Европейската прокуратура се похвали с дело за 5 хиляди лева подкуп в България

Европейската прокуратура се похвали с дело за 5 хиляди лева подкуп в България

© Цветелина БелутоваСпециализираният съд е провел първо заседание по дело на европейската прокуратура, която е привлякла към наказателна отговорност главен експерт в Държавен фонд "Земеделие" по обвинение в получен подкуп от собственик на земеделско предприятие, съобщават от европейската институция, ръководена от Лаура Кьовеши, предава "Сега".


Делата на европейската специализирана прокуратура се гледат от специализирания съд, решението за това беше взето през 2019 г. Институцията работи от миналата година.


Според обвинението бизнесменът с инициали И.Г. е кандидатствал за субсидия по европейската програма "Развитие на селските райони 2014 - 2020", която се управлява от Държавен фонд "Земеделие". Фермерът е трябвало да получи пари през декември 2020 г., но това не се случило и негов приятел го свързва с обвиняемия Т.Д - експерт във фонда. Той поискал подкуп от 5000 лева срещу помощ да получи субсидията си по-бързо.


Преди да предаде уговорения подкуп на чиновника, бизнесменът получил част от очакваната субсидия. След това му били изплатени още 600 000 лв. субсидия. Той все пак изплатил обещаните 5 хиляди лева срещу обещание, че фондът няма да извършва допълнителни проверки, касаещи субсидията, или, ако такива бъдат извършени, те да не открият никакви нарушения.

Обвиняемият Т.Д. е задържан под стража от септември 2021 г. Днес е бил изслушан на първо съдебно заседание по делото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK