Три часа по-късно - "Възраждане" даде пресконференция с изтекъл срок

Скрийншот от излъчената пресконференция на "Възраждане"

Скрийншот от излъчената пресконференция на "Възраждане"Близо три часа, след като Държавния департамент на САЩ бе обявил, че САЩ не обмислят санкции срещу България заради ветото върху присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов даде предварително обявена пресконференция, на която обвини Министерството на външните работи, че не е поискало обяснения от американския посланик в София Херо Мустафа.


"Това, което ще коментираме е документ, подписан от американски депутати, който накърнява нашите интереси и е притеснително, че вътрешният ни министър не е извикал американския посланик да поиска обяснение как американски депутати си позволяват да заплашват държавата ни със санкции", каза в началото на пресконференцията зам.-председателят на партията Цончо Ганев.


Всичко това било подминато от правителството, обясни след това лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Въпреки подписания документ при президента за Република Северна Македония нашият премиер замина и е там, каза той. Няма да коментирам обидния факт, че беше посрещнат не от министър-председателя, а от външния министър. Искрено се надявам той сам да си извади поука", каза още Костадинов.
Повече от три часа преди началото на пресконференцията обаче посолството на Съединените щати в София вече бе разпространило изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс. В него ясно бе обяснено, че администрацията на Джо Байдън не обмисля налагането на санкции срещу България заради позицията й по присъединяването на Северна Македония към ЕС.


За позицията на Дъроавния департамент на САЩ - тук.


"Администрацията на президента Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство и сме убедени, че Северна Македония и България са поели по пътя на конструктивния диалог, което ще помогне да се разрешат своевременно техните различия, се казва в декларацията, разпространена сутринта от посолството на Съединените щати в София. Оценяваме силния интерес на Конгреса на САЩ по този въпрос и ще продължим да поддържаме тясна координация с Конгреса по тази тема", се казва още в изявлението. В него бе подчертано, че Съединените щати силно подкрепят присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз и вярват, че това ще е от полза за всички страни в региона.


По-късно по време на пресконференцията, дадено днес от "Възраждане", в отговор на журналистически въпрос Цончо Ганев призна, че не знае за реакцията на американския Държавен департамент защото не бил гледал "какво са пуснали от американското посолство, а и нямал намерение да гледа". А Костадин Костадинов обясни, че чул по радиото за изявлението "докато пътувал за пресконференцията".


Вместо това Костадинов направи опит да избяга от очевидния гаф с пропуснатата информация, която на практика обезсмисли реакцията на партията му по повод казаното от републиканския конгресмен Клаудия Тени миналата неделя. Лидерът на Възраждане се върна към инцидента от 11 май м.г., при който американски военни нахлуха по погрешка в частен цех за олио по време на учение. Според Костадинов този случай бил "напълно потулен". В действителност обаче след инцидента от командването на американските сили, участвали в учението бе разпространено извинение за случилото се, в което бе заявено, че "ще бъдат приложени строги процедури за определяне районите на ученията, за да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще".


По време на днешната си пресконференция от "Възраждане" припомниха и позицията на партията, срещу разполагането на чужди военни бази у нас и искането за закриване на съществуващите в момента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK