Министър Борислав Сандов обсъди с кмета на София как да се подобри качеството на въздуха

Борислав Сандов (в средата) и Йорданка Фандъкова (вдясно ) на срещата в екоминистерството.

© МОСВ

Борислав Сандов (в средата) и Йорданка Фандъкова (вдясно ) на срещата в екоминистерството.Спешни мерки за подобряване на качеството на въздуха и възможностите за прекратяване на някои наказателни процедури от Европейската комисия бяха обсъдени на среща на кмета Йорданка Фандъкова с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов.


Ръководството на МОСВ е наследило наказателни процедури от Европейската комисия и за да бъдат прекратени някои от тях е необходимо действие и от страна на общините, посочи Сандов. Обсъдени бяха спешни мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух с оглед наказателното дело срещу България в Европейския съд в Люксембург. това съобщиха от екоминистерството.


За първи път се осигурява национално финансиране от 47 млн. лв. за създаването на национален механизъм за инвестиции в подобряването на качеството на въздуха, посочи Сандов. Кметът на София изрази готовност общината да кандидатства с проекти за облагородяване на 134 т.нар. "кални точки" в междублоковите пространства през 2022/2023 г., подмяна на отоплителни инсталации на твърдо или дизелово гориво в училища и детски градини, както и изграждане на соларни системи на покриви на общински сгради.
"София е градът с най-голяма готовност за въвеждане на нискоемионни зони" - заяви зам.-кметът по екология Десислава Билева, съобщиха от общината.


Разделното събиране на отпадъците е изключително важно и е основна част от новата политика на МОСВ. В тази връзка кметът на София заяви, че Столична община е започнала процедури за увеличаване на съдовете за разделно събиране в районите с констатиран недостиг. През тази година София ще изпълнени и три нови проекта, насърчаващи разделното събиране от гражданите. "Столичната община е готова да подпомага различни пилотни проекти, които ще увеличат процента на разделното събиране", увери Фандъкова.


На срещата бяха обсъдени и предизвикателствата по отношение на проекта на Столична община за управление на отпадъците, предвид последните решения на съда по процедурни въпроси за финализиране на този проект.


Министър Сандов информира кмета, че от страна на Оперативна програма "Околна среда" е приключена оценката на проектното предложение, внесено през август 2021 г., за изграждане на ВиК инфраструктура в кварталите "Бенковски", "Драгалевци", "Кръстова вада-изток", "Обеля", "Симеоново" и "Суходол", както и агломерациите Нови Искър и Банкя. Вече е изготвен проектодоговор за безвъзмездна финансова помощ, чието подписване е възможно още в рамките на този месец. Столична община изпълнява проект за изграждане на канализация в изброените квартали, както и дооборудване на ПСОВ - Кубратово, на обща стойност 140 млн. лв., от които 94 млн. лева са финансирани по ОП "Околна среда 2014 - 2020" със срок за изпълнение декември 2023 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK