Прокурорската колегия на съдебния съвет възстанови Цацаров като прокурор

Цацаров подаде оставка като шеф на антикорупционната комисия миналата седмица, а ден след това се разбра, че е отнет достъпът му до класифицирана информация

© Велко Ангелов

Цацаров подаде оставка като шеф на антикорупционната комисия миналата седмица, а ден след това се разбра, че е отнет достъпът му до класифицирана информацияПрокурорската колегия на Висшия съдебен съвет възстанови Сотир Цацаров на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП), считано от датата, на която бъде освободен като шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), съобщи lex.bg. Решението е взето единодушно и без дебати.


След като през декември 2019 г. Иван Гешев встъпи като главен прокурор, Цацаров беше преназначен като прокурор във ВКП, след което беше временно освободен, защото беше избран за председател на антикорупционната комисия, припомня медията.


Цацаров е подал заявление до колегията, в което е посочил, че иска да бъде възстановен като прокурор във ВКП и е посочил, че на 17 януари т.г. е подал оставка като председател на антикорупционната комисия. Оставката му все още не е гласувана от парламента.
Председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Огнян Дамянов обясни, че правното основание е в чл. 10, ал. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Разпоредбата гласи: "След изтичане на мандата на комисията или при предсрочно прекратяване на правоотношението на основание чл. 11, ал. 1, т. 2 член на комисията, заемал длъжността съдия, прокурор или следовател, се възстановява на заеманата длъжност преди избора, като времето, през което е бил член на комисията, се зачита за стаж по чл. 164, ал. 1 - 7 от Закона за съдебната власт", съобщава още lex.bg.


На 13 януари Сотир Цацаров обяви, че ще подаде оставка, но ще поиска да бъде освободен от 1 март, когато трябва да внесе годишния отчет на антикорупционната комисия, и тогава ще обяви мотивите си за напускането на поста. Само ден по-късно се разбра, че допускът на бившия главен прокурор до строго секретна информация е отнет, след като проверка на Държавната агенция за национална сигурност показала, че той е неблагонадежден. Цацаров обяви, че ще обжалва отнемането и че е определил своя заместник - Антон Славчев, да борави с класифицирана информация.


Цацаров огласи своя позиция, в която посочи, че достъпът му до класифицирана информация е отнет вследствие на натиск от премиера Кирил Петков и е лично отмъщение на вътрешния министър Бойко Рашков, а поводът е "ЦУМгейт".


В началото на 2017 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров се срещна със собственика на "Овергаз" и издател на в. "Сега" Сашо Дончев в кабинета на Георги Гергов - бивш член на висшето ръководство на БСП. Срещата е в ЦУМ, а сградата е собственост на Гергов, а какво точно е обсъждано на въпросната среща така и не се разбра еднозначно и без съмнение, но случаят стана известен като "ЦУМ-гейт".


Няколко часа след решението на прокурорската колегия да възстанови Цацаров в прокуратурата министърът на вътрешните работи Бойко Рашков коментира позицията му и твърдението, че става дума за натиск от страна на премиера Кирил Петков и лично отмъщение на Рашков.


"Това са пресилени изказвания. Аз не изпитвам никакви негативни чувства към този човек. Вероятно е изненадан, вероятно нещо друго. Той дори обвини премиерът, че е указвал институционален натиск", коментира Рашков. Той отклони въпросите за причината да бъде отнет допуска до класифицирана информация на Цацаров като ги насочи към председателя на ДАНС. Рашков обясни и че в прокуратурата няма да има никакво значение, че е отнет допускът му и Цацаров ще може спокойно да работи по всички дела, които му се възлагат.


Проверката за изтичане на класифицирана информация е започнала преди около година, макар че по думите на Рашков фактите са с давност. Дали причината за отнетия допуск е ЦУМ-гейт, Рашков не отговори еднозначно, но в отговор на въпрос посочи, че ако е нужно и Сашо Дончев също може да бъде разпитан.


Кога Цацаров обяви намерение да подаде оставка - тук
За отнетия му достъп до секретна информация - тук
Позицията на Цацаров - тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK