Управляващите искат бързо да действат по съдебната реформа, но нямат конкретен срок

Говорител на правителството и шеф на кабинета на Кирил Петков - Лена Бориславова.

© Цветелина Белутова

Говорител на правителството и шеф на кабинета на Кирил Петков - Лена Бориславова.Управляващите искат да работят бързо по законопроектите, свързани със съдебната реформа, но нямат конкретен срок кога ще има готови текстове за закриването на специализирания съд и прокуратура, както и за разделянето на антикорупционната комисия на две.


Това се разбра от думите на говорителя на правителството и шеф на кабинета на Кирил Петков - Лена Бориславова, която говори пред Би Ти Ви. Вчера коалиционният съвет се събра, за да обсъди темата за съдебната реформа, като в него са участвали партийните лидери на партиите от управляващата коалиция и експерти и по думите на Бориславова в събирането не е имало нещо извънредно.


Повече за това какво е обсъждал коалиционният съвет - тук.
Закриването на специализирания съд и прокуратурата и разделянето на антикорупционната комисия на две - за конфликт на интереси и за отнемане на незаконно придобито имущество е заложено в управленската програма на правителство. Темата е актуална и заради подадената оставка от страна на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров, който поиска да напусне комисията от първи март. Миналата седмица стана известно, че допускът му до строго секретна информация е отнет след проверка на ДАНС показала, че той е неблагонадежден. Той обяви, че ще обжалва отнемането и че е определил своя заместник- Антон Славчев да борави с класифицирана информация.


Бориславова обяви, че основа на бъдещия законопроект за закриване на специализираното правосъдие ще бъдат именно приетите на първо четене от предишния парламент текстове, които ще бъдат огледани допълнително и надградени. По думите й започналите в специализирания съд дела, ще бъдат довършени от съдебните състави, които са ги започнали. Така се отхвърля тезата на прокуратурата, че закриването щяло да бъде в полза на мафията, защото въпросните дела щели да бъдат прекратени. Бориславова не даде детайли по това как ще се подходи спрямо главния прокурор Иван Гешев, чиято оставка беше поискана миналата седмица от управляващата коалиция. По думите й принципът за разделение на властите включва не само самостоятелност на всяка една от тях, но и принципа, че "власт власт възпира".


Ръководството на прокуратурата обяви искането за оставка като натиск и погазване на върховенството на правото. В началото на януари Гешев се оплака в САЩ и Брюксел, както и до редица посолство от управляващите. Властта чака решението на Конституционния съд, което да определи дали министър може да иска отстраняване на главния прокурор, за да може да внесе второ подобно искане до Висшия съдебен съвет. Решението ще стане известно на осми февруари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK