"Преценям", "антиваксър" и "изчегъртване" са думите на годината според "Как се пише"

"Преценям", "антиваксър" и "изчегъртване" са думите на годината според "Как се пише"


Преценям", "антиваксър" и "изчегъртване" са най-употребяваните думи на 2021 година. Това показа широко проучване, проведено на платформата за грамотност "Как се пише?". В челната десетка влизат още "ваксина", "зелен сертификат", "промяна", "избори", "бустерна доза", "Харвард" и "чекмедже".


В кампанията "Думи на годината с Как се пише?" за първи път в открито допитване българи гласуваха за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021 г. Всеки от анкетираните имаше възможност да посочи до три от десетте предложения, затова процентите надхвърлят 100. Сред избора на 42 на сто е некнижовното "преценям", 34% са маркирали "антиваксър", а 30% - "изчегъртване".


"Думите, които излизат напред в класацията, безпогрешно изразяват фиксациите на нацията през 2021 г. - ковид заплахата и политическата промяна. Акцентът е върху първата, но и при двете е маркиран конфликтът, съответно между ваксъри и антиваксъри и между старата и новата власт", казва доц. Георги Лозанов, член на журито на кампанията. Той смята, че хората са развили усет за социална драматургия и повече от всичко друго ги е страх този път да не ги излъжат.
Проучването се проведе в три етапа. В първия - от 5 до 12 януари - всеки имаше възможност да даде своите предложения за думи на годината. Във втория етап от 30-те предложения с най-много гласове 5-членно жури отся 10. Кои 3 от тях са най-важните за обществото българите гласуваха в анкета от 17 до 19 януари в третия, последен, етап.


Журито беше съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова - доктор по български език, доц. Георги Лозанов - философ и медиен експерт, Веселина Седларска - журналист и писател, Константин Вълков - програмен директор на "Дарик радио", и Доротея Николова - учител по български език и литература и журналист.


В края на миналата година авторите на Оксфордския речник обявиха "вакс" (vax) за думата на 2021 г. в английския език. Резултатите от проучването в България може да видите тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK