"Има такъв народ" иска социални промени, необсъдени с партньорите

"Има такъв народ" иска социални промени, необсъдени с партньорите

© Юлия ЛазароваПартия "Има такъв народ" внесе за обсъждане в Народното събрание промени в закона за личната помощ, за които останалите партньори в управляващата коалиция не са дали предварителната си подкрепа. Това се разбра от изказване на Станислав Балабанов от партията на Слави Трифонов, който прочете част от законопроекта на брифинг в Народното събрание, без да остави възможност за въпроси.


"Надяваме се на конструктивен диалог от страна на политическите партньори в коалицията и се надяваме тези промени да станат закон", заяви в заключение Балабанов. В подписаното от всички формации - "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България" - коалиционно споразумение пише, че "коалиционните партньори ще координират законодателната си дейност и ще внасят съвместни законодателни проекти в Народното събрание". В приложението на документа за труд и социална политика е записано, че законът за личната помощ трябва да се промени в спешен порядък до три месеца.


Внасянето на предложенията за промени бе обяснено с ангажимента на "Има такъв народ" към организацията "Системата ни убива", известна като формация на майките на деца с увреждания.
Според част от промените, предложени от "Има такъв народ", се увеличават часовете, в които личните асистенти да са на разположение на хората с увреждания, като най-малката възможност е за 30 часа месечно, следвана от 84 часа и до 168 часа. Времето е обвързано със степента на уврежданията


Ако се приемат предложенията на "Има такъв народ", ще отпадне сега действащото ограничение право на личен асистент да имат само децата, които са с увреждания над 90 на сто. На ползващите лични асистенти би се дала възможност да подписват отчет на помощника за отработените от него часове.


Законопроектът на "Има такъв народ" предвижда още директорът на агенцията за социално подпомагане да изготви указания как да се предоставя лична помощ, които да бъдат задължителни за социалните работници. Предвижда се и създаване на регистър на фирмите, които предоставят социални услуги. В проектозакона са заложени и изисквания, на които да трябва да отговарят личните асистенти, като сред тях са да имат опит в социалните услуги за хора с увреждания и да нямат неплатени данъци и осигуровки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK