"Има такъв народ" иска нов медиен закон, смяна на СЕМ и проверка на избора на Кошлуков

"Има такъв народ" иска нов медиен закон, смяна на СЕМ и проверка на избора на Кошлуков

© Юлия ЛазароваИма такъв народ" иска сериозни промени или нов медиен закон, реформа или закриване на Съвета за електронни медии (СЕМ), както и пълна проверка на процедурата по избора на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. Това се разбра от изказвания на председателя на комисията по културата и медиите Тошко Йорданов по време на заседанието й в сряда вечер. Зам.-председателят на партията, който оглави комисията, започна с личната си позиция по тези теми, но депутати от другите партии в управляващата коалиция заявиха принципна подкрепа. От коментарите им се разбра, че ще започне работа по нов проект или поправки в сегашния за радиото и телевизията (не беше уточнено), които да реши всички медийни проблеми, които те виждат. Той обаче едва ли ще е готов преди март месец (по думите на Йорданов).


Сред идеите за поправки отново беше спомената и наказателна отговорност на журналистите.


Най-спешно: проверка на избора на Емил Кошлуков
Писането на промени ще отнеме време, но проверката как Емил Кошлуков е бил избран за генерален директор на БНТ може да бъде инициирана бързо от комисията. Това се разбра от изказване на Йорданов, като детайли каква точно проверка ще искат или правят депутатите не бяха обсъждани. Ако обаче бъдат открити нарушиния - може да бъде поискана оставката на директора на държавната телевизия.


"БНТ се управлява по безумен начин. Там е една вахканалия на глупаво взетите решения. Изпитавам сериозно съмнение за компетентността на сегашния директор, той не е за този пост", коментира Йорданов.


В същия тон прозвучаха и част от думите на представителите на управляващата коалиция. Стоян Михалев от "Демократична България" заяви, че при изслушването на председателя на СЕМ Бетина Жотева в 46-тото Народно събрание е останало съмение за процедурата, по който е бил избран Емил Кошлуков. "Останаха проблеми, които някак си бяха заметени от предишното управление, но не може да продължаваме тази практика", добави Михалев.


Депутатът от БСП Александър Симов допълни, че въпросът не е "да сменим техни с наши хора, а да направим директорите на БНТ и БНР да бъдат общественозначими хора, върху които не може да се оказва натиск".


(Почти) никой не харесва СЕМ


Тошко Йорданов беше остър и за работата на СЕМ, като спомена и личния си опит (визирайки предаванията през годините и телевизията) с регулаторните органи на медиите (включително предшественика на сегашния съвет - НСРТ). Заместникът на Слави Трифонов заяви, че СЕМ трябва да се преструктурира или направо да се закрие, защото в момента действа като орган за политически контрол.


"В областта на радиото и телевизията имам директен поглед отвътре. От появата на ГЕРБ медиите бяха задушени брутално, видял съм го, живял съм го", коментира и ролята на бившите управляващи за състоянието на средата той. Йорданов припомни, че бившият премиер Бойко Борисов е звънял и пишел есемеси на главни редактори и журналисти и те как да реагират на някого "с мутрински вид". И това довело до автоцензура в медиите.


СЕМ е отвратителен орган.


Тошко Йорданов,

който обясни, че острите мнения са част от свободата на словото


Изказването му за СЕМ също получи подкрепа от други членове на комисията. Симов го определи като "паразитен" и "не вършещ никаква работа", и също представи тезата, че регулаторът действа репресивно с цел да постави част от медиите на колене.


Настоящите членове на СЕМ са Бетина Жотева, Галина Георгиева, Розита Еленова, Соня Момчилова и София Владимирова. Петимата членове на Съвета за електронни медии се избират или назначават за срок шест години - трима се избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента. Съставът се обновява през две години от квотата на Народното събрание и през три години от квотата на президента. Мандатите на Жотева, Еленова и Владимирова изтичат скоро.


ГЕРБ: Няма да ви пречим


Думите на Йорданов по адрес на Кошлуков и СЕМ предизвикаха коментар и от депутата от ГЕРБ и зам.-председател на комисията Тома Биков, който напусна заседанието и отиде да пие вино (както публично заяви на колегите си):


"Ние няма да ви пречим, аз виждам как ще си счупите главите по този начин и то много тежко. Сменете СЕМ, махнете го, да го няма целия, сменете генералните директори на БНТ и БНР, сменете водещите. Няма да ви преча да правите каквото си искате (...) Няма да участваме в тоя дебат, но внимавайте да не стане така, че сте съсипали нещо, което не е толкова лошо".


Депутатите от "Продължаваме промяната" Антония Димитрова и Петър Миланов пък предложиха журналистите да подлежат на наказателна отговорност за публикуване на невярно съдържание и подчертаха, че е много важно собствеността на медиите да е проследима, така че да се достига до действителният собственик на капитала.


Ива Митева от "Има такъв народ" се включи на финала, за да уточни, за да не остане впечатлението, че се правят, заради персонални смени, че промените в Закона за радиото са наложителни тъй като той е от 1998г. и много неща са се променили. Тя даде пример дори, че трябва да се прецизира кой изпълнява длъжността, ако генералните директори на БНТ и БНР са в отпуск или напуснат/бъдат отстранени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK