Парламентът промени данъците за ваучери за храна, стоки за армията и COVID-19

Парламентът промени данъците за ваучери за храна, стоки за армията и COVID-19

© Юлия ЛазароваНа първо четене в Народното събрание депутатите приеха да има данък добавена стойност (ДДС) върху ваучерите за храна, а облагане да няма върху стоки, свързани с борбата с COVID-19, както и за стоки за армията, когато става дума за мисии за европейската сигурност и отбрана.


Дебатът в пленарна зала продължи около половин час, като народните представители съкратиха и срока за внасяне на промени между двете четения на законопроекта. Предложения могат да бъдат направени до 27 януари. Няма очаквания за сериозни разминавания между отделните политически сили, защото данъчните промени целят синхронизиране на българските правила с европейските директиви.


"От 2016 г. досега сме били все с нарушения. Съдът ни е предписал последно предупреждение преди санкция заради това че ваучерите за храна не се облагат с данъци", посочи Любомир Каримански като аргумент за промяната в правилата.


Европейска директива предвижда медицински изделия за диагностика на COVID-19 (има се предвид тестовете и компонентите към тях, които са необходими за изследванията) да не се облагат с данъци. Решението "обаче обхваща само вноса, но не и вътреобщностните доставки или тези на национално ниво", се посочва в директивата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK