На живо

Коронавирусът в България: новите тестове за учениците са с 30% по-евтини

Коронавирусът в България: новите тестове за учениците са с 30% по-евтини

© Велко Ангелов"Дневник" следи на живо данните за разпространението на коронавируса и новините по темата.
Столичната регионална здравна инспекция съобщава, че поради големия брой хора, които искат да се свържат със инспекцията по електронен път сървърите са блокирали днес предиобед. Това няма да повлияе карантинирането и декарантинирането в Националната система, което според съобщението се извършва автоматично. От инспекцията добавят, че се работи усилено по възстановяването на сървърите.

При новата процедура за закупуване на тестове за COVID-19 за учениците, обявена от здравния министър Асена Сербезова, са постъпили оферти, които са средно с 30% по-ниски отколкото предишните, получени от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Това съобщи днес пред Би Ти Ви министър Сербезова. Според нея вътрешната проверка на старите процедури е открила смущаващи неща, но подробности тепърва ще се съобщят.


По повод недоволството на туристическия бранш срещу допълнителните ограничения за пристигащи от страни извън ЕС, Сербезова подчерта, че основното е да запази здравето на гражданите, като мерките във всяка една заповед не са самоцелни, а са базирани на анализ на данните.


"Недоверието към системата е причина за враждебното отношение към ваксините", смята Сербезова. Според нея представителите на държавата в работната група, която събира противници и поддръжници на мерките, ще представят достатъчно данни в подкрепа на имунизацията.

В Благоевградско въвеждат онлайн обучение и вечерен час за учениците

Коронавирусът в България: новите тестове за учениците са с 30% по-евтини

© Велко Ангелов


Противоепидемичните мерки в Благоевградска област ще бъдат затегнати, съобщава БНТ. От понеделник (24 януари) всички ученици в областта минават на обучение в електронна среда, стана известно след заседанието на Областния кризисен щаб. Също от понеделник се въвежда вечерен час за учениците. Те няма да имат право да излизат без придружител след 20 часа.


Благоевград продължава да е на първо място по 14-дневна заболеваемост като брой положителни проби, съотносими към брой жители на областта. Данните за днес сочат 2314 положителни проби на 100 хиляди души население.

"Добре ще дойде по-дългата междусрочна ваканция. Въпросът е какво ще се прави след това. На първо място трябва да се следи колко са отсъстващите учители и да се прецени може ли да се провежда нормален учебен процес, тогава да се взимат мерки. Подходът трябва да е индивидуален за всяко училище", заяви пред "Нова нюз" д-р Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Според него директорите трябва да имат възможност сами да преценяват и да взимат решение за учебното заведение, което ръководят.


Синдикатът предлага на министерството междусрочната ваканция на учениците да бъде удължена от 31 януари до 4 февруари, по план тя трябва да е само на 1 февруари.


По думите на Петров отсъстващите учители са голям проблем, защото много трудно става организацията, те постоянно заместват колегите си и вече се твърде уморени.


"Онлайн обучението има плюсове и минуси, но в началато на прилагането му нямахме друг избор. Нашите препоръки са винаги училищата да се затварят последни", изрази мнението си синдикалистът.

Софийският щаб не предвижда промяна на мерките

Коронавирусът в България: новите тестове за учениците са с 30% по-евтини

© Лили Тоушек


Затягане на мерките срещу разпространението на COVID-19 за момента не се предвижда, съобщава БНТ. Това стана известно след заседание на софийския щаб.


В София са разкрити над 2000 легла за лечение на коронавирусна инфекция. Според директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев в момента има достатъчно свободни легла, които да поемат нуждаещите се пациенти.


Новият областен управител Иван Кючуков каза, че за момента не се предвижда ротация или преминаване на учениците към онлайн обучение.


Директорът на Специализираната болница по Детски болести "Проф. Иван Митев" д-р Благомир Здравков е съобщил че, към момента има по-сериозен натиск към личните лекари и заради по-лекото протичане на Омикрон по-малко деца имат нужда от лечение в болница. В педиатрията в момента има 2 свободни COVID легла, но в столицата има достатъчно такива за деца. Увеличават се обаче заразените и карантинирани медици. По искане на областния управител се проучва възможността за разкриване на допълнителни детски легла, които при необходимост да поемат лечението на деца от други градове на страната.


Обсъжда се и възможността за борба със скритата заболеваемост. Целта е да не се допуска контактни на заразени с коронавируса да се разхождат свободни из града. Една от възможностите е полицаи да следят с кого отиват пациентите с коронавирус за лечение в болница и да го подават като контактен в РЗИ, каза Иван Кючуков. В петък щабът отново се събира, за да вземе конкретни решения по този въпрос.

Ваксинираните трудноподвижни и живеещи в отдалечени райони са близо 22 хил.

Коронавирусът в България: новите тестове за учениците са с 30% по-евтини

© Юлия Лазарова


Към 18 януари мобилните екипи за ваксинация срещу COVID-19, сформирани от регионални здравни инспекции, центрове за спешна помощ и лечебни заведения в страната, са имунизирали общо 21 869 трудноподвижни граждани и такива, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, съобщава Министерството на здравеопазването.


Най-голям е броят на имунизираните от мобилни екипи в област Бургас – 5588 граждани, от които 4027 са трудноподвижни, а 1561 живеят в труднодостъпни и отдалечени райони. На територията на Столичната РЗИ са ваксинирани 1817 трудноподвижни човека.


В Софийска област имунизирани са 1602 човека. На територията на област Велико Търново с ваксини срещу COVID-19 са имунизирани 135 трудноподвижни граждани и 1459 жители на труднодостъпни населени места. В област Стара Загора ваксини срещу коронавирусната инфекция са поставени на 1180 желаещи.


В област Благоевград ваксини срещу COVID-19 са поставени на 1079 граждани. За област Варна – имунизирани са 954 души, от които 71 трудноподвижни граждани и 883-ма живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони.


В област Хасково ваксини срещу коронавирусната инфекция са поставени на 731 желаещи. За област Силистра броят им съответно е 707. В област Сливен са ваксинирани 728. В област Перник ваксини срещу COVID-19 са поставени на 602-ма.


Желаещите да бъдат имунизирани срещу коронавируса и попадащи в съответните категории граждани могат да се свържат със съответната регионална здравна инспекция, за да бъде планирана ваксинацията им от мобилен екип на здравна инспекция, на център за спешна помощ или на лечебно заведение, според създадената в областта организация.

Положителните проби на ученици са се увеличили двойно

Коронавирусът в България: новите тестове за учениците са с 30% по-евтини

© Велко Ангелов


Запазва се високият дял на присъствено обучение в училищата въпреки покачването на общата заболевамост в страната, съобщават от Министерството на образованието. През тази седмица 82% от учениците учат в клас, показват данните от последното изследване за COVID-19 на 17 януари т.г. Това са над 569 100 ученици – около 1% по-малко отколкото миналата седмица.


По-малко ученици учат присъствено в областите Бургас – с 4010, Варна – 3120, София област – с 2019, Пловдив – 1859, Сливен – 2598 и Благоевград – 2523. В други области като Хасково, Разград и Плевен се наблюдава повишение на учениците, които са в присъствен режим на обучение.


1348 са положителните тестове на ученици в началото на тази седмица. Това представлява двойно увеличение на позитивните случаи в сравнение с изследването на 10 януари т.г. Тогава положителните проби бяха 641. Най-много заразени този път има при учениците от V до VII клас – 486. При предишното тестване с най-висок брой позитивни резултати бяха гимназистите, които сега са на последно място по заболяемост. При малките ученици от I до IV клас положителните проби са общо 470. Най-висок е броят на заразените ученици в град София – 470. Следват областите Пловдив - 130 и Благоевград - 123.


Повече от три пъти са се увеличили положителните тестове при учителите. 366 са позитивните проби при изследване на над 27 000 преподаватели. В предишното тестване заразените бяха общо 104. Двойно е увеличението на заразените непедагогически специалисти. Сега положителните тестове са 133, а през миналата седмица – 53. Чрез преразпределение на наличните тестове са осигурени всички необходими количества за изследването на учениците на 24 януари т.г.


Поради интензивното разпространение на вируса намалява броят на учениците, които са в клас, без да бъдат тествани за COVID-19. Такова право имат всички, чиито училища попадат в общини със заболеваемост под 250 на 100 000 души. През миналата седмица от тази възможност са се възползвали над 66 300 деца и младежи, а през тази те са 36 900.


Плавно се повишава броят на учениците с COVID сертификат, които са в училище без изследване. Над 59 600 ученици имат вече валиден документ за преболедуване, ваксинация или наличие на антитела. Според официалната статистика на Министерството на здравеопазването към днешна дата ваксинирани са 9.11% от
гимназистите, а други 11.82% от учениците от V до XII клас са преболедували COVID-19 през последната половин година.

Над 40% от изследваните COVID проби са с Омикрон

Коронавирусът в България: новите тестове за учениците са с 30% по-евтини

© Цветелина Белутова, Капитал


Под половината - 43.5% от общо изследвани 522 клинични проби със SARS-CoV-2, взети до 10 януари, представляват доказаните случаи на варианта Омикрон и 56.75% - на варианта Делта или неговите подварианти. Това съобщават от Министерството на здравеопазването на база целогеномно секвениране, извършено от Националния център по заразни и паразитни болести. Клиничните проби, взети от инфектирани с коронавируса, са изпратени от 63 различни лечебни заведения от 21 области на страната.


Случаите на Омикрон са установени в областите: София (град) – 130; Русе – 28; Бургас – 13; Пловдив – 13; Перник – 7; Велико Търново – 5; Пазарджик – 5; Варна – 4; София-област – 4; Габрово – 3; Сливен – 3; Благоевград – 2; Кюстендил – 2; Монтана – 2; Плевен – 2; Смолян – 2; Стара Загора -1; Хасково – 1.

Болниците са готови за новата вълна

Коронавирусът в България: новите тестове за учениците са с 30% по-евтини

© Надежда Чипева, Капитал


"Болниците са в пълна готовност да поемат тази нова вълна и въпреки факта че в новия план беше възприета методика за следене на риска спрямо заетостта на болничните легла, те ще откликнат на това, което се очаква от тях." Това заяви пред БНТ Свилена Димитрова, председател на УС на Българската болнична асоциация.


Тя добави, че болниците са подложени на двоен натиск, а спирането на плановия прием е нож с две остриета, тъй като се отразява зле на населението. Леглата могат да бъдат увеличавани достатъчно, за да се отговори на нуждите.


"Доста сме обезпокоени, че в последните дни сме свидетели на насилие над медици, за пореден път, този път и в контекста на COVID-19. Факторът легла, добре, ще го контролираме, но факторът хора е доста по-важен, защото е много по-чувствителен и хора, които от две години и половина са на първа линия, освен под напрежението и умората, да работят и под страх вече е напълно недопустимо", заяви Димитрова.


Според нея трябва да има категорична реакция в защита на правния ред и на пострадалите лекари, трябва да се отправи и ясно послание към обществото.


"Мисля, че вчера имаше хубава реакция от страна на здравеопазването, но очакваме в крайна сметка органите на реда да покажат на обществото, че такъв тип поведение е неприемливо. Когато си говорим за това, че да се ваксинираме е бичен избор, ние трябва да знаем, че това е и отговорност, която поемаме към себе си и обществото и в крайна сметка не можем да се сърдим и да държим отговорни онези, които се грижат за нас в такива условия", коментира Свилена Димитрова, председател на УС на Българската болнична асоциация.

Вирусолог: Омикрон не е толкова безобиден, колкото си мислехме

Коронавирусът в България: новите тестове за учениците са с 30% по-евтини

© Надежда Чипева, Капитал


Новите лекарства срещу COVID-19 ще бъдат шанс за контролиране на пандемията. Това каза пред "Нова нюз" вирусологът проф. Радостина Александрова. По думите й мутациите на вируса не са чак толкова широко разпространени, като натрупаният опит на медиците дава шансове за ограничаване на заболяването.


"Новите клинични изследвания дават основание за позитивизъм. България, разбира се, ще има достъп до новите медикаменти. Но те няма изведнъж да залеят пазара, тъй като са скъп продукт и процесът изисква време. Това, което трябва да се знае за антивирусните агенти, е, че дори да убиват вируса лесно, това не означава, че лесно може да бъде създадено лекарство. COVID се разтваря в клетката, взима я като заложник и трябва да се намери мишена, "ахилесовата пета" на вируса. Това вече е възможно с помощта на изкуствен интелект. Разиграват се различни сценарии и мишените на вируса биват атакувани виртуално", обясни тя.


Проф. Александрова уточни, че мутациите на вируса няма как да бъдат спрени, но могат да бъдат силно ограничени, чрез по-малко разпространение на заразата.


"Омикрон доказа, че се справя добре с конкуренцията на Делта варианта. Антирекордите от тази сутрин не са изненадващи, възможно е това да не са и най-високите стойности, до които ще достигне. Омикрон съвсем не е толкова безобиден, колкото си мислехме. За това предупреди и Световната здравна организация. Свободните интензивни легла на този етап в болниците не бива да успокояват. Има натиск към личните лекари и към другите свободни легла в болниците, това допълнително натоварва здравната система", коментира още вирусологът.

80% от COVID леглата в Благоевградско са заети

Коронавирусът в България: новите тестове за учениците са с 30% по-евтини

© Лили Тоушек


Благоевград продължава да е на първо място по 14-дневна заболеваемост като брой положителни проби, съотносими към брой жители на областта, съобщава БНР. Данните за днес сочат 2314 положителни проби на 100 хиляди души население.


Новите случаи са със 120 по-малко от предния ден, когато бяха 907. COVID центровете и болничните лаборатории отчитат между 72 и 74%положителни резултати от всички направени тестове. 80% от COVID леглата в областта са запълнени, а интензивните са пълни почти 60 на сто.


COVID зоните в областта са само две - в Петрич и Гоце Делчев. Там хората вече си плащат сами тестовете, тъй като безплатните са свършили.


Като много тревожна определиха ситуацията в Петрич на заседание на кризисния щаб. Предложението на кмета Димитър Бръчков е там учениците от 5 до 12 клас да преминат на онлайн обучение.


"Над 1300 ученици отсъстват в момента от училище, над 80 учители също са извън училище. Имаме училища, където в момента над 30% от учителите отсъстват", поясни ресорният заместник-кмет Нина Попова. Областният управител Валери Сарандев е извикал на спешно заседание ръководството на РЗИ. Според лекарите от здравната инспекция нещата няма да се овладеят без промяна на мерките.

Двадесет и двама депутати са под карантина и ще участват в днешното заседание на парламента онлайн. Това се разбра при откриването на заседанието на Народното събрание. На него клетва ще положи избраният за втори президентски мандат Румен Радев.

За месец положителните тестове в училищата са се увеличили 10 пъти

Коронавирусът в България: новите тестове за учениците са с 30% по-евтини

© Георги Кожухаров


За последния месец положителните тестове за коронавирус в училищата са се увеличили 10 пъти. Това каза пред Би Ти Ви образователният министър Николай Денков. Той подчерта, че в средата на декември е имало значително по-малко заболели и е нормално да се покачва броят на заразените и в училищата.


В момента карантинираните учители в страната са 3.6%, като в Благоевград процентът е най-висок - почти 10 на сто. Карантинираните ученици пък са 2.58%, а най-много са в Бургас – почти 5%. Най-много заболели ученици има в София - 2.24 на сто. 15% от всички ученици се обучават онлайн, допълни Денков, като уточни, че това е много висок процент.


Министърът каза, че ако е имало налични достатъчно тестове, учениците щели да се тестват два пъти седмично. "Когато има тестове за два пъти седмично, ще ги тестваме два пъти. Това е една от мерките, които трябва да се използват", добави Денков.


Образователният министър каза още, че Атанас Мангъров отдавна е трябвало да бъде изключен от лекарския съюз. По думите му той изказва твърдения, които не съответстват с медицинските предписания.

Заразените за последното денонощие са над 11 хил.

Коронавирусът в България: новите тестове за учениците са с 30% по-евтини

© Георги Кожухаров


За втори пореден в България се регистрира най-висок брой новозаразени с коронавирус. Днес те са 11 181, с 1185 повече спрямо предния ден. Расте и процентът на положителните проби, като те са 24.3 на сто от направените близо 46 хиляди теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал.


Броят на хората, които в момента са заразени, е над 170 хил. В болница са постъпили 660 пациенти, а общият брой на хоспитализираните е 5259. 554 от тях са в интензивни отделения. 91 души са починали през последното денонощие, 92% от тях не са били ваксинирани. 1756 са отчетени като излекувани.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK