Комисията "Цацаров" видя корупционен риск в законопроект на правосъдния министър

Антикорупционната комисия е отказала да съгласува предложение за промени в Гражданския процесуален кодекс

© Велко Ангелов

Антикорупционната комисия е отказала да съгласува предложение за промени в Гражданския процесуален кодексАнтикорупционната комисия КПКОНПИ, ръководена от Сотир Цацаров в оставка, отказа да съгласува законопроект, предложен от министъра на правосъдието Надежда Йорданова заради корупционен риск. Става дума за промените в Гражданския процесуален кодекс, които предвиждат процесуалното представителство по съдебни и арбитражни дела (дирекция "Съдебна защита") да премине от Министерство на финансите (МФ) към Министерство на правосъдието (МП).


В законопроекта, обявен за обществено обсъждане в портала на обществени консултации, се предлага също така да бъде разширен кръгът от упълномощени лица, които да бъдат представители на държавата, като бъдат включени ръководители на държавни учреждения и кметовете на общини. Според антикорупционната комисия обаче това ще доведе до допълнително разходване на публични средства за осигуряване на правна помощ и ще се възпрепятства възможността за защита на интересите на държавата пред правораздавателните органи в страната и в чужбина.


Според становището на комисията Министерството на финансите има необходимия капацитет да защитава публичните финансови интереси, поради което предложената промяна е нецелесъобразна. От комисията дават алтернативни примери на посочените в мотивите към законопроекта примери за това каква е практиката в други държави, като КПКОНПИ посочва, че Унгария, Румъния, Чехия, Словакия и други европейски държави се представляват по международни арбитражни дела от Министерството на финансите.
В представената частична предварителна оценка на въздействието към законопроекта е посочено, че само за 2021 г. материалният интерес по граждански дела е над 83 милиона лева, по търговски - над 7 милиона лева, а водените международни дела срещу българската държава за периода 2019 - 2021 г. са на стойност над 1,2 млрд. евро.


При положение че Законът за обществените поръчки не се прилага при външно възлагане на правни услуги по процесуално представителство, в решението на антикорупционната комисия се посочва, че липсва информация доколко Министерството на правосъдието може да обезпечи експертно воденето на тези дела, посочват в решението си от КПКОНПИ.


Министерството ще може да възлага външни услуги по процесуално представителство с голям материален интерес, без да провежда процедури по обществени поръчки за избор на изпълнител, което поражда рискове, предупреждават още от комисията.


От там отправят и друга критика - че е нецелесъобразен минималният срок от 14 дни, определен от министър Йорданова за обществени консултации по законопроекта.


"Подобна възможност съществува само при изключителни случаи, а настоящият законопроект не попада под такова условие. Трябва да се даде максимална възможност на заинтересуваните страни за изразяване на становища чрез обществени консултации, доколкото предложените промени могат да доведат до изключително негативни последици, включително и такива, свързани с увеличаване на корупционния риск, ако не бъдат подложени на обществено обсъждане", подчертават още от КПКОНПИ.


"Становището на КПКОНПИ ще бъде разгледано, както и всички останали становища, предложения и бележки, постъпили в хода на обществените консултации и междуведомственото обсъждане на Законопроекта за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс", обясниха малко по-късно от Министерството на правосъдието.


"С настоящия законопроект е предвидена промяна в представителството на държавата по отношение на висящи съдебни дела по чл. 31 ал. 1 ГПК, производствата пред чужди юрисдикции, включително и международните арбитражни производства", изясняват още от ведомството.


От министерството припомнят и че законопроектът предвижда преминаването на дейността на дирекция "Съдебна защита" от Министерството на финансите в Министерството на правосъдието да не доведе до промяна на функциите т.е. една структура се мести в от едно министерство в друго, но това няма да се отрази на дейността му в негативен план.


"Настоящата процедура, както и съставът на дирекция "Съдебна защита" се запазват. Правоприемството включва и договорите, свързани с процесуално представителство и правни съвети по международни арбитражни дела и дела пред международни юрисдикции, както и предоставяне на правни съвети и представителство в преговори и медиация, свързани с разрешаването на правни спорове", добавят още от министерството.


На същото заседание днес Антикорупционната комисията съобщава, че е съгласувала изцяло предложения от министъра на електронното управление проект на закон за изменение и допълнение на Закона за електронното управление.


По-рано днес преди заседанието на Висшия съдебен съвет министър Надежда Йорданова каза, че все още не е обсъждана нова кандидатура за председател на антикорупционната комисия, който да поеме поста от подалия оставка Цацаров. Тя увери, че в рамките на управляващата коалиция се работи интензивно по законите, свързани със съдебната реформа. "Работим за разделянето на две комисии - така, както сме го говорили винаги", коментира Йорданова и припомни, че идеята е органът да се раздели на две комисии - антикорупционна и за отнемане на незаконно придобито имущество, като това означава да има и нов състав на двата органа.


Промените за съдебната власт, свързани със закриването на спецправосъдието, ще се движат по "бърза писта", за разлика от текстовете, засягащи Висшия съдебен съвет, каза министър Йорданова.


"Въпросът, който се обсъжда като избор между два възможни варианта, е след закриването на спецсъдилищата кои да са компетентните съдилища да гледат делата за този тип престъпления.


Вариантите са два - общите съдилища, или в центъра на всеки апелативен район съответният окръжен съд да бъде компетентният съд за този тип дела. Това е важен въпрос, но в никакъв случай не е такъв, който да се превърне в препъникамък. Съвсем скоро ще вземем решение", обясни още правосъдният министър.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK