 обвинения Васил Божков. Зa предсрочните парламентарни избopи нa 11 юли Ангелов е в листата на партия "Свобода" в Русе, където е роден.


След този вот опитва да учреди "Народна партия истината и само истината", която не е официално регистрирана. На президентските избори през ноември Венцислав Ангелов се явява като независим кандидат, но ЦИК отказва регистрация, тъй като няма достатъчен брой валидни подписи в подкрепа на кандидатурата.


Основната идеология на "Истината и само истината" се съдържа в изработен огромен транспарант, на който пише "Създаваме народен съд за всички престъпници - политици, участвали в гоноцида над народа на България в последните 31 години и убийствата в Ковит отделенията от измамната Ковид пландемия. Обявяваме война на ваксините убийци" (запазен е оригиналният правопис). Този транспарант за известно време дори бе поставен пред Народното събрание. В средата на октомври 2021 г. Столична община отказа да го премахне, след което граждани написаха върху посланието "Ние сме неграмотни популисти и лъжци". Обяснението от общината е, че плакатът може да стои на площад "Народно събрание", защото е част от протест, за който има официално уведомление съгласно закона. След намесата на кмета на район "Средец" Трайчо Трайков плакатите са премахнати. БНТ съобщава, че плакати със същите послания е имало няколко месеца преди това в Русе. Там обаче успели да ги премахнат с мотив - незаконна агитация, тъй като съвпаднали с предизборната кампания.


За какво се иска обяснение от лекаря


От близо половинчасово видео, разпространявано във "Фейсбук", се разбира, че агресията срещу общопрактикуващия лекар д-р Ивайло Иванов е заради поставена ваксина срещу COVID-19 на мъж със сърдечни проблеми, който по-късно е починал. Заедно с Венцислав Ангелов е съпругата на починалия, която засипва доктора с обиди - "зомбиран", "убиец", "нещастник". По същество заявява, че в епикризата на мъжа е записано, че е с пневмония, като добавя, че е имал имплант на сърцето.


Ангелов на няколко пъти пита лекаря защо в кабинета му няма поставено табло с кратките характеристики на ваксините. По думите му това е изискване на Европейската агенция по лекарствата.


"Кратките характеристики са достъпни поне на пет сайта. Те са доста дълги, Не вярвам някой да тръгне да чете този ферман и да го разпечатваме (в лекарските кабинети - бел. ред.) Всеки, който се интересува, може да го види", коментира днес пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


По време на сбиването с лекаря се чува гласът на Ангелов, който освен отправени обиди заплашва медика с убийство. Въпреки тези закани той вика полицаи, на които представя версия, в която той е жертва на агресия и дори е със счупен нос. И по него, и по лекаря се вижда кръв.


"Имаш късмет, че съм политическа фигура, защото иначе ще те направя на салатка. Ще те вкарам в затвора с най-малко 20-ка. Твоето място е в Белене да знаеш, там ще те вкарам", добавя Ангелов към лекаря.


В това време съпругата на починалия продължава да обижда лекаря, да търси хладилник с ваксините, заплашва го, че повече няма да работи така и трябва да напусне селото, защото тя е родена там, а това място е на народа. Жената, представена като Жечка, с информация, че е живяла 13 години в Германия, казва, че селото е експеримент, а тя ще отмъсти за всички убити от ваксината в него. Твърди, че на лекаря му е платено да убива, а не да лекува.


След като полицаите идват и подканват Ангелов да напусне кабинета, той първоначално не се подчинява с отговора "Няма такива работи". Пред тях жената признава, че мъжът ѝ е доброволно ваксиниран. Въпреки това заплахите срещу д-р Иванов продължават с такава, че ще му бъде запалена колата, а Ангелов приглася, че той е демон и сатанист.


След като и двете страни дават обяснения клипът приключва. По-късно става известно, че Венцислав Ангелов е задържан за 24 часа в Районното управление в Русе, a прокуратурата ще решава дали да образува досъдебно производство.


Междувременно БНТ съобщава, че днес в града отново е имало агресия срещу лекари. Този път инцидентът е станал в Университетската болница "Медика". Двама мъже и една жена преодоляват охраната на лечебното заведение и нахлуват в COVID отделението, където е настанен техен близък Единият от мъжете, на 46 години, заплашва с убийство лекарите и медицинския персонал, съобщават от пресцентъра на МВР. Той е задържан за 24 часа.


Северният централен клъстър, част от който е Русе, към 18 януари е с най-висока заетост на интензивните легла за лечение на болни от COVID-19 - 75.8%.

Кандидат-политик, бивш затворник и фен на Орешарски: кой се сби с лекар заради ваксина срещу COVID-19

© Правителствена информационна пресслужба


Какви са официалните реакции


От Министерството на здравеопазването съобщиха, че в страната няма нито един случай на доказана причинно-следствена връзка между поставена ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход.Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС), д-р Иван Маджаров, съобщи пред БНТ, че съюзът се е запознал вчера с клипа.


"Днес юристи ще се свържат с личния лекар. Най-вероятно оттук нататък всеки такъв случай ще е под юридическата защита на Българския лекарски съюз. Всеки който си позволи по такъв начин да се отнесе с български лекар ще се срещне с цялата мощ и сила на организацията на лекарите. Ще поемем юридическата защита изцяло във всички етапи и институции, които ще се извървят, разбира се при желание на лекаря", каза Маджаров.


Добавя, че лекарят е в кабинета си като длъжностно лице и изпълнява своите задължения.


"Не става дума за битов скандал на улицата или на друго място. Лекарите са там за да помагат на своите пациенти. Ако един пациент е недоволен, той има ли право да отнема лечението или диагностиката на другите пациенти, които биха посетили кабинета", каза Маджаров.


Призоваваме и лекарите, и близки на пациентите да проявяват разбиране, тъй като кабинетът е конфликтна точка, а близките са притеснени.


Маджаров съобщи, че през 2020 г. значително са намалели такива случаи, през 2021 г. не са достигнали цифрата от преди епидемията, но са се увеличили.


"С отшумяването на епидемията се завръщат тези негативни прояви. Това не е изолирано за България, в целия свят се наблюдават такива неща. Колкото повече обществото е разделено, толкова повече се проектира в нашата сфера насилието", обобщи Маджаров.


Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е е допуснато безпросветността и глупостта да стават все по-агресивни, а улицата да диктува решения и политики, което е недопустимо.


"Така доникъде няма да я докараме. Това да ходиш да се разправяш с някого, че бил направил ваксина на човек, който доброволно е отишъл с диагнози, които не са абсолютно никакво противопоказание за ваксинация Този там юнак, който се е правил на голям бабаит, да вземе да влезе в сайта и да прочете какво пише за ваксината, пък тогава да търси сметка на лекаря какво е правил и какво не е правил. Голямо проучване правим за всяко едно съмнение дали има връзка с ваксината, ще видим каква е причината. Човекът щом е с толкова тежки сърдечни заболявания, вероятно е сърдечен проблем, но какъвто и да е, никой няма право да има такова отношение към лекар", каза Кунчев пред БНТ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK