"Лично аз и Димитър ще реагираме" - Петков за Ковачевски и новия подход към Скопие

"Лично аз и Димитър ще реагираме" - Петков за Ковачевски и новия подход към Скопие

© Правителствена информационна пресслужбаВъзможно е да се наложи дотиране поне в началото на бъдещата авиолиния София-Скопие; допустима е и промяна в състава на историческата комисия; лично премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски са готови да реагират при определени проблеми между София и Скопие.


Това обяви Петков на пресконференция за българските медии след срещите си с Ковачевски сутринта и по-късно, с президента Стево Пендаровски.


Той поне два пъти изтъкна примери, свързани с личната отговорност, която двамата поемат, за да бъде внесена нова динамика в решаването на спора. Петков същевременно даде да се разбере, че коалиционните партньори в момента са за подхода му и това ще е изключително важно, доколкото работните групи, чието формиране бе потвърдено днес, ще се координират от номинирания от "Има такъв народ" външен министър Теодора Генчовска.
"Искам да благодаря на колегите, защото това беше подаване на ръка," каза премиерът за подадената от Северна Македония нота до ООН за краткото и дългото име. На пресконференцията Петков и Ковачевски обявиха, че България приема краткото име на Северна Македония (досега се използваше изключително Република Северна Македония) срещу изпратената нота с уверение, че страната няма да има териториални претенции към България.


Нотата не трябва да се подценява, защото е жест, който "показва, че искаме да напреднем". Освен това "за пръв път те реално не направиха целия пакет, а дадоха една първа позитивна стъпка, което за две години не се е случвало".


Ето какво още каза Петков за основните идеи, обсъждани днес:


Линията София-Скопие


Попитан как авиолинията, анонсиран днес, ще бъде рентабилна, Петков обясни, че министър Николай Събев иска да организира проекта "икономически така, че да не зависи от политици, да не бъде просто един политически жест... а да работи" - въпрос на капацитет на самолета, разписание, свързаност с другите полети. Ако се използва за връзка между другите полети, може да има значение, освен това част от туристическите пакети може да бъдат общи. Целта е да летят не само делегации и работни групи, а и туристи.


В началото обаче е възможно да има някакъв тип помощ за модела, макар дългосрочно да трябва да се намери начин тя "да си стои на собствените крака".


По време на обяда министърът на транспорта се уговорил с македонския си колега Благой Бочварски, че до 30 дни ще се дадат точните детайли на авиолинията София-Скопие и до 60 дни да има "самолет, който да лети между двете столици", и говорил за първите стъпки. Идеята е с него да летят и бизнес, и правителствените делегации и да не минават през Виена, а директно.


Жп връзката София-Скопие


Попитан как ще се финансира връзката, той обясни, че не са обсъждани детайли, но ще се правят изявления след всяка среща на работните групи. "Немислимо е да сме в 21 век и да нямаме железница между двете столици", а проблемът с инфраструктурата в двете страни "трябва да приключи".


Работните групи


Координацията около групите и координацията вече е договорена, следващата среща е на 25-и този месец и след това на 7 дни ще има поредната група, която ще се среща. Координацията ще се извършва от външното министерство. "С този подход имаме реални резултати." Външният министър ще координира работата им.


Ще се промени ли съставът на историческата комисия


Нямаше категоричен отговор, но бе загатнато, че е възможно. Ще се наложи нов формат на работа, тъй като Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси ще се редува наравно с другите четири работни групи - всяка седмица се среща различна от тях.


Историците в комисията трябва да се срещат един път месечно. "Който има против подобни срещи, ние ще смятаме, че има дескруктивен начин на работа и лично аз и Димитър Ковачевски ще реагираме и ще очакваме да си свършат работата."


Петков обяви "смяна на парадигмата, по която ще се общува" и няма да има периоди без срещи.


"Оттук нататък и те ще трябва да се срещат поне един път на месец и да се фокусират и първо ясно да изразят по кои неща вече сме се разбрали."


Премиерът обясни, че първо трябва да се прегледа напредъкът до момента и след това да се говори за следващите стъпки. Няма да има периоди без срещи, в които историците не се събират с аргумента, че другите не искат. "Това свърши. Оттук нататък ние с Димитър Ковачевски поемаме личен ангажимент, че никой няма право да излиза от регламента, за който сме се договорили."


Българите в Северна Македония


Недискриминацията и правата на македонските българи ще са "основен приоритет" в работата. "Много се радвам, че когато бяхме заедно в откриването на офиса на БТА, се каза, че ако има някакъв вандализъм или групи, които искат да експлоатират събитието, Димитър (Ковачевски) каза: искам лично веднага да ме информирате" и си даде личния телефон.


Новият посланик, Пендаровски и "ОМО Илинден"


Президентът Стево Пендаровски се ангажирал пред Петков, че ще направи всичко, което зависи от него, например "в най-къс срок да има посланик в София". Държавният глава казал, че веднага е готов да одобри предложението, което му се представи, и човекът ще бъде "проактивен, млад, бизнес фокусиран".


Северна Македония няма посланик в България почти две години, като проблемът в Скопие е междуинституционален.


"ОМО Илинден" не е обсъждана с Пендаровски, обясни Петков:


"Осъзнаваме, че групи от двете страни на границата, които ще опитат да вкарат диалога в неконструктивна посока, трябва да бъдат лимитирани и да не си правят политически дивиденти върху нещо, което е важно и за двете ни страни."


Кирил Петков,

премиер на България


"ОМО Илинден" трябваше да се срещне с Пендаровски този месец и това бе обявено преди визитата на Петков. Посещението обаче по-късно бе отложено, като официална причина бе пандемията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK