БСП подкрепи Рашков пожарната и тел. 112 да се обединят и да се ръководят от премиера

БСП инициира създаването на работна група, която да обсъжда изваждането на главна дирекция "Пожарна безопасност" от вътрешното министерство

© Юлия Лазарова

БСП инициира създаването на работна група, която да обсъжда изваждането на главна дирекция "Пожарна безопасност" от вътрешното министерствоБСП за България" ще подкрепи идеята за изваждането на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" от структурата на МВР. Социалистите ще инициират провеждането на експертна среща с коалиционните партньори, където да бъде обсъдено предложението. Това бе обявено на брифинг в кулоарите на парламента.


"Ние заставаме зад идеята да се създаде държавна агенция "Гражданска защита на населението", в чиято структура да влязат "Пожарна безопасност и защита на населението" и главна дирекция "Национална система за спешни повиквания с единен номер 112". Предложението ни е тази държавна агенция да бъде към Министерския съвет и подчинена на министър-председателя", обяви депутатът Бойко Клечков.


По думите му на всички служители, преминаващи в агенцията, ще бъдат запазени категорията труд, присъден ранг, възнаграждения, полагащи им се обезщетения и други социални придобивки. Обучението на служителите с висше образование пък ще продължи в Академията към министерство на вътрешните работи.
Клечков заяви, че БСП има 11 мотива, които налагат изваждането на ГД "Противопожарна безопасност и защита на населението", но най-важният от тях бил, че Министерство на вътрешните работи било силово министерство, а не на хуманните дейности. "Не става въпрос за създаването на държавна агенция, която да осигури постове на някого. Постовете и в момента са налични, въпросът е дали работят ефективно. Става дума за изграждането на нова съвременна структура извън МВР, която да отговаря на дефинициите на гражданската защита", добави Клечков.


На заседание на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност в сряда министър Бойко Рашко каза, че се предвиждат някои структурни и функционални промени във вътрешното министерство, една от които е Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" да бъде изведена в самостоятелна агенция извън МВР или да бъде преструктурирана като отделна агенция към МВР. Подобно предложение бе обсъждано и на преговорите преди съставяне на правителството, а реформите бяха заложени и в концепцията за управление на коалицията.


Министърът отбеляза, че все още не са били предприемани действия по тази тема, и добави, че няма решение и за това дали ще има промяна по отношение на спешния телефон 112. По думите му тези въпроси ще се решат в парламента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK