Христо Иванов очаква до есента да има реален рестарт на съдебната власт

Христо Иванов очаква до есента да има реален рестарт на съдебната власт

© Юлия ЛазароваСъпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов постави срок от 10 месеца, в които да се осъществят ключовите съдебни реформи. Пред БНТ той уточни, че всички те се нуждаят от конституционно мнозинство, каквото управляващата коалиция няма, и затова ще е нужно да се търси подкрепа от ГЕРБ и ДПС.


Като ключови той посочи измененията в Закона за съдебната власт, с които прокуратурата трябва да се реформира, като обвърза това и с отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Изборът на парламентарната квота на Висшия съдебен съвет (ВСС) и нов инспекторат към ВСС са другите важни реформи, които трябва да се осъществят в посочения от Иванов период.


"Следващата есен може да се похвалим с реален рестарт на съдебната власт. Вече имаме нов председател на Върховния касационен съд. Дотогава главният прокурор трябва да си е тръгнал, трябва да имаме и нов състав на инспектората и на ВСС. Това е единственият път пред България", посочи депутатът от "Демократична България".
Той добави, че осигуряването на конституционно мнозинство за необходимите мерки минава през търсене на подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Иванов припомни, че в предизборната си кампания ГЕРБ са обявили, че залагат промяна на състава на ВСС.


"Това е политически изпит за тези хора. Ще видим дали ще осъзнаят отговорността си и да отпушим тази тема или ще продължат да бъдат в плен на статуквото", допълни Иванов.


По думите му, ако не се стигне до конституционна промяна, това ще задълбочи кризата на българската държавност. Това пък от своя страна щяло да доведе до нови санкции по закона "Магнитски", липса на перспектива за влизане на страната в Шенген и загуба на чуждестранни инвестиции. Той подчерта, че всичко това е свързано и с отстраняването на т.нар. гнили ябълки в съдебната система.


"Когато има голямо натрупване на отрицателен подбор на хора, които с години са свикнали да се прегърбват пред главния прокурор, да целуват ръка, да слушкат и да папкат, това не са неща, които лесно се лекуват. Ние трябва да потърсим отговорност от главния прокурор и от предишните такива, за да се види, че отговорност се носи. Това укрепва морала на магистратите", каза още Христо Иванов.


Той уточни, че е номиниран за нов мандат начело на "Да България" от няколко местни организации и не би отказал да носи отговорност, ако бъде избран отново на поста. Иванов подаде оставка след парламентарните избори заради по-слабия резултат на "Демократична България" спрямо предходния вот.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK