Кратки новини

Кратки новини

© ДневникКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Васил Пандов е новият председател на надзорния съвет на здравната каса

Новият председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е Васил Пандов, реши кабинетът. Днес министерският съвет прие решение за промяна на представителите на държавата в Надзорния съвет на касата. За такива са определени Васил Пандов, Виолета Лорер и Естел Василева - Тодорова, на мястото съответно на Александър Златанов, Людмила Петкова и Мария Беломорова.
Кратки новини

© Юлия Лазарова


Васил Пандов е началник на кабинета на министъра на здравеопазването. Той е доктор по право от 2013 г., доцент по международно частно право от 2018 г. и редовен преподавател по международно частно право в Юридическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски" от 2009 г. Юрист на Българския лекарски съюз от 2003 до 2009 г. и на Българския фармацевтичен съюз от 2007 г.

В София са арестувани двама пътни полицаи за подкуп

Кратки новини

© Георги Кожухаров


След подаден анонимен сигнал, столични полицаи са арестували патрулен екип на "Пътна полиция", съобщиха от МВР.


Уточнява се, че при вида на колегите си двамата униформени са изхвърлили кутийка, в която е имало левови банкноти.


Арестът е извършен малко след 14:30 в района на бул. "Сливница". Според анонимния сигнал двама пътни полицаи спрели за проверка шофьор, който им дал 20 лв., за да избегне санкция.


Допълва се, че ръководството на СДВР е предприело съответните дисциплинарни санкции срещу двамата служители и се уверява, че щели да са безкомпромисни към всяко подобно поведение на служителите, уронващо престижа на министерството.

Ваксинационният център на Военномедицинска академия е с ново работно време

Кратки новини

© Георги Кожухаров


Ваксинационният център на Военномедицинска академия (ВМА) ще работи с ново работно време, считано от петък (21 януари). Всички желаещи граждани ще могат да се имунизират срещу COVID-19 от понеделник до петък, от 8.30 до 16 часа. В съботно-неделните дни ваксинационният център няма да работи. Имунизацията се осъществява с ваксините на "Модерна", "Пфайзер"/"Бионтех" и "Янсен". Не е необходимо предварително записване.


Сертификати за ваксинация срещу COVID-19 за граждани, имунизирани във ВМА, се получават на място, в зала №7, или по електронен път, след като се изпратят данни на [email protected], съобщават от лечебното заведение.

Служители на ТЕЦ "Марица Изток 2" се готвят за протест

Кратки новини

© Цветелина Белутова, Капитал


От началото на година синдикатите в ТЕЦ "Марица изток 2" са изпратили три писма с искане за насрочване на среща на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество на тема "Енергетика". Първото писмо е от 4 януари, а останалите две - от 11 е 19 януари. "До момента нямаме никакъв отговор по темата", каза пред БНР Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 2".


По думите му една седмица е абсолютно нормален срок, в който писмото да пристигне, да бъде разгледано и да бъде върнат поне писмен отговор или насрочване на среща. "В противен случай ние нямаме друга алтернатива освен да си изкараме хората на улицата и да си потърсим отговори на въпросите, които задаваме", коментира още Дяков.


Той подчерта, че работещите в ТЕЦ "Марица Изток 2" са притеснени не толкова от евентуалното затваряне на централите, а от това, че нямат представа какво ще е тяхното бъдеще. "Трябва да има ясен план за действие за следващите 10-15-20 години. Това не е от днес за утре. Говорим за съдбите на хора", каза още Дяков.

Депутатите одобриха ДДС върху ваучерите за храна

Кратки новини

© Цветелина Ангелова, Капитал


Ваучерите за храна да се облагат с ДДС, одобри на първо четене Народното събрание с промяна в Закона за данъка върху добавена стойност. Изискването е във връзка с евродиректива, за неприлагането на която страната е заплашена със санкции.


Приетото на първо четене предложение на финансовото министерство е с ДДС да започнат да се облагат доставките, платени с ваучери, които са издадени след 31 декември 2021 година. В мотивите е записано, че ще бъдат засегнати фирмите - издатели, а не работодателите, служителите или крайните търговски потребители, информира БНР.

Наследници на самоосигуряващ се ще могат да подават справки за изплатените доходи

Кратки новини

© Красимир Юскеселиев


Наследниците на починали през данъчната година еднолични търговци и самоосигуряващи се, ще могат да подават справките за изплатените от покойника доходи и удържан данък. Това предвижда промяна в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, одобрена днес на първо четене в парламента. .Възможността важи за наследниците по закон или по завещание, както и за техните законни представители и досега не е била уредена. Промяната беше приета като част от промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, въвеждащи европейски директиви. Промените в ЗКПО ще влязат в сила със задна дата - от 1 януари. Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански отбеляза, че ретроактивността противоречи на Закона за нормативните актове, но от друга страна не е във вреда на българските фирми и граждани

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK