Стенограмата от изслушването на Чобанов пред депутатите ще бъде пратена на службите

Атанас Чобанов

© Юлия Лазарова

Атанас ЧобановСтенограмата от изслушването на разследващия журналист Атанас Чобанов от bird.bg в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще бъде изпратена на българските служби. Това е резултатът, след като по предложение на Ивайло Мирчев от "Демократична България" Чобанов беше поканен да разкаже за отправената срещу него заплаха, за която той разбира от американското посолство.


От заседанието на комисията, което беше закрито за медиите, са отсъствали шефът на ДАНС и главният прокурор Иван Гешев, които са били поканени, а вътрешният министър Бойко Рашков е напуснал в началото на изслушването на Чобанов, твърди той във фейсбук пост.


За заплахата стана известно в началото на януари, когато Чобанов съобщи през профила си във фейсбук, че е получил обаждане за непосредствена опасност за живота му. Според него това е свързано с последното разследване на bird.bg за американския лобист Антъни Подеста и договорните му отношения с български компании, чиито собственици се свързват с интересите на санкционирания по глобалния закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски. Впоследствие Чобанов разкри, че обаждането е било от американското посолство.

"Изнесох подробна и проверима информация относно предупреждението за непосредствена заплаха за физическо посегателство, получено от американското посолство. Подчертах, че съм документирал и потвърдил това предупреждение и мога да представя доказателства, но такива не ми бяха поискани", пише още за това как е преминало изслушването.
Чобанов коментира, че председателят на ДПС Мустафа Карадайъ го е питал какво за него е корупция.

"Припомних му къщите за тъщи на негови роднини, контрабандата на "Булгартабак" в Близкия изток, мистериозното забогатяване на Пеевски и списъка "Магнитски". ГЕРБ се притесниха, че американците нямат доверие на нашите служби. И аз съм притеснен от същото", написа още Чобанов.


Малко след като Чобанов съобщи за заплахата, Софийската районна прокуратура оповести, че се е самосезирала и ще провери. За наблюдаващ прокурор е бил определен Иво Боев, за когото Чобанов написа, че е прекратил една от преписките за полицейското насилие по време на протестите срещу Борисов и Гешев. В сряда, 19 януари (близо 10 дни след написаното от Чобанов), прокурори от Софийската районна прокуратура излязоха с декларация срещу статуса на журналиста, която обявиха също, че ще пратят до институции в САЩ и Европа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK