Архитекти и строители предлагат законови промени за облекчаване на инвестиционния процес

Координационният съвет на браншовите организации в архитектурата и строителството

© Камара на архитектите в България

Координационният съвет на браншовите организации в архитектурата и строителствотоЗаконови промени, които да облекчат инвестиционния процес, предложиха браншовите организации в архитектурата и строителството. Разработен е проект на кодекс, който обединява темите на основните закони в този сектор - за регионалното развитие, за устройство на територията, за застрояването на Столичната община, на Черноморското крайбрежие и др.


Проектът за кодекс ще бъде подложен на широко професионално и обществено обсъждане, след което ще бъде внесен за разглеждани в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


"Предлагаме две нови ключови фази на проектиране: "инвестиционен проект за одобряване" и "инвестиционен проект за изпълнение на строителството", обясни проф.арх.Борислав Борисов, председател на Координационния съвет на браншовите организации.
Първата фаза ще е с намален обем и съдържание и така ще се облекчава работата на публичните администрации от несвойствени функции. Става въпрос да отпадне внасянето на купища ненужни чертежи на хартия. Втората фаза ще включва всички части на проектите, за да бъдат качествено изпълнени строителните обекти. "Предлагаме тази фаза да бъде на регистрационен режим, а не на разрешителен. Всеки активен член на браншова организация да може да носи тази отговорност. Тук е мястото на главния проектант, който да поеме своята функция", обясни проф.Борисов.


Корупционните практики ще се ограничат с оптимизирането на процедурите и разтоварването на администрацията от несвойствените дейности, смятат от бранша. В тази посока трябва да се налага дигитализацията на услугите в архитектурно-строителния сектор.


Браншът обявява още няколко приоритета: подобряване на ефективността и сроковете на планиране в сектора; гарантиране на експертен подход, публичност и прозрачност; въвеждане на единна информационна система, архив и дигитализация; стимулиране на инвестиционната активност в синхрон с добрите европейски практики.


Ново регионално деление на страната предлага Координационният съвет. Сега те са шест, а идеята е те да се свият до четири: Западен, Мизия, Тракия и Черноморски.


"Предложенията на Координационния съвет съвпадат с политиките в сектора, договорени в коалиционното споразумение на правителството. Браншовите организации са отворени за диалог и предлагат да съдействат с експертиза за усъвършенстване на законодателството", коментира арх. Владимир Милков, председател на Камарата на архитектите в България.


Координационният съвет е създаден през есента на 2020 г. с цел да обедини браншовите организации по ключовите теми на архитектурно-строителния сектор. В него участват Камарата на архитектите в България (КАБ), Камарата на строителите в България (КСБ), Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП), Камарата на инженерите по геодезия (КИГ), Съюзът на архитектите в България (САБ), Българската асоциация на архитектите и инженерите -консултанти (БААИК) и Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK