Държавна сигурност и българската икономика - Комисията по досиетата представя новия документален сборник

Държавна сигурност и българската икономика - Комисията по досиетата представя новия документален сборник

© Юлия ЛазароваНовия сборник от документалната поредицата "Из архивите на Държавна сигурност" на Комисията по досиетата се представя днес, 19 януари, от 17 ч. в новата конферентна зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Поради усложнената епидемиологична обстановка и мерките за сигурност представянето e онлайн.


Общо 260 документа са събрани в три тома под наслов "Държавна сигурност и българската икономика 1944-1991 г." Подбрани са от фондовете на Министерството на вътрешните работи, както и от опазените от унищожение архиви на областните дирекции на МВР.


Пълно подсигуряване на политиката на БКП в стопанското управление на страната - това показват публикуваните документи: "...Органите на ДС и задачите, които те решават в това направление винаги са били и сега са функция на партийните решения". От органите се изисква да търсят и придобиват информация за причините за преките и косвените загуби за България в стойностно или друго изражение.
От документите е видно и признание на ДС за задълбочаващата се криза и предупреждения за необходимост от промяна на нормативната уредба във връзка с променените условия към средата на 1989 г.


Доц. Красен Станчев ще изнесе лекция "Светът в икономическите представи на ДС", а проф. Вили Лилков ще представи своя проект "Стопанските абсурди на комунизма" изграден върху документи от архива на Комисията по досиетата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK