Сгради в София, вместо да се събарят, ще станат паметници на културата

Собствениците на тази сграда на ул. "Граф Игнатиев" 46 наскоро са искали да я съборят.

© Максим Караджов

Собствениците на тази сграда на ул. "Граф Игнатиев" 46 наскоро са искали да я съборят.Ценни сгради в София ще получат статут на паметници на културата, а на други с отнет, ще бъде възстановен. Те са в карето между бул. "Патриарх Евтимий", ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Граф Игнатиев", което включва и улиците "Преспа", "6-ти септември", "Хан Аспарух", "Неофит Рилски" и "Струмица". В центъра на това каре е площадът, наричан "Малките пет кьошета". Главният архитект на Столичната община Здравко Здравков представи разработка за актуализация на недвижимите културни ценности (НКЦ) в тази зона на центъра.


Целта е да бъде възстановена автентичността на градската структура на тази територия и да бъдат анализирани подробните устройствени планове, които сега дават възможност за пристрояване и уплътняване на съществуващата градска структура, но най-вече да бъде върнат или предоставен статут на сгради като недвижими културни ценности.


Арх. Здравков отбеляза, че в предложението 14 сгради са обявени като единични недвижими културни ценности (ЕНКЦ), 4 са декларираните като ЕНКЦ. Има 7 обекта, които са със свален статут на паметници на културата, а 9 сгради са били обект само на изучаване.
Територията, попадаща в обхвата на предложението, съдържа части от запазени ансамбли от началото на ХХ век - квартал от богати градски жилища, с озеленени дворове, с характерни елементи на сградите. Кварталът е оживен от заведения и търговия в партерните нива, като повечето заведения използват вътрешните дворове. Кръстовището на "Малките пет кьошета" е устройствения и композиционен център на квартала. Като цяло кварталът има по‐интимен, неформален характер, благодарение на по‐тесните улици, ниската до средна етажност на сградите, се посочва в разработката.


Предложенията за обявяване на сгради, вече декларирани като ЕНКЦ, но чиято процедура по обявяването им трябва да бъде завършена, са сградите, находящи се на ул. "6-ти септември" № 34 и на ул. "Хан Крум" № 20.


Обекти, на които е бил отнет статута на НКЦ във времето и сега са предложени да им бъде върнат, са сградите на ул. "Хан Крум" № 23 и ул. "Цар Шишман" № 36.


Сгради, които са предложени за получаване на статут на НКЦ са на ул. "Хан Крум" № 30, ул. "Граф Игнатиев" № 46 и ул. "Цар Шишман" № 45.


"Собствениците на сградата на ул. "Граф Игнатиев" 46 наскоро искаха становище за събаряне, поради лошото ѝ състояние, но от района дадохме становище за възстановяване", поясни кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.


Ул. "Цар Шишман" 45. Тази сграда е предложена за статут на недвижима културна ценност.

© Максим Караджов

Ул. "Цар Шишман" 45. Тази сграда е предложена за статут на недвижима културна ценност.


Избраният квартал за този пилотен проект е "един от най-чаровните и запазили автентичния си вид, в целия град. Затова съм доволен, че това е първата зона, която е на път да се сдобие с режими за опазване, след повече от година работа на експерти от НАГ и НИНКН. Сега на ход е Министерство на културата, което трябва да одобри изготвения проект", коментира Трайков.


В разработката на главния архитект Здравков към заведенията за обществено хранене дворните пространства ще се допускат летни градини за разполагане на маси за консумация. Те могат да се покриват само с подвижни гъвкави покрития, с конзолни тенти на централно разположена конструкция, завършващи на разстояние не по-малко от 1 м от фасадата. Разрешава се разполагане на декинги, без да се засяга съществуващата растителност, включително тревна покривка и храсти.


За "Зелената система" са предвидени дървесни видове, които са характерни за стара София - явор, ясен, липа, дъб, бреза, кестен, черница, смърч, люляк, черен бъз, птиче грозде, спирея, лоницера, чемшир, дрян, калина, филаделфус, лавровишна, винка, бръшлян. Изисква се премахване на самонастанената растителност от айлант и се допуска засаждане на катерлива и увивна растителност по свободните калкани на сградите.


Всички елементи на градската среда - пейки, лампи, информационни табла, спирки, телефонни кабини, рекламни колони, съдове за събиране на отпадъци и др. ще бъдат изготвяни и разполагани по единен проект, съгласуван с НИНКН, Министерството на културата и одобрен от главния архитект на Столична община.


Разработката, наречена "Актуализация на недвижимите културни ценности на част от територията на Столичната община", е изпратена от Направление "Архитектура и градоустройство (НАГ) за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство. След това министърът на културата трябва да издаде заповед за приемането ѝ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK