Обмисля се затягане на COVID мерките в София и други области

Ангел Кунчев

© Юлия Лазарова

Ангел КунчевОграничаване до 50% от капацитета (и като работна площ, и като брой служители) на обекти, които са от значение за общественото здраве - заведения за хранене, за развлечения, както и ограничаване на работното им време до 22 часа. Ще се изисква и пълно спазване на достъпа със зелен сертификат за посещението на тези места.


Това решение за София ще бъде взето днес или утре, каза държавният главен здравен инспектор Ангел Кунчев пред журналисти след заседание на пандемичния комитет. Предложението е на Столичната районна здравна инспекция и на практика е въвеждане на противоепидемичните мерки от Етап 3 на националния план за управление на пандемията. Предстои решение на националния щаб, в което подробно ще бъдат разписани новите мерки. По думите на Кунчев те ще влязат в сила няколко дни след като бъдат обявени официално.

Предвижда се ротационно обучение на по-големите ученици. Децата от 1 до 4 клас ще продължат да учат присъствено.
През следващата седмица, която е последна преди междусрочната ваканция, в училище най-вероятно ще останат учениците от 7, 10 и 12 клас, а тези от 5, 6, 8, 9 и 11 клас ще се обучават дистанционно, каза Кунчев. Това решение вероятно ще бъде взето на национално ниво, но зависи от ситуацията, посочи Кунчев.


В областите с най-висока заболеваемост - Благоевград, Бургас, София и София-област, Перник, Видин, Стара Загора, Пловдив, вече е обсъдено въвеждането на определени мерки, каза още Кунчев. Конкретните мерки, които ще бъдат наложени по области, зависят от предложенията на регионалните здравни инспекции, допълни той. "Имайте предвид, че заболеваемостта се увеличава не в проценти, а в пъти между отделните области, като варира на ден от 250-300 в Кърджали до 1300-1400 души в области като Благоевград и София", каза Кунчев.


Прегрупират се областите с общи интензивни легла
В момента "Информационно обслужване" се опитва да направи така, че промените в картата на заетите интензивни COVID легла да се отразяват в нея в реално време, обяви още главният държавен здравен инспектор.


Вчера в профила си във "Фейсбук" математкът Николай Витанов предложи нов модел за изчисляване на заетите интензивни легла, за да се облекчи натискът. Според него, ако страната се раздели на 5 зони, вместо на 6, както е сега, във всяка ще попадат големи области с университетски болници и няма да се стига до бързо изчерпване на местата. Кунчев потвърди разделянето на 5 зони - София, Пловдив, Плевен, Стара Загора, Варна. "Областите са прегрупирани така, както вървят и пациентите към най-големите болници, особено университетските", посочи той.


По-късно премиерът Кирил Петков обяви, че засега интензивните легла не се запълват с опасна скорост. Продължаваме да следим този индикатор внимателно, заяви той преди края на днешното правителствено заседание, във връзка с новия модел на управление на епидемията, който възприе българското правителство.


"Новият модел, с който управляваме ковид кризата, вече дава своите ясни резултати. В момента не затваряме нито една от областите и бизнесите", подчерта Петков. Премиерът посочи, че евентуално могат да бъдат въведени отделни локални мерки в някои от областите, като даде за пример високата заболеваемост при учителите в някои региони. "Следим модела много внимателно. За първи път имаме доста ясна прогноза накъде вървят нещата", смята Петков за развитието на новата вълна от вирусния вариант Омикрон.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK