Коронавирусът и ваксинирането: данните на 19 януари

Дневник" публикува актуалните данни за разпространението на коронавируса в България, давани от държавната Единна информационна система. Графиките очертават както моментната картина, така и тенденциите по основните показатели - броя заразени, починали и излекувани, пациентите в болници, съотношението между общия брой тестове и положителните резултати, броя на ваксинираните и засегнатите от COVID-19 в зависимост от ваксинационния им статус.


При посочване на участък от графиката (с мишка за десктоп версията или с пръст за мобилната) се показват данни за конкретен ден. С натискане на бутоните в легендата може да се изключват отделни компоненти от графиките.


Промяната на седмична база - първата таблица показва данните за изминалото денонощие, при които често има неточности по технически причини. В неделя и понеделник обичайно рязко спада отчитаният брой на новозаразени и на направените тестове, а причината според властите е, че в почивните събота и неделя много лаборатории не работят или работят с намален капацитет, както и с това, че лабораториите и болниците нанасят резултатите си със закъснение в държавната информационна система. Това пък обикновено води до значително увеличение на данните за нови заразени, настанени в болница, и смъртни случаи във вторник.
В опит да бъдат "изгладени" инцидентните пикове и спадове в скоби към основните показатели е посочена промяната в % за последните седем дни от деня на съобщаването, базирана на среднодневните показатели (понеделник е сравнен с предходния понеделник, вторник с вторник, но не в абсолютни стойности, а след осредняване за периода и т.н.).


Заразени, излекувани, починали - официалната статистика отчита като заразени хората, за които в одобрена от държавата лаборатория или в COVID центровете е получен положителен резултат от PCR или антигенен тест. За излекувани се приемат всички, чиято карантина е изтекла, без да се правят допълнителни изследвания, както и изписаните от болнични заведения след COVID-19. В статистиката на жертвите влизат хората, които са починали, след като са били доказано заразени с коронавирус.


Положителните тестове - изчислението каква част от тестовете са положителни е до известна степен условно, тъй като се прави на базата на общия брой тестове за деня, като властите не разграничават колко от положителните резултати идват от изследване за първи път и колко са поредни за един и същ пациент. Все пак могат да се ползват за ориентир, доколкото след отпадането на задължителния отрицателен тест за излизане от карантина повторните изследвания намаляха. Все още обаче има трудно измерима скрита заболеваемост, тъй като не са малко хората, които се тестват сами с предлаганите в аптеките продукти и не влизат в официалната статистика.


Лечението в болници - необходимостта от лечение в болница се смята за един от ключовите показатели за развитието на пандемията, тъй като поставя под сериозен натиск здравната система и отчита възможността на държавата да се справи с кризата. Според здравните власти системата ще изпитва непреодолими трудности, ако настанените за болнично лечение надхвърлят 10 хил. души.


Ваксинирането - ваксинационната кампания в България започна на 27 декември 2020 г. При трите от използваните до момента препарати - на "Пфайзер"/"БионТех", "Модерна" и "Астра Зенека"/Оксфордски университет, имунизационният курс се смята за завършен след две поставени дози през определен период от време. Засега единствено ваксината на "Янсен" изисква само една инжекция.


Властите отчитат няколко показателя - общ брой поставени дози (независимо дали първа или втора) до момента, дневен брой и брой хора с поставена втора доза, т.е. със завършена ваксинация, и хора с поставена бустерна доза. Посоченият в графиката дневен брой поставени дози ваксини е изчислен като разлика между общия брой поставени дози в два последователни дни. Данните понякога се различават от съобщаваните от властите, които дават друго число на направените на ден имунизации и обясняват разминаването с допълнително получени данни от местните центрове.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK